Kustec o odpiranju šol in vrtcev

"Eden izmed ukrepov, ki smo jih danes potrdili, je tudi postopno odpiranje vrtcev in šol, ki je predvideno za 18. maj," je v Odmevih dejala šolska ministrica Simona Kustec.

Sorodna novica Odpravljena splošna omejitev gibanja na občine

"Želim povedati, da bo šlo za premišljen in postopen ukrep, kar pomeni, da se bo to zgodilo zgolj za določene skupine in določene razrede in pod zelo jasnim predpogojem, da bomo imeli pripravljene vse smernice tako za učitelje kot za učence, starše," je pojasnila Simona Kustec in dodala, da morajo biti dodelani preventivni sistemi zaščite.

"Budno spremljamo učinke odpiranja vrtcev in šol v drugih državah in naredili bomo vse, da zagotovimo odprtje in ga peljemo na spodbuden in varen način," je sklenila ministrica.

Sorodna novica Slovenski športniki naj bi se na treninge vrnili v ponedeljek

Nekateri v šole, drugi do konca šolskega leta na daljavo

"Najprej bomo zagotovili pogoje za odprtje vrtcev in prve triade v osnovnih šolah ter tudi za vse zaključne letnike v srednjih šolah. Tiste, ki imajo pred seboj še zaključne izpite in maturo. Nato bodo sledili še učenci 9. razredov osnovne šole, da tudi oni na neki običajen način zaključijo svoje osnovno šolanje," je dejala Kustečeva za POP TV. Za preostale učence se bo šolsko leto končalo na daljavo. Radio Slovenija je poročal, da se bodo 18. maja v šole vrnili tudi šolarji s posebnimi potrebami.

Ministrstvo bo pripravilo navodila

"Smernice in navodila v povezavi s tem so že sprejeti. Tako se šolanje že izvaja in tako se bo tudi končalo," je še povedala.

Zaostreni pogoji v vrtcih

V vrtcih bodo higienski pogoji zaostreni, je za Televizijo Slovenija povedala Simona Perčič z NIJZ-ja. Zaradi zagotavljanja ustrezne razdalje bo v šolah manjše število učencev oz. dijakov v razredu, zato bo en razred verjetno razdeljen v dva razreda. Na voljo bo moralo biti dovolj razkužil, zagotoviti bo treba zračenje prostorov. Uporaba mask bo obvezna od 12. leta, za mlajše pa ne, saj ne znajo rokovati z njimi, je še povedala Perčičeva.

Preden se bodo otroci in dijaki vrnili v vrtce in šole, bo ministrstvo pripravilo jasna navodila in smernice za izobraževalno stroko, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za zdravje (NIJZ) pa tudi jasna navodila in smernice za varovanje zdravja med samim šolskim procesom. Uporaba mask bo obvezna od 12. leta, je v Odmevih povedala Simona Perčč z NIZJ-ja.

Ministrstvo bo v sodelovanje pri pripravi ponovnega zagona izobraževanja vključilo tudi predstavnike ravnateljev, učiteljev in starše.

O varnostnih protokolih bodo vsi pristojni obveščeni prihodnji teden. "Nato bodo imeli dovolj časa, da se na individualni in organizacijski ravni na to pripravijo tako učitelji kot ravnatelji in šole. Treba bo zagotoviti pogoje in ustrezno zaščitno opremo, da se bo lahko varno vstopilo nazaj v te organizirane oblike izobraževanje," je pojasnila ministrica.

Priprave na maturo potekajo po dogovoru

Ministrica je še enkrat potrdila tudi, da priprave na maturo potekajo po dogovoru. Vsebinsko-strokovni del je v rokah Državnega izpitnega centra in obeh državnih maturitetnih komisij – za splošno in poklicno maturo. Pripravljena pa so tudi že navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jih bodo prav tako prihodnji teden posredovali šolam in dijakom.