Televizija Slovenija je poročala, da naj bi se na razpis prijavil tudi Dimitrij Rupel. Foto: BoBo
Televizija Slovenija je poročala, da naj bi se na razpis prijavil tudi Dimitrij Rupel. Foto: BoBo
Vodstvo KPK-ja je lani protestno odstopilo. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik republike Borut Pahor je javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika KPK-ja podpisal na začetku decembra lani po odstopu senata komisije. V 30 dneh so pristojne institucije imenovale svoje člane izbirne komisije, ki je danes opravila pogovor s 13 od 55 kandidatov za ožje vodstvo KPK-ja.

Kot je poročala Televizija Slovenija, je po njihovih informacijah eden izmed kandidatov tudi Dimitrij Rupel. Informacijo smo želeli potrditi, a se nam Rupel ni javljal na telefonske klice. Delo bo izbirna komisija nadaljevala v sredo, so sporočili iz urada predsednika republike.

Na voljo 30 dni
Izbirno komisijo vodi članica uradniškega sveta Polona Kovač, sestavljajo pa jo še generalna sekretarka vlade Tanja Šarabon, poslanka PS-ja Melita Župevc, predsednica društva Integriteta Simona Habič in predsednik sodnega sveta Janez Vlaj. Izpolnjevanje pogojev ter primernost 55 kandidatk in kandidatov, ki se potegujejo za funkcijo v novem ožjem vodstvu KPK-ja, mora preveriti v 30 dneh.

Pahor je izrazil željo, da bi imel možnost na izpraznjene funkcije predlagati suverene in pogumne osebnosti, ki bodo sposobne prenašati vse vrste pritiskov. Pri izbiri primernega kandidata je predsednik republike vezan na predloge izbirne komisije, lahko pa se tudi odloči, da ne izbere nikogar. V tem primeru se postopek izbire vodstva KPK-ja ponovi.