Mladim so sodobni tobačni izdelki v Sloveniji zelo dostopni, tudi mladoletni jih pogosto kupijo brez težav, kar kaže na pogoste kršitve zakonodajne prepovedi prodaje mladoletnim, so opozorili na NIJZ-ju. Foto: Pixabay
Mladim so sodobni tobačni izdelki v Sloveniji zelo dostopni, tudi mladoletni jih pogosto kupijo brez težav, kar kaže na pogoste kršitve zakonodajne prepovedi prodaje mladoletnim, so opozorili na NIJZ-ju. Foto: Pixabay

Podatki kažejo, da je delež uporabnikov teh izdelkov praviloma večji med mladostniki, starimi med 15 in 17 let, in mladimi odraslimi kot odraslimi, prav tako se med mladostniki delež uporabnikov povečuje izraziteje kot med odraslimi, so v sporočilu za javnost pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. "Dejstvo, da te izdelke uporabljajo predvsem mladostniki in mladi odrasli, je zelo skrb vzbujajoče, saj ima uporaba nikotina v tem starostnem obdobju številna pomembna dodatna tveganja za njihovo zdravje – zasvojenost, škodljive učinke na razvijajoče se možgane, povečanje tveganja za uporabo drugih drog in povečano tveganje za kajenje cigaret," so opozorili.

Mladim in mladoletnim so tovrstni izdelki preveč dostopni

Ključna dejavnika, ki vplivata na uporabo teh izdelkov med mladimi, sta po njihovih navedbah dostopnost številnih arom ter intenzivno oglaševanje in promocija na spletu, predvsem na družbenih omrežjih. Mladim so ti izdelki v Sloveniji zelo dostopni, tudi mladoletnim, saj jih pogosto kupijo brez težav, kar kaže na pogoste kršitve zakonodajne prepovedi prodaje mladoletnim, so dodali.

"Imamo številna prodajna mesta tobačnih in z njimi povezanih izdelkov, kar le še povečuje dostopnost teh izdelkov," so opozorili. Poleg otrok, mladostnikov in mladih odraslih so za škodljive učinke uporabe elektronskih cigaret ranljive še druge skupine prebivalcev. To so nekadilci zaradi zasvojljivosti nikotina, nosečnice in doječe matere zaradi škodljivih učinkov nikotina v tem obdobju ter bolniki z boleznimi srca in ožilja zaradi učinkov nikotina na srčno-žilni sistem, svari NIJZ.

NIJZ: Čim prej sprejeti stroge ukrepe

Zato je po prepričanju NIJZ-ja ključno, da se predlagane spremembe in dodatni strogi ukrepi sprejmejo čim prej. V predlogu zakona so po navedbah inštituta med ukrepi prepovedi arom v elektronskih cigaretah, izenačitev tekočin za elektronske cigarete z nikotinom in brez nikotina, prepovedi značilnih arom v ogrevanih tobačnih izdelkih in slikovna zdravstvena opozorila na embalaži, regulacija nikotinskih vrečk ter uvedba sistema za obravnavo novih vrst tobačnih oziroma nikotinskih izdelkov pred prihodom na slovenski trg.

Ob tem inštitut podpira tudi uvedbo dodatnih ukrepov, med njimi prepoved elektronskih cigaret za enkratno uporabo, pa tudi ukrepe za povečanje spoštovanja zakonodaje, predvsem prepovedi prodaje mladoletnim. Podpirajo tudi ukrep znatnega zmanjšanja števila in vrst prodajnih mest ter omejitve lokacije prodajnih mest oziroma uvedbo izključno specializiranih trgovin z omejenim številom dovoljenj za prodajo ter okrepitev nadzora nad sestavinami teh izdelkov na slovenskem tržišču.

Zavzemajo se za enotno embalažo

Zavzemajo se tudi za enotno embalažo za vse tobačne in z njimi povezane izdelke, vključno z embalažo naprav za uporabo, za velika slikovna opozorila na embalaži vseh tobačnih in z njimi povezanih izdelkov, prav tako za obdavčitev in redno znatno zviševanje trošarin za omenjene izdelke, vključno z napravami za uporabo, za vzpostavitev visokih cen izdelkov. Podpirajo pa tudi ukrepe za zmanjšanje oglaševanja in promocije na spletu in družbenih omrežjih, so še sporočili z NIJZ-ja.

Zakon o tobačnih in z njimi povezanih izdelkih je v fazi medresorskega usklajevanja, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Glavni cilji predloga zakona so prenos spremenjene direktive Evropske komisije, ki se nanaša na ogrevane tobačne izdelke, v nacionalno zakonodajo ter uvedba ukrepov za zaščito zdravja vseh, predvsem pa otrok in mladostnikov, ki vdihavajo škodljive snovi v aerosolu elektronskih cigaret, so zapisali.