Koprivnikar opozarja, da se do njihovega predloga zakona sindikati niso niti opredelili. Foto: BoBo
Koprivnikar opozarja, da se do njihovega predloga zakona sindikati niso niti opredelili. Foto: BoBo
Sporazum
V zdravniškem sindikatu Fides vladi očitajo, da ne upošteva stavkovnega sporazuma, ki sta ga obe strani podpisali marca. Foto: BoBo
Fides spet napoveduje stavko

V Fidesu namreč ugotavljajo, da se je zapletlo pri uresničevanju petih točk stavkovnega sporazuma. Predvsem jih moti, da standardi in normativi po Modri knjigi večinoma še niso uveljavljeni. Večina javnih zdravstvenih zavodov pa sploh še ni pristopila k oblikovanju terminskega načrta za uveljavitev.

Moti jih tudi potek spremembe sistemizacij delovnih mest, ki po mnenju Fidesa poteka prepočasi, v večini zavodov pa sploh še ni ustrezno spremenjenih pogodb o zaposlitvi. Obenem so zapisali tudi, da javni zavodi v praksi spreobračajo prvotni smisel novih delovnih mest, kot je bil dogovorjen med pogajanji z vlado.

Kritični so tudi do vladnega projekta skrajševanja čakalnih dob, ki po mnenju Fidesa poteka kaotično ali pa se sploh ne izvaja. V sindikatu menijo, da v večini javnih zavodov ni dovolj usposobljenega vodstva, ki bi ta projekt lahko ustrezno izvajalo ali celo ustrezno informacijsko podprlo.

Zamujanje z variabilo
Stavkovni sporazum je med drugim predvideval odpravo 57. plačnega razreda kot najvišjega razreda za zdravnike. V Fidesu so to razumeli kot popolno odpravo najvišjega plačnega razreda za zdravnike, vlada pa je predlagala, da bi zdravniki lahko napredovali največ do 60. plačnega razreda. V Fidesu tako navajajo, da odprave v praksi sploh še ni.

Prav tako naj bi bila prva izplačila variabilnega dela plače, ki so tudi predvidena s stavkovnim sporazumom, izplačana z zamudo. Prve nagrade za delovno uspešnost naj bi zaposleni prejeli s septembrsko plačo, zdaj pa ministrstvo predvideva, da bodo nagrade izplačane šele z oktobrsko plačo. Na ministrstvu so ob tem dejali, da se je zapletlo s podatki, ki so potrebni za izračun variabilnega dela nagrajevanja zdravnikov. Ti so zbrani na primarni ravni, na sekundarni in terciarni ravni pa so nastala neskladja pri poročanju o posameznih podatkih.

Ministrica: Pogovori ves čas potekajo
Na ministrstvu za zdravje očitke Fidesa zavračajo in poudarjajo, da je iz stavkovnega sporazuma ostala odprta le zahteva glede 57. plačnega razreda. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je ob tem dejala, da je ta točka odvisna od ministrstva za javno upravo. Minister Boris Koprivnikar je po njenih besedah dejal, da je to spremembo že predlagal, a je odvisna tudi od mnenja drugih sindikatov.

Poudarila je tudi, da bolnišnice pripravljajo opredelitve novih delovnih mest, in dodala, da se bo o uresničevanju sporazuma še pogovorila s sindikatom, da bodo skupaj pregledali, kaj je oziroma ni uresničeno. V Fidesu menijo, da gredo stvari ponekod celo v nasprotno smer od stavkovnega dogovora, zato menijo, da je treba zaostriti stavkovne dejavnosti. Tako bo 15. novembra potekala izredna letna konferenca sindikata, na kateri bodo odločali o nadaljnjih pooblastilih glavnemu stavkovnemu odboru.
Koprivnikar: Zaveze izpolnjujemo
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je zatrdil, da izpolnjujejo zaveze iz stavkovnega sporazuma s Fidesom. Predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerim bi tudi odpravili strop pri 57. plačnem razredu, so namreč pripravili, predstavili pogajalski skupini vseh sindikatov in ga bodo posredovali vladi, je dejal.

"Naša zaveza na področju zakona se izpolnjuje v skladu z obljubo. Nismo rekli, da bo zakon sprejet, pač pa, da ga bomo pripravili in predstavili sindikatom, kar smo tudi storili, ter da ga bomo ne glede na njihovo mnenje poslali v postopek," je poudaril minister v odzivu na današnjo napoved sindikata Fides, da bodo zaradi neizpolnjevanja stavkovnega sporazuma 27. novembra aktivirali stavko s polno prekinitvijo dela skladno z zakonom.

Če se bo vlada tako odločila, bo o predlogu presojal DZ, ki pa se po ministrovem mnenju vedno odloča tudi na podlagi stališča vseh sindikatov. Tako se po njegovih navedbah na vladni strani ne morejo zavezati, da bodo poslanci zakon tudi potrdili.

Minister je spomnil, da je ministrstvo s predstavniki Fidesa že v avgustu pregledalo izvajanje ukrepov. Tedaj so povedali, kaj se dogaja na področju zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ga pripravlja ministrstvo za javno upravo. V skladu z dogovorom so v septembru predlog sprememb predstavili pogajalski skupini, na ponedeljkovih pogajanjih pa po Koprivnikarjevih navedbah že tretjič prosili za njihovo mnenje in odziv.

"A se niso bili pripravljeni opredeliti," je povedal minister. Za zdaj jim po njegovih besedah ne ostaja drugega, kot da s to informacijo, da sindikati do predloga zakona o sistemu plač v javnem sektorju ne želijo zavzeti stališča, zakon posredujejo v nadaljnji postopek, torej na vlado. Kdaj bo predlog na seji vlade, še ni želel napovedati.

V predlogu sprememb zakona sicer izpolnjujejo zavezo glede odprave 57. razreda kot najvišjega plačnega razreda za zdravnike, ki ga pomikajo višje. Druga zaveza pa je odprava spremembe, pri kateri se zdravniki po pridobljeni specializaciji uvrstijo v višjo tarifno skupino, s tem pa izgubijo napredovanja, je pojasnil minister.

Ker so naredili vse, kar je v njihovi moči in k čemur so se zavezali, se mu zdi aktivacija stavke zdravnikov nepotrebna. Koprivnikar je poudaril, da je vlada v zelo neprijetnem položaju, ko en sindikat zahteva nekaj, kar drugi sindikati zavračajo.

Fides spet napoveduje stavko