Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Vladna stran ter Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sta ob začetku stavke zdravnikov in zobozdravnikov znova sedla za pogajalsko mizo. Namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je po koncu povedal, da je vladna stran sindikatu predstavila svoja stališča, ki jih bo poslala še pisno, sindikat pa bo nanje odgovoril. "Potem tudi nadaljujemo pogajanja, predvidoma torej jutri," je napovedal Kordež. Na vprašanja novinarjev ni želel odgovarjati.

Milenko Stanković, podpredsednik Fidesa. Foto: BoBo
Milenko Stanković, podpredsednik Fidesa. Foto: BoBo

"Vedno bolj jasno postaja, da so pogajanja vlade samo pesek v oči delavcem v zdravstvu, bolnikom in vsem drugim prebivalcem, ker se reševanje stavkovnih zahtev sploh še ni začelo," je v kratki izjavi za javnost po današnjem sestanku med vlado in Fidesom povedal podpredsednik sindikata, urgentni radiolog v UKC-ju Ljubljana, Milenko Stanković.

"Naša zahteva je samo to, da izvede, kar je podpisala pred letom in pol in objavila v uradnem listu oktobra predlani, in to je oblikovanje ločenega zdravstvenega stebra v okviru javnega sektorja, ki bo zajel vse zaposlene v zdravstvu in opredelil njihove specifike. V sindikatu Fides poudarjamo, da odlašanje pospešuje razgradnjo javnega sistema. To dokazujejo vsakodnevni odhodi zdravstvenih delavcev iz javnega sistema, zato vlado pozivamo, da se resno usede in začne izpolnjevati že dane zaveze," je sklenil Stanković, ki tako kot vladni predstavnik ni želel odgovarjati na novinarska vprašanja.

Minister za javno upravo Franc Props je bil gost Odmevov. Foto: Zajem zaslona
Minister za javno upravo Franc Props je bil gost Odmevov. Foto: Zajem zaslona

Minister Props: Dogovor je mogoč

Minister Franc Props je v Odmevih povedal, da se vlada ne pogaja samo s Fidesom, ampak sočasno tudi z drugimi sindikati javnega sektorja. "Z drugimi sindikati smo dosegli dogovor oz. smo tik pred tem, žal nam je, da Fides ta del rešuje tako s pogajanji kot s stavko," je povedal.

"Odprava nesorazmerij je predmet pogajanj s celotnim javnim sektorjem, sočasno kot bodo odpravljena nesorazmerja pri drugih javnih uslužbencih, se bomo dotaknili tudi nesorazmerij znotraj zdravniškega ceha," je pojasnil Props in dodal, da so pogajanja trenutno v občutljivi fazi.

Po njegovih besedah je na vladni strani volja, in če bo volja tudi na strani sindikata Fides, bo dogovor mogoč, je zatrdil. "Tako se bomo izognili temu, da bodo žrtve najranljivejši državljani, ki čakajo na zdravnika," je sklenil.

Vabljeni k ogledu celotnega pogovora v videu spodaj.

Minister Franc Props o stavki zdravnikov
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana ob začetku stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Foto: BoBo/Borut Živulović
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana ob začetku stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po zavodih v državi zbori zaposlenih

V zdravstvenih zavodih po državi so potekali zbori zaposlenih. V Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto je bil zbor ob 7.30, v SB-ju Ptuj, SB-ju Jesenice, SB-ju Slovenj Gradec in SB-ju Murska Sobota ob 8. uri, na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v SB-ju Nova Gorica ob 8.30, v SB-ju Celje ob 10. uri, v Zdravstvenem domu Koper pa ob 13. uri, so za STA pojasnili v Fidesu.

Članica stavkovnega odbora sindikata Fides Ana Lina Vodušek je po zboru na Onkološkem inštitutu Ljubljana dejala, da so se zbrali v velikem številu in tako sporočili, da imajo dovolj sprenevedanja vlade. Poudarila je željo, da se začnejo spremembe "zdaj in takoj in da nas začne tudi vlada jemati resno, kot enakovredne partnerje". Ogorčena je nad tem, da se "v zdravstvu ves ta čas ni zares nič naredilo oziroma vsaj ne v pravi smeri". Meni, da še naprej poteka razgradnja javnega zdravstva, ki se kaže z odhodi kadra. "Vsega kadra od administratork, medicinskih sester, inženirjev, fizikov, računalničarjev, podpornih služb in seveda zdravnikov," je naštela.

