Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na ministrstvu skušajo izzive v ortodontiji kratkoročno rešiti z zakonom o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Ta izvajalcem omogoča plačilo za vse opravljene zdravstvene storitve, ne glede na dogovorjen obseg z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

"To bo skupaj z drugimi ukrepi v doglednem času vodilo do izboljšane dostopnosti prebivalstva in skrajševanja čakalnih dob," so navedli na ministrstvu. Ob tem so pojasnili, da je v pripravi razpis za koncesije, ki vključuje tudi 8,70 tima čeljustne in zobne ortopedije.

Predstavniki odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije in Slovenskega ortodontskega društva so na novinarski konferenci 15. februarja predstavili predloge za izboljšanje razmer v ortodontiji.

Med drugim predlagajo razpis 40 novih javnih ortodontskih programov. Od leta 2012 do leta 2023 je namreč ministrstvo za zdravje po besedah predsednice Slovenskega ortodontskega društva Sande Lah Kravanja razpisalo le za 4,5 novega dodatnega programa ortodontije, čeprav bi številni ortodonti želeli delovati znotraj javnega zobozdravstva.

Po podatkih ministrstva je bilo širitev programov še manj – kot so pojasnili, je bilo za dodatno širitev namreč razpisanega 2,5 programa, pri vseh preostalih razpisanih programih pa je šlo za nadomeščanje upokojitev koncesionarjev oz. za programe, ki jih zdravstveni domovi niso mogli izvajati.