NIJZ za prvi teden šole priporoča zaščitne maske za vse, tudi najmlajše. Foto: EPA
NIJZ za prvi teden šole priporoča zaščitne maske za vse, tudi najmlajše. Foto: EPA

Za slednje se je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) odločil, ker "je povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v zadnjih sedmih dneh v državi znašalo več kot 20". NIJZ priporoča tudi, da otroci do vključno petega leta ne uporabljajo mask, otroci od šestega do 11 leta pa naj jih uporabljajo skladno s splošnimi in specifičnimi priporočili, kar pomeni v zdravstvenih ustanovah in v javnem prevozu. Starejši od vključno 12 leta pa naj jih uporabljajo enako, kot to za odrasle priporočajo vladni odloki.

Ministrica za šolstvo Simona Kustec. Foto: Twitter račun ministrice Simone Kustec
Ministrica za šolstvo Simona Kustec. Foto: Twitter račun ministrice Simone Kustec
Sorodna novica "Na teorije zarote lahko odgovarjamo le tako, da posredujemo verodostojne informacije"

Gre za priporočila za prihodnji teden. Kot so pojasnili na NIJZ-ju, bodo od zdaj vsak teden pripravili epidemiološko oceno tveganja in na tej podlagi pripravili navodila za uporabo mask v naslednjem tednu. Če bo povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v preteklih sedmih dneh v državi znašalo več kot 20 (ali 140 na teden), bodo priporočili, da v šolah v skupnih prostorih zaščitne maske uporabljajo vsi učenci. V kolikor pa bo število omenjenih okužb manjše od 20, pa bodo priporočili, naj maske v skupnih prostorih uporabljajo le učenci tretjega triletja osnovne šole, torej učenci 7., 8. in 9. razreda.

Ministrice dodatna zaostritev ne bo presenetila

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je sicer povedala, da je glede na to, da se je epidemiološka slika v četrtek nekoliko poslabšala, ne bo presenetilo, če bo NIJZ pred začetkom novega šolskega leta za zagotovitev dodatne zdravstvene varnosti učencev in dijakov dal kakšno dodatno usmeritev. "Če jo bo, jo bomo morali preprosto spoštovati," je dejala.

Ministrstvo je popoldne o novih priporočilih z okrožnico že obvestilo osnovne in glasbene šole. Med drugim jih je obvestilo, da NIJZ priporoča, da otroci prihodnji teden v prostorih izven učilnice, torej v skupnih prostorih šole, nosijo zaščitno masko.

Največ okužb je bilo v četrtek potrjenih v starostni skupini od 25 do 34 let, v kateri so epidemiologi našteli 11 primerov. Foto: Pixabay
Največ okužb je bilo v četrtek potrjenih v starostni skupini od 25 do 34 let, v kateri so epidemiologi našteli 11 primerov. Foto: Pixabay

V četrtek 42 okužb

Po 1338 testiranjih na novi koronavirus je bilo v četrtek potrjenih 42 okužb. Hospitaliziranih je 22 bolnikov s covidom-19, eden izmed njih potrebuje zdravljenje na oddelku za intenzivno nego.

Skupno število potrjenih okužb v Sloveniji je po četrtkovih 42 primerih naraslo na 2797. Skupno je bilo opravljenih 156.139 testov. Četrtek je minil brez smrti bolnikov s covidom-19, skupno število ostaja 133.

Z bolnišničnega zdravljenja so bile v četrtek odpuščene štiri osebe, trije ljudje s covidom-19 pa so bili hospitalizirani. Trenutno se v slovenskih bolnišnicah zdravi 22 ljudi s covidom-19, en bolnik potrebuje oskrbo na intenzivni negi.

Po oceni NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 428 aktivnih primerov okužbe.

Več prenosov znotraj države

Pred tedni je bilo največ okužb na račun vnosov iz tujine, zlasti Hrvaške, zdaj pa je situacija drugačna in je štirikrat več lokalnih prenosov od vnesenih, je v izjavi za medije povedala epidemiologinja Marta Grgič Vitek z NIJZ-ja. Med 42 primeri okužb z novim koronavirusom, ki so jih v četrtek potrdili v Sloveniji, je po besedah epidemiologinje šest vnesenih iz tujine, 22 pa je bilo prenesenih v državi. Med vnesenimi okužbami sta dve iz Hrvaške in s Kosova, po ena pa iz Bosne in Hercegovine ter Avstrije. Med okuženimi jih je še vedno največ v starostni skupini od 25 do 34 let.

