Radan je že napovedal, da bo pravico iskal na delovnem sodišču. Foto: MMC RTV SLO
Radan je že napovedal, da bo pravico iskal na delovnem sodišču. Foto: MMC RTV SLO
UKC Ljubljana
Radan je po ugotovitvah izrednega nadzora na ljubljanskem UKC-ju konec decembra lani 83-letnemu nevrološkemu bolniku verjetno skrajšal življenje z infuzijo kalija in morfija. Materialnih dokazov za to nimajo, saj je bil bolnik upepeljen, obdukcija pa ni bila opravljena. Foto: BoBo

Izrek javnega opomina je v skladu s trenutno veljavnimi pravnimi akti najstrožji mogoči disciplinski ukrep, so ob tem sporočili z zdravniške zbornice. Postopek še ni končan, saj bosta imela po prejemu pisnega sklepa razsodišča zdravnik v postopku in tožilec možnost pritožbe.

Poleg disciplinskih ukrepov lahko razsodišče izreče tudi varstvene ukrepe, in sicer kolegialno priporočilo, opravičilo oškodovancu, povračilo škode oškodovancu, obvezno dopolnilno strokovno izobraževanje, obvezno zdravljenje odvisnosti od alkohola ali prepovedanih drog. Za isto kršitev lahko razsodišče izreče disciplinski in varstveni ukrep. Skrajni ukrep je tudi odvzem licence.

Predsednika zbornice Andreja Možino odločitev razsodišča nekoliko preseneča, saj je "že samo insceniranje evtanazije nesprejemljivo in neodgovorno dejanje zdravnika, da o domnevnem poskusu umora niti ne govorim".

Obrazložitev bo znana, ko bo sklep pravnomočen
Verjame pa, da je razsodišče tehtno presodilo vse razpoložljive dokumente in okoliščine, razlogi za takšno odločitev pa bodo v celoti znani, ko bo sklep obrazložen in pravnomočen. "Zavedam se, da bo ukrep različno odmeval tako v slovenski kot v zdravniški javnosti, kakor tudi dejstva, da je razsodišče najverjetneje pri svoji presoji upoštevalo sočasen potek kriminalistične preiskave, ki v kazenskem postopku ugotavlja najverodostojnejše dokaze," pravi Možina.

Če bodo ugotovljena nova dejstva o morebitni strokovni napaki zdravnika, bodo sproženi ustrezni postopki na zbornici, je še dodal.

Tožilstvo napoveduje pritožbo
Namestnik tožilca Zdravniške zbornice Slovenije Sašo Kavčič je pojasnil, da se bo verjetno pritožil na odločitev razsodišča, saj je ob javnem opominu zahteval tudi, da se začne postopek za enoletni odvzem licence Radanu. "Žal razsodišče ni sledilo moji obtožnici," je dejal in dodal, da se je razsodišče verjetno tako odločilo, ker Radan še ni bil kazensko obsojen. "Če bi razsodišče Radanu odvzelo licenco, nato pa na sodišču ne bi bil spoznan za krivega oz. bi bil sum ovržen, potem bi predsednik zbornice naredil nekaj, kar bi bilo hudo v nasprotju z zakonom," je dejal.

Radanov zagovornik Milan Krstič pa odločitve razsodišča še ni prejel, zato je ne more komentirati. Tako tudi še ni mogel napovedati, ali se bo pritožil.

Bolniku najverjetneje skrajšal življenje
Radan je po ugotovitvah izrednega nadzora na ljubljanskem UKC-ju konec decembra lani 83-letnemu nevrološkemu bolniku verjetno skrajšal življenje z infuzijo kalija in morfija. Materialnih dokazov za to nimajo, saj je bil bolnik upepeljen, obdukcija pa ni bila opravljena. Zaradi tega so zdravnika odpustili, ta pa je že napovedal, da bo pravico iskal na delovnem sodišču. Prav tako so zaradi dogodka zamenjali predstojnico kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojano Žvan in predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja.

Policija primer še preiskuje. So pa v kliničnem centru po tem primeru sprožili še en izredni notranji nadzor nad primerom smrti bolnika, ki naj bi ga prav tako zdravil Radan. Nadzor še ni končan, predvidoma bodo ugotovitve znane konec meseca.