Testiranje krvi. Foto: Reuters
Testiranje krvi. Foto: Reuters

Direktorica sežanskega zdravstvenega doma Ljubislava Škibin, ki je družinska zdravnica in zdravnica medicine dela, iz izkušenj, ki so jih dobili na terenu, meni, da je v kraških občinah od 30 do 40 odstotkov ljudi covid-19 že prebolelo. Treba pa bi bilo razčistiti epidemiološko sliko s krvno analizo na protitelesa: "To je pot, ki smo jo ubrali tudi v podjetjih, kjer smo teste naredili pri okoli 2000 zaposlenih."

Pomisleke epidemiološke stroke, da se lahko protitelesa pojavijo z zamikom, pozna.

"Pri nas smo imeli mogoče le dva primera zamika, da so se protitelesa pojavila kakšen dan pozneje, kot je bil pozitiven bris. A za tem stojim. Nisem imunolog ali epidemiolog, nikogar ne učim, povem le našo izkušnjo, ki se mi zdi odlična," je dodala.

Tudi cenovno bi bil ta ukrep upravičen, stane manj kot samoplačniško hitro testiranje. "Mislim, da bi bilo za gospodarske namene in za to, da se ukrepi zmanjšajo, nujno, da ugotovimo, koliko od teh, ki se jih tedensko pošilja na brise, je že prekuženih, in da se jih izloči iz testiranja. To seveda ne pomeni, da se tistim, ki imajo protitelesa, ni treba držati ukrepov. Seveda se morajo še naprej držati ukrepov," še opominja.

Svoje mnenje je že povedala tudi na kolegiju zdravstvenega ministrstva z direktorji zdravstvenih domov in spomnila, da je tudi cepljenje, ki se v teh dneh nadaljuje, odvisno tudi od tega, ali je nekdo covid-19 že prebolel.