Foto: Reuters
Foto: Reuters

Če morajo okuženi z virusom opičjih koz, na primer zaradi obiska zdravnika, dom zapustiti za kratek čas, naj uporabljajo zaščitno masko in si kožne spremembe pokrijejo z oblačili, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Kako se bolezen prepozna

Klinični potek opičjih koz je običajno blag. Začetni simptomi bolezni so povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. V treh dneh od pojava omenjenih simptomov se običajno razvije tudi izpuščaj, ki se sčasoma preoblikuje v krasto. V primeru poslabšanja bolezni svetujejo, da se bolnik po telefonu posvetuje z družinskim zdravnikom, sicer pa dežurno ambulanto ali 112.

Kako naj ravnajo okuženi

Ob tem poudarjajo, naj okuženi na svojem domu ne sprejemajo obiskov. Če si gospodinjstvo delijo z več ljudmi, naj omejijo stike in se, če je mogoče, zadržujejo v svoji sobi. Še posebej naj se izogibajo majhnim otrokom, nosečnicam in tistim z oslabljenim imunskim sistemom. Izogibajo naj se tudi stikom z domačimi živalmi.

Če se v domačem okolju ne morejo izogniti stikom z drugimi člani gospodinjstva, tako okuženemu kot članom gospodinjstva priporočajo uporabo zaščitne maske. Okuženi naj uporabljajo svoj jedilni pribor, higienske pripomočke, perilo, posteljnino in brisače. Svetujejo zračenje prostorov za pet oz. deset minut večkrat na dan.

Prav tako svetujejo vzdržnost od spolnih odnosov. Uporaba kondoma ne prepreči prenosa okužbe, saj se bolezen prenaša tudi prek izpostavljenih kožnih lezij.

Ob tem okužene naprošajo, da obvestijo tiste, s katerimi so bili v tesnem stiku v času svoje kužnosti. Kot pojasnjujejo, je oboleli ob začetku izpuščaja že kužen, kužen pa je lahko tudi, ko izpuščaja še nima, ima pa druge znake bolezni (vročino, mrzlico, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, izčrpanost, otekle bezgavke). Odpadanje krast nakazuje konec obdobja kužnosti.

Kako naj ravnajo tesni stiki

Med tesne stike med drugimi štejejo spolni partnerji, člani skupnega gospodinjstva, negovalci simptomatičnega ali kužnega človeka ter sopotniki, ki so potovali v skupnem prevoznem sredstvu s simptomatičnim človekom več kot osem ur na razdalji enega oz. dveh sedežev.

Tistim, ki so bili v tesnem stiku z okuženim z opičjimi kozami v času njegove kužnosti, svetujejo, da opazujejo svoje zdravstveno stanje v obdobju 21 dni od zadnjega tesnega stika.

Ob omenjenih znakih okužbe ali novem nepojasnjenem izpuščaju naj po telefonu pokličejo zdravstveno službo in omejijo stike do izključitve diagnoze opičjih koz.
Pogosto naj si umivajo roke ter upoštevajo higieno kašlja in kihanja. Spolnih odnosov in tesnega fizičnega stika z drugimi ljudmi naj se vzdržijo 21 dni ali do izključitve diagnoze opičjih koz. V enakem obdobju naj se izogibajo stiku s hišnimi ljubljenčki.

Sorodna novica V Sloveniji potrdili drugi primer okužbe z virusom opičjih koz

Doslej le dve okužbi v Sloveniji

Za druge stike ukrepi niso potrebni. V to kategorijo po navedbah NIJZ-ja spadajo bežni, kratkotrajni stiki. Med njimi so stiki s sodelavci, ki si ne delijo pisarne, z ljudmi, ki si delijo fitnes naprave, savno ali kopel, ter z zdravstvenimi delavci, ki uporabljajo zaščitno opremo.

Tistim, ki niso prepričani, ali so bili z okuženim v tesnem stiku, svetujejo samoopazovanje in spremljanje zdravstvenega stanja 21 dni od zadnjega stika.

V Sloveniji so doslej potrdili dva primera okužbe z virusom opičjih koz. Za zdaj je znano le, da sta obe osebi pripotovali iz Španije.