Po njenih besedah želijo, da vlada upošteva, kar so se že dogovorili na pogajanjih v preteklosti in tudi podpisali. Ob tem si prizadevajo za nov zdravstveni plačni steber za vse zdravstvene delavce, konkurenčne delovne razmere in ureditev konkurenčne zaposlitve "za ohranitev kadra, zato da ni lepše drugje, kjer je manj obremenitev in boljša plača".

Na onkološkem inštitutu sicer obravnavajo vse bolnike, stavka pa se je občutila med današnjim zborom stavkajočih, ko je bilo delo moteno. Zbor stavkajočih bodo ponovili tudi v četrtek.

Zdravniki opozorilno prekinili delo

Bolniki morajo biti o odpovedi terminov obveščeni vnaprej

Zakonodaja določa, da v času stavke zdravnik mora izvajati storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Za nosečnice, otroke in starejše bodo opravljali tudi nenujne storitve.

Za večino zdravstvenih storitev bo sicer veljal enak razpored kot ob praznikih.

Za obveščanje bolnikov mora poskrbeti delodajalec. Ta mora tudi poskrbeti, da bodo obvestila o poteku stavke postavljena na vidna mesta. Stavke se lahko kadar koli udeleži vsak zdravnik in zobozdravnik, o tem se mu ni treba vnaprej izrekati. Fides zato tudi ne ve, koliko ljudi bo stavkalo, je pa prepričan, da jih bo mnogo.

Stavka bo potekala v skladu z zakonsko določenim minimalnim delovnim procesom, napovedujejo zdravniki, ki so opozorilno stavkali že v torek. Foto: BoBo/Borut Živulović
Stavka bo potekala v skladu z zakonsko določenim minimalnim delovnim procesom, napovedujejo zdravniki, ki so opozorilno stavkali že v torek. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zdravniške plače so zrasle za 16 odstotkov

Po podatkih portala plač v javnem sektorju je osnovna bruto plača zdravnikov in zobozdravnikov oktobra leta 2022 znašala 4167 evrov. Govorimo o povprečni bruto plači, všteti so dodatki. Število zaposlenih zdravnikov in zobozdravnikov na podlagi opravljenih ur je bilo več kot 7600. Masa bruto plač je znašala skoraj 32 milijonov evrov.

Leto kasneje, to je oktobra lani, je osnovna bruto plača z dodatki znašala 4834 evrov. Višja je torej bila za 667 evrov. Zaposlenih je bilo nekoliko manj. Je pa bila večja tudi masa bruto plač.

Plače so se torej zvišale za dobrih 16 odstotkov.

Po podatkih ministrstva za javno upravo lahko opazimo razliko na letni ravni. Bruto plača je leta 2022 v povprečju znašala 4757 evrov, v prvih osmih mesecih lanskega leta pa 4073 evrov. Podatki za zadnje štiri mesece še niso na voljo. Neto plače so seveda različne in odvisne tudi od olajšav, je poročala TV Slovenija.

Oktober 2022. Foto: Zajem zaslona
Oktober 2022. Foto: Zajem zaslona
Oktober 2023. Foto: Zajem zaslona
Oktober 2023. Foto: Zajem zaslona

Kako je potekal delovni dan po bolnišnicah?

V Splošni bolnišnici (SB) Celje vsi zdravniki danes od 7. ure stavkajo na svojih delovnih mestih, je za STA povedala sindikalna zaupnica Fidesa v tej bolnišnici Mateja Grat. Pojasnila je, da bodo bolniki, ki so v skupinah, za katere mora biti zagotovljen zakonski minimum, normalno pregledani in obravnavani.

Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor ponavljajo, da bodo med stavko izvajali vse tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Prav tako bodo izvajali vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. "Delo bo organizirano tako, da bo zagotovljena čim manj motena oskrba bolnikov, saj se zavedamo, da smo javni zdravstveni zavod, ki opravlja dejavnost posebnega družbenega pomena, in da smo tu zaradi bolnikov," sporočajo. O odpovedi terminov ambulantnih pregledov in operativnih posegov ter novih terminih bodo pacienti pravočasno obveščeni.

Stavki se po besedah predstavnika zdravniškega sindikata Fides v tem zavodu Borisa Rižnarja pridružujejo skoraj vsi člani Fidesa v UKC-ju Maribor. Ta ima tam okoli 180 članov. Po njegovih besedah je eden glavnih ciljev prizadevanj za ureditev plačnega sistema to, da se ustavi odhajanje kadrov iz zdravstva, "ki že ogroža delovanje sistema". "Ni namen prizadeti uporabnikov, ampak spodbuditi vlado k bolj resnim pogajanjem. Vlada mora tudi po ustavi zagotavljati takšen zdravstveni sistem, ki je učinkovit. To lahko doseže le v sodelovanju s predstavniškimi organizacijami tistih, ki še vztrajamo v tem sistemu in vidimo, kaj je narobe in kaj in kako bi se dalo izboljšati," je dejal.

