Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cigarete bi z zmanjšano vsebnostjo nikotina postale "manj zasvojljive ali sploh ne", ukrep pa bi hkrati "pokončal" številne druge tobačne izdelke, je dejal komisar pri Zvezni upravi za hrano in zdravila (FDA) Robert M Califf.

Pri novem ukrepu ameriške administracije gre sicer pričakovati močan odpor tobačne industrije, poroča BBC.

Cilj Bidnove administracije prepoloviti smrti zaradi raka

Pobuda za zmanjšanje vsebnosti nikotina v cigaretah je del kampanje Bidnove administracije, ki si je februarja za cilj postavila zmanjšati umrljivost zaradi raka za vsaj polovico v prihodnjih 25 letih.

Pri FDA-ju morajo po predstavljenem ukrepu Bidnove administracije zdaj oblikovati nova pravila in jih objaviti. Predstavniki tobačne industrije se bodo nato najverjetneje pritožili, zato bi postopek sprejemanja ukrepa lahko trajal več let. Pobudo trenutne oblasti lahko ogrozi tudi sprememba v Beli hiši, če bi na položaj predsednika prišel nekdo, ki bo bolj naklonjen tobačni industriji.

V ZDA je kajenje vodilni vzrok smrti, čeprav je kadilcev vse manj

Leta 2020 je bilo število kadilcev v ZDA ocenjeno na 30,8 milijona. Foto: EPA
Leta 2020 je bilo število kadilcev v ZDA ocenjeno na 30,8 milijona. Foto: EPA

Nikotin je eden od glavnih razlogov razvoja zasvojenosti pri kajenju tobaka. Cigarete vsebujejo tudi več tisoč drugih kemikalij in dodatkov, ki lahko povzročajo raka, srčne bolezni, kapi in druge bolezni.

V ZDA je kajenje po podatkih Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) še zmeraj vodilni vzrok smrti, na leto za posledicami kajenja umre približno 480.000 ljudi. Kajenje v ZDA sicer ni tako razširjeno kot drugje po svetu, saj kadi le še približno 13,7 odstotka odraslih Američanov.

CDC je ob tem še izračunal, gospodarska škoda zaradi kajenja znaša približno 300 milijard dolarjev na leto – večinoma zaradi stroškov zdravljenja, delno pa tudi zaradi "izgubljene produktivnosti".

V Washingtonu se z idejo spogledujejo že pet let

V ameriških vladnih krogih so začeli o zmanjšanju vsebnosti nikotina v cigaretah razglabljati leta 2017. Leto pozneje je bila v znanstveni reviji New England Journal of Medicine objavljena študija, ki je pokazala, da manj nikotina povzroča manj odvisnosti. Tobačna industrija je ugotovitve študije označila za lažne in trdi, da bodo ljudje kadili še več kot prej.