V sredo se zapirajo tudi lokali v goriški in primorsko-notranjski regiji. Foto: BoBo
V sredo se zapirajo tudi lokali v goriški in primorsko-notranjski regiji. Foto: BoBo

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je novinarski konferenci ponovil, da so na vladni seji v sredo sprejeli nov odlok glede ponujanje blaga in storitev v Sloveniji, ki velja od 19. do 25. aprila, in sicer, da se v osmih oranžnih statističnih regijah ((goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski) med 7. in 19. uro dovoli opravljanje gostinske dejavnosti na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.

"Pri izvajanju gostinske dejavnosti je zahtevano strogo spoštovanje higienskih pravil, ki jih določa NIJZ. Opravljanje gostinske dejavnosti je dovoljeno le za mizami v razdalji 1,5 metra in za mizami, ki so na razdalji treh metrov od robov miz. Za mizo lahko sedijo največ štiri osebe. Osebni prevzemi hrane, pijače in blaga na prevzemnih mestih se zaradi ukinitve policijske ure dovolijo brez časovnih omejitev," je navedel Zajc.

"Ponujanje blaga in storitev na daljavo je povsod dovoljeno kot priprava in strežba hrane in pijače v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. za dostavo končnim potrošnikom. Pogoji glede števila oseb v okolju, kjer se vrši ponudba blaga in storitev potrošnikom, ostajajo nespremenjeni," je dodal.

Ali bodo gostinski vrtovi ostali odprti dlje ali le en teden, je Zajc pojasnil, da je to odvisno "od vseh nas in od tega, kako smo se pripravljeni držati navodil NIJZ-ja." "Če bodo šle številke okužb navzdol, kot so šle danes, sem optimist za prihodnji teden," je dejal.

V 8 regijah se v ponedeljek odpirajo terase

Zakaj je vlada prižgala zeleno luč za odprtje gostinskih teras in vrtov v zasavski regiji, ne pa tudi v osrednjeslovenski regiji, ki imata v zadnjih skoraj identično epidemiološko sliko oz. je trenutno sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev (incidenca) v zasavski regiji celo višja, pa je Zajc zgolj odgovoril, da je pač "za vsako statistično regijo določena številka, kdaj prestopi v katero fazo." "Vedno je nekdo tik pod mejo. Pri pripravi odloka se držimo številk, ki so določene za obarvanost posamezne regije," je dejal.

Glede stališča vlade do italijanskega modela, kjer bi gostje v primeru slabega vremena lahko sedeli v notranjosti lokalov, še posebej tistih, ki ponujajo hrano, pa Zajc prav tako ni imel odgovora. "Videli bomo, če bo potreba po spremembi v prihodnje," je še dejal.

Delno zadovoljni gostinci

Smo na poti revitalizacije panoge gostinstva in turizma, ki je v nezavidljivem položaju. Čaka nas veliko dela. Najprej moramo zagotoviti, da bodo terase ostale odprte, da ne bomo ponovno zapirali gostinskih lokalov," je za TV Slovenija dejal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju Blaž Cvar.

"Po naših ocenah se bo za odpiranje teras odločilo od 20 do 30 odstotkov gostincev, drugi bodo v tej negotovosti, da bo prišlo do ponovnega zaprtja gostincev, še nekaj časa počakali na bolj stabilne epidemične razmere. Ponovna nabava zalog lahko ob ponovnem zaprtju spet povzroči škodo. Zato bo še malce zadržkov glede odpiranja," je dodal.

Glede na to, da je odpiranje notranjosti lokalov predvideno šele v t. i. rumeni fazi, pa si gostinci želijo, da se to zgodi čim prej.

"V negotovih vremenskih razmerah je težko goste posedati na prostem, zato bi lahko to dejavnost opravljali v notranjosti. Nekatere panoge imajo to omogočeno, zato pričakujemo, da se tudi v gostinstvu to čim prej zgodi," je še pojasnil.