"Kar se dogaja, je v bistvu destrukcija javnega zdravstva, in samo upam, da se bo nam zdravnikom uspelo dogovoriti o blaginji pacientov in da se bomo vseeno dogovorili," je dejal dekan ljubljanske medicinske fakultete Igor Švab. Foto: BoBo/Borut Živulović

Spor med ljubljansko medicinsko fakulteto in UKC-jem Ljubljana izvira iz 43-milijonskega dolga UKC-ja do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. UKC Ljubljana sicer trdi, da dolga sploh ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev. Medicinska fakulteta je ob tem odstopila od mediacije z UKC-jem in zagrozila, da bodo 15. decembra zanje nehali izvajati storitve.

Sorodna novica Ljubljanski UKC zanika, da naj bi bil medicinski fakulteti dolžan 43 milijonov evrov

Predstavniki obeh institucij so bili dogovorjeni, da se znova srečajo danes zjutraj, a so z medicinske fakultete sporočili, da so v četrtek pozno zvečer sestanek odpovedali. "V to ravnanje so bili primorani, saj je bil odziv UKC-ja na dogovorjeni predlog Medicinske fakultete negativen in brez vsebinske obrazložitve," so pojasnili v dekanatu. Dodali so, da ob tem medicinska fakulteta začenja tehnične priprave na prenehanje izvajanja storitev za UKC Ljubljana in da bodo o tem obvestili tudi pristojni ministrstvi.

Na fakulteti so ob tem tako UKC Ljubljana kot ministrstvo za zdravje znova pozvali k nadaljevanju pogovorov in iskanju rešitve. Verjamejo namreč, da je dogovor mogoče doseči na temeljih prejšnjega sestanka, in UKC Ljubljana pozivajo k obuditvi navedenih stališč izpred dveh dni.

Ministrstvo poziva k pogajanjem in izvajanjem nujnih zdravstvenih storitev

Na spor se je popoldan odzvalo tudi ministrstvo za zdravje in obe strani pozvalo, da sedeta za pogajalsko mizo in poiščeta rešitve, ki bodo zagotovile nemoteno izvajanje zdravstvenih storitev v dobro pacientov, ki potrebujejo pomoč. "Preučili bomo tudi možne dolgoročne rešitve, ki bi dale ministrstvu za zdravje ustrezno pravno podlago za ukrepanje, s ciljem, da se v prihodnje zaščiti paciente ter njihovo zdravje," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Kot razumemo, namerava UKC Ljubljana nasloviti na sodišče predlog za izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo naložilo izvajanje zdravstvenih storitev. Verjamemo, da bo sodišče pri presoji upoštevalo tudi vpliv na življenje in zdravje ljudi," so dodali. Kljub temu so inštitut ponovno pozivali, naj nadaljuje izvajanje zdravstvenih storitev, ki jih nujno potrebujejo bolniki, ki se zdravijo v UKC-ju Ljubljana. Samo s takšno odločitvijo bodo izkazali ustrezen in odgovoren odnos, ki ga morajo vsi deležniki v procesu zdravljenja izkazovati do uporabnikov zdravstvenih storitev, so sporočili z ministrstva.

Poleg tega so dodali, da je popolnoma nesprejemljivo in nedopustno, da bi medsebojne spore reševali na plečih zdravja ljudi, saj je to v nasprotju s poslanstvom javnega zdravstva, katerega del je tudi UKC Ljubljana, in poslanstvom visokošolskega javnega zavoda, kamor sodi Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo. "Je tudi v hudem nasprotju s poklicno etiko zaposlenih, ki sodelujejo v procesu zdravljenja," so bili ostri na ministrstvu.

Medicinska fakulteta UKC-ju Ljubljana očita neplačevanje preiskav

Švab: Ni mi jasno, s čim konkretno se UKC ne strinja

Kot je dopoldan na novinarski konferenci dejal dekan medicinske fakultete Igor Švab, je bilo na prejšnjem sestanku z vodstvom UKC-ja med drugim dogovorjeno, da bodo prihodnja plačila fakulteti izvedena s pridržkom ter da bo fakulteta razkrila vse cene in metodologijo, ki stoji za njimi.

Poudaril je, da na fakulteti cen storitev ne skrivajo. "Problem je samo v tem, komu jih bomo razkrili, da se informacija ne bo širila povsod. Tudi glede tega smo našli rešitev. Razumeli smo, da smo se na prejšnjem sestanku dogovorili, kako bo to potekalo. Zato sem bil še toliko bolj presenečen, ker pravzaprav ne vem, kaj je narobe. Ni mi jasno, s čim konkretno se UKC ne strinja," je dejal Švab. "Stališče fakultete je, da denar ni bil problem, in glede denarja smo popustili za 12 milijonov evrov," je dodal.

Poudaril je tudi, da bi bil denar, ki bi ga prejeli za svoje storitve, namenjen za naložbe medicinske fakultete, in ne za "izplačila bogatih nagrad".

Vodstvo UKC-ja ostalo pred vrati dekanata

Kot je sporočil generalni direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug, se je vodstvo UKC-ja Ljubljana kljub odpovedi sestanka ob 7. uri zjutraj vseeno zglasilo v prostorih dekanata, saj so vztrajali, da sestanek mora biti. "Stvar je preresna, ne moremo se tako igrati in resnično ne razumemo teh postopkov," je dejal Jug. A jih vodstvo medicinske fakultete ni želelo sprejeti.

