Poslanka Alenka Jeraj je med drugim dejala, da se jim v stranki zdi ideja, da se prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje vplačujejo enakomernejše, v osnovi dobrodošla, vendar pa ne v primeru, ko vlada že z drugimi ukrepi dodatno obremenjuje različne kategorije zavarovancev. Foto: BoBo
Poslanka Alenka Jeraj je med drugim dejala, da se jim v stranki zdi ideja, da se prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje vplačujejo enakomernejše, v osnovi dobrodošla, vendar pa ne v primeru, ko vlada že z drugimi ukrepi dodatno obremenjuje različne kategorije zavarovancev. Foto: BoBo
Prispevki za zdravstveno zavarovanje
Povišuje se tudi prispevek za zavarovance, ki si prispevek vplačujejo sami, kar so tudi mladi po 26. letu. Ravno v tej kategoriji pa je, kot opozarja poslanka SDS-a, največ brezposelnih. Foto: MMC RTV SLO

Po mnenju največje opozicijske stranke je predlog zakona le "še ena gasilska akcija, namenjena predvsem polnjenju proračuna", ki bi ga bili pripravljeni podpreti le, če bi se lotili tudi netransparentnosti v zdravstvu. "Dokler tega ne uredimo, nima nobenega smisla vlagati v sistem dodatnih sredstev, da se bodo še naprej netransparentno porabljala," je dejala Jerajeva in dodala, da bi lahko z dobro organizacijo, enotnim naročanjem zdravil in racionalnim nakupom medicinske opreme zagotovili dovolj sredstev za programe v zdravstvu.

SDS se zdi ideja, da se prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje vplačujejo enakomernejše, v osnovi dobrodošla, vendar pa ne v primeru, ko vlada že z drugimi ukrepi dodatno obremenjuje različne kategorije zavarovancev.

Tako Jerajeva opozarja na povišanje prispevka za samostojne podjetnike, hkrati pa je to kategorijo vlada že obremenila z višjim davkom na dodano vrednost, podražitvijo vinjet, davkom na nepremičnine itd. Prav tako država prek subvencij spodbuja podjetništvo, zdaj pa bo ta denar prek višjega prispevka pobrala nazaj, je izpostavila.

Mladi po 26. letu znova "na udaru"
Povišuje se tudi prispevek za zavarovance, ki si prispevek vplačujejo sami. V to kategorijo spadajo tudi mladi po 26. letu, ravno v tej kategoriji pa je, kot opozarja poslanka SDS, največ brezposelnih. V to kategorijo spadajo tudi mladi na daljših študijskih programih, kot je medicina. Tako vlada z višjim prispevkom obremenjuje tiste, ki že tako ali tako nimajo, opozarja. Ker jih lahko večina študira le s pomočjo staršev, to po mnenju Jerajeve pomeni, da vlada želi dodatno obremeniti starše.

Poslanka meni, da se ob uvedbi prispevka za avtorske pogodbe v zdravstveno blagajno ne bo steklo toliko prihodkov, kot to predvideva vlada, saj bodo ljudje verjetno našli drug način za izplačilo honorarja in se bodo tako izognili plačevanju prispevka.

Jerajeva tudi opozarja, da se z novelo odpravlja pravica do spremstva oz. povračila stroškov, če zavarovana oseba uveljavlja pravico do pregleda in preiskave v tujini.

Del zakona podpirajo
V SDS-u sicer podpirajo tiste dele novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerimi se prenaša direktiva o čezmejnem zdravstvu v slovenski pravni red ter s katerimi se odpravljajo nepravilnosti pri razdelitvi dobičkov prostovoljnih zavarovalnic, na kar je opominjala tudi Evropska komisija.

Kot je dejala, so nasprotovali tudi nujnemu postopku sprejemanja zakona, saj zagovarjajo socialni dialog. Poslanci bodo intervencijski zakon v zdravstvu obravnavali predvidoma v petek.