Več kot polovica tistih, pri katerih so v četrtek potrdili okužbo z novim koronavirusom, je že bila v karanteni. Tako si epidemiologi obetajo, da bo manj širjenja okužbe. Po njenih besedah epidemiološka služba še lahko spremlja kontakte, čeprav "poka po šivih". Grgič Vitkova težko napoveduje, kako bo epidemija potekala v prihodnje, a "za zdaj ni videti, da bi se situacija umirjala". Epidemiologe nekoliko skrbi, kako se bo epidemija razvijala po začetku šole, a "če bo situacija šla tako kot zdaj, upam, da bo obvladljivo", je dejala.

Še vedno največ okuženih med mladimi

11 okužb v starostni skupini od 25 do 34 let

Podatki sledilnika covid-19 kažejo, da so bile okužbe v četrtek potrjene pri prebivalcih 27 različnih občin. Po pet primerov je bilo potrjenih pri občanih Celja in Maribora, štirje okuženi pa imajo stalno prebivališče v ljubljanski občini. Po dva primera okužbe sta bila potrjena pri občanih Kopra, Velenja, Črnomlja, Brezovice in Krškega, po en primer pa pri prebivalcih občin Velike Lašče, Dravograd, Kranj, Sevnica, Šmarje pri Jelšah, Šmartno pri Litiji, Brežice, Kamnik, Miklavž na Dravskem polju, Murska Sobota, Šenčur, Videm, Muta, Rogaška Slatina, Borovnica, Prebold, Vuzenica in Zavrč.

Največ okužb je bilo v četrtek potrjenih v starostni skupini od 25 do 34 let, v kateri so epidemiologi našteli 11 primerov. Po številu četrtkovih okužb sledita starostni kategoriji od 35 do 44 let in od 44 do 55 let – v vsaki je bilo potrjeno po sedem primerov. Pet primerov okužbe je bilo potrjenih pri osebah, starih od 15 do 24 let, štiri pri starih od 55 do 64 let, po trije primeri pa v starostni kategoriji od 65 do 74 let in pri starejših od 75 let. V najmlajših starostnih kategorijah sta bili v četrtek potrjeni dve okužbi – ena pri mlajših od pet let, ena pa v starostni skupini od 5 do 14 let.

UKC MB: Okuženi štirje zaposleni iz upravno-tehničnih služb

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je nova okužba s koronavirusom med zaposlenimi. Pozitiven vzorec so potrdili pri najmanj štirih zaposlenih v upravno-tehničnih službah, zato so sprejeli ukrepe za zajezitev širjenja. Okuženi zaposleni sicer pri opravljanju dela niso bili v stiku z bolniki. Nazadnje so iz mariborske bolnišnice o okužbi med zaposlenimi poročali na začetku julija.

Raziskava: Kako smo Slovenke in Slovenci doživljali epidemijo?

Po dveh stanovalkah okužena tudi zaposlena oseba v črneškem domu

Potem ko so v Koroškem domu starostnikov v Črnečah ta teden potrdili okužbo z novim koronavirusom pri dveh stanovalkah doma, so testi v nadaljevanju potrdili tudi okužbo pri eni zaposleni osebi, ki je že bila v sedemdnevni izolaciji, je povedal direktor doma Srečko Mlačnik. V domu v Črnečah so prvo okužbo potrdili pri stanovalki, ki so jo v dom sprejeli pred natanko tednom dni. Ob sprejemu ni kazala znakov okužbe z novim koronavirusom, prav tako stikov z okuženimi niso navajali njeni svojci. A se je pozneje izkazalo, da je novo stanovalko Koroškega doma starostnikov v Črnečah okužila njena sestra.

V nadaljevanju so po izvedenem obsežnem testiranju v domu okužbo potrdili še pri eni stanovalki doma z istega oddelka, prav tako so takoj po prvi potrditvi deset zaposlenih poslali v sedemdnevno izolacijo. Pri eni od teh zaposlenih se je nato izkazalo, da je prav tako okužena, je povedal Mlačnik. V domu so po prvi potrjeni okužbi takoj ustavili sprejem novih stanovalcev, prepovedali so vse obiske in prekinili druženja med stanovalci. Prav tako so prekinili izvajanje dejavnosti pomoč na domu razen za najnujnejše primere. Zaradi odsotnosti dela zaposlenih se trenutno v domu spopadajo s kadrovsko stisko in dodatnimi obremenitvami za druge zaposlene. Zaščitne opreme imajo v domu dovolj.