"Glede na to, da je direktor UKC-ja na prejšnjem sestanku povedal, da ima samo eno uro časa za sestanek, nismo videli smisla, da bi ga izvedli, ker se v eni uri glede na njihovo stališče ne bi mogli ničesar dogovoriti," je odločitev dekanata pojasnil Švab. Dodal je, da so čas raje izkoristili za pogovore o nadaljnjih korakih z vodstvom ljubljanske univerze.

Sorodna novica Ministrstvo: Reševanje spora med fakulteto in UKC LJ na škodo bolnikov je nesprejemljivo

Opozorila o vplivu na zdravje ljudi

Popoldan je pred novinarske mikrofone v spremstvu strokovnega sveta UKC-ja stopil tudi Jug. Opozoril je, da bo v primeru prekinitve izvajanja storitev na medicinski fakulteti, to lahko ogrozilo zdravje ljudi. Takšno potezo fakultete je označil za nesprejemljivo. Strokovni svet UKC-ja je zato sprejel sklep, da je treba storiti vse, da se to prepreči.

Kot je dejal, so sicer medicinski fakulteti še pred odpovedjo jutranjega sestanka ponudili redno plačevanje vseh tekočih računov. Tako bi medicinski fakulteti decembra nakazali štiri milijone evrov, prav toliko tudi v januarju. Odprto pa je bilo še vprašaje, ali lahko UKC v naslednjem letu zagotovi dodatnih pet milijonov evrov, kar po besedah Juga v finančnem načrtu kliničnega centra ta trenutek ni bilo mogoče predvideti.

V UKC-ju si želijo, da bi bile cene realne, da ljudje za davke, ki jih plačajo, dobijo čim več in zato želijo preveriti, ali so postavljene cene ustrezne. Ob tem je dodal, da edina pogodba med fakulteto in kliničnim centrom, s katero razpolagajo, vsebuje cene v tolarjih. Ta pogodba ne vključuje novejših, dražjih storitev, zato so te cene postavljene enostransko. UKC Ljubljana jih nikoli ni potrdil, pač pa so bile obračunane po monopolni ceni, je dejal.

Generalni direktor UKC-ja Marko Jug je medicinsko fakulteto pozval, naj ne zagovarja interesov ožjih skupin, ampak interese vseh ljudi. Foto: Zajem zaslona
Generalni direktor UKC-ja Marko Jug je medicinsko fakulteto pozval, naj ne zagovarja interesov ožjih skupin, ampak interese vseh ljudi. Foto: Zajem zaslona

Jug: Fakulteta bistvenih elementov cen ne bi razkrila

"Likvidnost medicinske fakultete je bila s tem predlogom zagotovljena. Smo pa v zameno zahtevali, da se razkrije struktura cen po posameznih storitvah," je dodal Jug. Kot ocenjuje, glavna težava sicer niso likvidnostne težave, ampak ravno razkritje struktur cen. Način razkritja cen, ki ga je obljubila fakulteta, bi bil sicer po Jugovih besedah popolnoma napoveden, saj ne bi razkril, ali je struktura cene pravilna.

"Mislim, da se izkazuje to, kar smo sumili: da je v bistvu vsa ta zaostritev posledica strahu medicinske fakultete, da bi UKC sam začel izvajati storitve in da v ozadju niti približno niso likvidnostne težave, saj jim redno plačujemo račune, in da je ta zasuk, tudi ta odpoved, posledica tega, da so v ozadju čisto drugi interesi," pa je po odpovedi sestanka dejal generalni direktor UKC-ja Ljubljana. Sam sicer še vedno meni, da bo medicinska fakulteta preklicala napovedano odpoved izvajanja storitev.

Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Tadeja Anžlovar, sicer inštituta za patologijo in za mikrobiologijo pravita 600 tisoč preiskav na leto. Sodelovanje z UKC-jem v praksi pomeni, da med operacijo zdravnik denimo odščipne del tkiva in ga pošlje na inštitut za patologijo, na osnovi rezultatov preiskave se potem odloči, kako bo nadaljeval operacijo. Inštitut za mikrobiologijo pa preišče na primer likvor, ki ga zdravnik pacientu z meningitisom odvzame iz hrbteničnega kanala. Preiskava pokaže, ali gre za bakterijski meningitis. Na UKC-ju opozarjajo, da gre za nujne storitve, ki jih ni mogoče nadomestiti z drugimi izvajalci, vsaj ne prej kot v treh mesecih.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Se bo spor reševal na sodišču?

Medtem je v četrtek UKC sklical strokovni svet, ki je ugotovil, da klinični center vseh storitev, ki jih zanje opravlja fakulteta, sam ne more zagotavljati, zato bi se odpoved izvajanja lahko poznala na zdravju ljudi. Zato razmišljajo, da bi na sodišče vložili predlog za začasno odredbo zagotavljanja storitev medicinske fakultete in "se pripravljajo v tej smeri". Upajo, da bo sodišče prisluhnilo njihovim argumentom. Obračajo se tudi na druge laboratorije, vendar za tako specifično dejavnost v Sloveniji drugih laboratorijev ni, je pojasnil Jug.

Švab je na to odgovoril, da tudi fakulteta lahko zahteva sodno odredbo za to, da UKC plačuje storitve, ki jih zanj opravljajo. "Ta trenutek vse preiskave, vsa dežurstva potekajo, tako kot je treba. Nič ne stoji. Želimo, da se to razreši," je dodal. Če bi do odpovedi izvajanja storitev 15. decembra prišlo, pa Švab ocenjuje, da je mogoče opredeliti, katere preiskave so nujne. "Tu bomo dovolj razumevajoči in bomo upoštevali stroko," je poudaril.