Gneča pred bolnišnico v Pekingu. Foto: Reuters
Gneča pred bolnišnico v Pekingu. Foto: Reuters

Na Kitajskem, kjer se je konec leta 2019 prvič pojavil covid in prerasel v pandemijo, se v zadnjem času spoprijemajo z množičnimi izbruhi respiratornih bolezni pri otrocih.

Zaradi tega je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) prejšnji teden prosila oblasti v Pekingu za več informacij glede "nediagnosticirane pljučnice", ki naj bi se širila med otroki na severu države in zaradi katere naj bi bile ponekod pediatrične bolnišnice preplavljene z bolnimi otroki.

Porast gripi podobnih respiratornih bolezni so kitajske oblasti pripisale odpravi ukrepov, povezanih s covidom, in kroženju znanih patogenov, kot so gripa, mikoplazma pnevmonija, običajna bakterijska okužba, ki običajno prizadene mlajše otroke. Letos je namreč prva polna zima po odpravi strogih ukrepov za omejevanje širjenja covida.

Kot je povedal Mi Fang iz Kitajske nacionalne zdravstvene komisije, bodo oblasti odprle več pediatričnih ambulant za sprejemanje povečanega števila obolelih med starejšo in mlajšo populacijo, pri tem pa skušale zagotoviti, da bo čim več ljudi prejelo cepivo proti gripi. Oblasti tudi pozivajo prebivalce k nošenju obraznih mask in umivanju rok, da bi preprečili širjenje okužb.

Kitajski zdravniki, pa tudi njihovi kolegi iz po svetu, mirijo pred preplahom in zatrjujejo, da so se tudi druge države po odpravi covidnih ukrepov spoprijemale s porastom bolezni dihal.