Ministrstvo naj poskrbi, da se takšni konfikti interesov v strokovnih svetih ne bodo več dogajali, poziva KPK. Foto: BoBo
Ministrstvo naj poskrbi, da se takšni konfikti interesov v strokovnih svetih ne bodo več dogajali, poziva KPK. Foto: BoBo

Med šestimi člani razširjenega strokovnega kolegija so trije zaposleni na kliničnem inštitutu za medicinsko genetiko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, med drugim tudi predstojnik inštituta Borut Peterlin, predsednica omenjenega kolegija pa je bila na tem kliničnem inštitutu zaposlena v preteklosti in je zdaj zaposlena v podjetju Medgen, so ugotovili na KPK-ju.

Prednost podjetju Medgen
Razširjeni strokovni kolegij v takšni sestavi je sprejel sklep, s katerim je določil pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci genetskih testov. S tem sklepom so dali prednost podjetju Medgen v primerjavi s podjetjem Geneplanet, ugotavlja KPK. KPK je sicer prijavo dobil ravno od podjetja Geneplanet, ki je po navedbah KPK-ja tudi v poslovnem sporu z Medgenom glede nudenja samoplačniških neinvazivnih testov nosečnicam za ugotavljanje Downovega sindroma.

Ministrstvu: Naj se to ne ponovi
Protikorupcijska komisija ministrstvu za zdravje predlaga, naj v prihodnje poskrbi, da ne bo več prihajalo do takih nasprotij interesov znotraj razširjenih strokovnih kolegijev. Dodajajo tudi, da bi se v konkretnem primeru morala oseba, ki je bila v konfliktu interesov, iz razprave in sprejema spornega sklepa izločiti.

NPU preiskuje
Glede omenjenega primera je sicer Nacionalni preiskovalni urad (NPU) lani začel predkazenski postopek. Preiskovali so zakonitost poslovanja kliničnega inštituta za medicinsko genetiko UKC-ja Ljubljana, katerega predstojnik je Peterlin, z zasebnim slovenskim podjetjem Medgen in kitajskim inštitutom BGI zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev oziroma zaradi suma nenamenske uporabe javnih sredstev na škodo UKC-ja Ljubljana. Obstoja kaznivega dejanja v NPU-ju niso potrdili.

UKC: Zavod ni bil oškodovan
Že pred tem so v UKC-ju opravili notranjo revizijo, ki je ugotovila, da javni zavod s preiskavami Medgena ni bil oškodovan, prav tako ni bila oškodovana javna zdravstvena zavarovalnica.

"Žrtev kapitalsko-medijske afere"
V UKC-ju Ljubljana ob objavi poročila KPK-ja (ta je opozoril tudi na povezanost novinarja POP TV, ki je poročal o aferi z Geneplanetom) poudarjajo, da je bil Peterlin "žrtev kapitalsko-medijske afere". Izpostavljajo ugotovitve pristojnih, da oškodovanja javne blagajne in UKC-ja Ljubljana ni bilo in da so bile navedbe o oškodovanju preuranjene in neutemeljene.

UKC Ljubljana opozarja, da mora biti zdravstvena politika v prihodnje pozornejša na "visoka korupcijska tveganja pri komercialnih ponudnikih genetskih testov, ki za dosego svojih ekonomskih ciljev ustvarjajo medijsko-kapitalske naveze s ciljem diskreditacije vseh, ki so jim na poti".

Po njihovem prepričanju mora zdravstvena politika v dobro bolnikov in zdravstvenega sistema vzpostaviti varno okolje za prebivalce, ki potrebujejo pomoč medicinske genetske stroke, tako v javnem kot v zasebnem sektorju. Prepričani so, da področje komercialnega genetskega testiranja potrebuje resno regulacijo.