V novomeški bolnišnici po besedah predsednika Fidesa za Dolenjsko in Belo krajino Bojana Kostića stavkajo praktično vsi in opravljajo le nujen obseg del, ki pa še vedno predstavlja velik delež dela zdravnikov in zobozdravnikov. "Vsi nenujni posegi in pregledi pa bodo odpovedani, vse dokler ne bo sklenjen dogovor z vlado", je povedal.

"Dovolj nam je," sporočajo iz sindikata Fides. Foto: BoBo

V ptujski bolnišnici se je po besedah vodje tamkajšnjega sindikata Fides Boruta Kostanjevca zbora zaposlenih udeležilo okoli 40 od skupaj 60 zaposlenih zdravnikov. "Nekateri so odstotni po dežurstvu, zato lahko rečemo, da se stavki pridružujejo skoraj vsi zdravniki, zagotovo pa so z vseh oddelkov," je povedal za STA. Delo poteka v omejenem obsegu, bolnike, katerih obravnave bodo odpadle, so vnaprej obvestili in jim določili nove datume. "Ne stavkamo proti bolnikom. Želimo si, da je bolnik naš zaveznik. Želimo si urediti pogoje dela tako, da bomo lahko bolniku nudili ustrezno strokovno in kvalitetno obravnavo," je poudaril.

V šempetrski bolnišnici danes še ne bodo vsi pacienti odpovedani ali prenaročeni, je po jutranjem zboru, ki se ga je udeležila najmanj polovica zdravnikov, za STA povedal sindikalni zaupnik Fidesa Jure Klanjšček. Potrditev stavke je namreč prišla v takšnem času, da vsi bolniki o njej niso bili obveščeni, zato bodo tisti, ki bodo danes prišli v bolnišnico, vseeno pregledani. Za prihodnje dni pa bo steklo obveščanje pacientov o odpovedi obravnav.

V SB-ju Jesenice za danes niso odpovedovali naročenih pacientov in bodo pregledali vse, ki bodo prišli v bolnišnico. Za torek pa načrtujejo zaostrovanje stavke z odpovedjo nenujnih posegov in pregledov, pri čemer bodo vsi pacienti o odpovedih pravočasno obveščeni. Predstavnik Fidesa v jeseniški bolnišnici Andrej Rupel je pojasnil, da je zaostrovanje stavke v prihodnjih dneh odvisno od pogajanj z vlado.

Zdravniki stavkajo

Zdravniki želijo višje plače in ločen plačni sistem

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra lani, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumno. Sindikat želi, da bi bil njihov plačni sistem ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju. Poleg tega pričakujejo sprejetje dveh aneksov, v katerih bi določili karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij in dvig plač za starejše zdravnike.

Na ministrstvu za zdravje so Fidesu, kot so zapisali, ponudili podpis stavkovnega sporazuma, ki ponuja realne rešitve v okviru enotnega plačnega sistema in ne ruši dogovora, saj bi višanje plač samo eni plačni skupini v plačni sistem vneslo dodatna nesorazmerja, tudi znotraj poklicne skupine zdravnikov.

Mnenja drugih sindikatov

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič meni, da stavka v tem trenutku nima smisla, saj pogajanja še vedno potekajo. Razočarana je nad stavkovnimi zahtevami Fidesa: "Žal mi je, da so stavkovne zahteve uperjene zgolj v plačne zahteve, ne pa tudi v izboljšanje razmer v zdravstvu, kar je ključno v tem trenutku, da zdravstvo zadrži kakovost, ki jo imamo."

Stavko pa podpirajo v sindikatih Praktikum in Dens. Podpirajo jih tudi v zdravniških združenjih.

Predsednik Sindikata sevalcev Slovenije Grega Praprotnik je povedal, da tudi podpirajo prizadevanja sindikata Fides. "Mislim, da je zdravstvo kot velika veriga, ki mora delovati skupaj, utečeno," je ponazoril in dodal, da v letu in pol pogajanj z vlado ni bilo nikakršnih konkretnih predlogov, odzivov ali približevanj.

"Ne poslušajo, čeprav smo najbolj upali na to vlado, da bo ravno ona poslušala." Dodal je, da če na pogajanjih z drugimi sindikati v zdravstvu ne bo dialoga, se bodo sindikati počasi pridruževali temu stavkovnemu valu.

Medtem pa jih ne podpirajo v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS), kjer so prepričani, da "zdravniki spretno izkoriščajo sleherni trenutek za zaostrovanje razmer".