Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Akutne okužbe dihal so trenutno pri nas v porastu, kar je po besedah Nacionalnega inštituta za javno zdravje pričakovano za ta čas v letu. Na pohodu so rinovirusi in koronavirus, za zdaj še ni veliko primerov gripe ali okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV).

Sorodna novica Med virusnimi okužbami je do 20 odstotkov covida, prvi primeri gripe so tu

Medtem se na Kitajskem, kjer se je pred štirimi leti v tem času začel širiti koronavirus, spoprijemajo z novo pandemijo, novim virusom, a kot trdijo poznavalci, je veliko manj nevaren, kot je bil koronavirus. Zbolevajo predvsem otroci, virus se širi hitro, a ne pušča trajnih posledic, vztrajajo kitajski zdravniki. Na ulicah, v šolah, trgovinah, ljudje znova nosijo maske.

V Odmevih se je o dogajanju na Kitajskem in v Sloveniji z Matejo Logar, infektologinji s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC-ja, pogovarjal Igor E. Bergant.

Bi dogajanje na Kitajskem lahko na kakršen koli način vplivalo na stanje pri nas?
Glede na podatke, ki so trenutno na voljo, je na Kitajskem verjetno prisotna kombinacija različnih povzročiteljev – gripa, covid 19, mikoplazma, RSV. Zavedati se moramo, da so Kitajci razmeroma pozno sprostili vse ukrepe. Tisto, kar smo pri nas doživljali v prejšnji jesensko-zimski sezoni, ko smo imeli prisotne vse viruse hkrati, se verjetno dogaja zdaj na Kitajskem. Tudi pri nas je letos več okužb z mikoplazmami, ki prizadenejo predvsem otroke. Upamo pa, da – kot je bilo predstavljeno – res ne gre za kakšen nov, nepoznan virus.

Včeraj je bilo pri nas potrjenih 1567 okužb s koronavirusom, a nadzora v Sloveniji nad tem virusom praktično nimamo več, ker smo sprostili vse ukrepe. Kakšno je stanje v bolnišnicah?
Že nekaj časa trendi kažejo, da je virusa v splošni populaciji veliko. V zadnjem mesecu smo zaznali precejšnji porast števila bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnicah. V zadnjem koncu tedna je bilo stanje precej težavno. Danes zjutraj je bilo pri nas na kliniki osem bolnikov, ki so čakali na prosto posteljo in so bili okuženi s covidom. Res gromozanski porast. Gre za bolnike, ki imajo pridružene druge bolezni. Videvamo pa tudi, da tisti, ki niso bili še nikoli v stiku z virusom – ali da covida 19 niso preboleli ali niso cepljeni – imajo težji potek prebolevanja, podoben tistemu, ki smo ga videvali v času najhujših primerov covida v državi.

Ampak ali lahko rečemo, da je covid 19 postal, recimo temu, normalna sezonska bolezen?
Zelo verjetno bo virus ostal za vedno z nami. Dobro se je prilagodil na razmere. Kot večina koronavirusov se pojavlja v zgodnjih jesenskih mesecih in se zavleče do začetka zime. Upamo, da bo tako. Pozneje ga nadomesti RSV in nato gripa. Če se bodo pojavljali vsi trije skupaj, pa bo to predstavljalo kar velik udarec za zdravstvo.

Samozaščitno ukrepanje je torej zato še pomembnejše, tudi s cepljenjem. Zanimajo pa me zaščitne maske. Lekarniška zbornica je pozvala bolnike, ki vedo, da imajo koronavirus, naj ne hodijo po zdravila v lekarne, naj tja pošljejo koga zdravega, ali pa da naj nosijo maske. Kako je z nošenjem mask, ki so na primer na Kitajskem znova v veljavi?
Maske so vsekakor zelo učinkovit mehanizem preprečevanja širjenja okužb. Če se spomnimo, kako je bilo v času covida s širjenjem preostalih okužb – ni jih bilo. A ne zato, ker bi virusi izginili, ampak zato, ker smo nosili maske, si razkuževali roke in ostali doma, ko smo bili bolni. To so ukrepi, ki bi jih bilo dobro uvesti vsako sezono, ko se v večjem številu pojavijo virusne okužbe dihal. Maske ščitijo nas, da se ne okužimo, če pa smo okuženi, pa predstavljajo učinkovito pregrado, da se ne okužijo drugi.

Danes ste v enem intervjuju rekli, da je maska izraz solidarnosti.
Vsekakor. Tudi če smo mi zdravi, mladi in ne pričakujemo težjega poteka bolezni, nikoli ne vemo, kdaj bomo, če smo okuženi, srečali nekoga, ki je imunsko oslabel, ki jemlje zdravila, ki vplivajo na delovanje imunskega sistema, in pri njem ni nujno, da bo bolezen potekala v tako blagi obliki.

Sezona gripe še prihaja. Kako se utegne razpletati?
Upamo, da podobno kot na južni polobli, kjer niso poročali o večjem številu bolnikov v intenzivnih enotah. Pričakuje se podoben virus, kot je bil v lanski sezoni, zato pričakujemo povprečno sezono.

Pljučnica na Kitajskem in pogovor z Matejo Logar