Opazen je sploh porast tistih, ki so zelo zaskrbljenih, takih je ta teden 27 odstotkov, prejšnji teden jih je bilo 19 odstotkov.

Kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti. Na levi strani vsake od statistik so podatki ankete s prejšnjega tedna, na desni pa tega Foto: Valicon
Kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti. Na levi strani vsake od statistik so podatki ankete s prejšnjega tedna, na desni pa tega Foto: Valicon

Največja skrb za družino
Zaskrbljenost je v usmerjena predvsem v družino, 81 odstotkov vprašanih je namreč poudarilo skrb za lastno družino. Slaba polovica vprašanih je izrazila skrb za zdravje in gospodarske posledice, vsakega osmega vprašanega pa je strah za lastno delovno mesto.

Sorodna novica Kacin: Od polnoči le še v trgovino, službo in po nujnih opravkih

Večina − ukrepi premalo strogi
Izvajalce je zanimal tudi odnos anketiranih do ukrepov vlade. 61 odstotkov vprašanih meni, da so ukrepi premalo strogo, ta delež se je malce povišal v primerjavi s prejšnjim tednom, ko je tako odgovorilo 55 odstotkov vprašanih. Pet odstotkov vprašanih meni, da so ukrepi preveč strogi.

Popravlja se občutek, da gre na bolje
Čeprav večina vprašanih (59 odstotkov) meni, da gredo "stvari v zvezi s širjenjem koronavirusa v Sloveniji na slabše", pa je ta delež precej nižji kot pred tednom dni (86 %). Sorazmerno s tem se je občutno popravil delež tistih, ki menijo, da gredo stvari na bolje, tako meni 41 % vprašanih, pred tednom dni le 14 %. Razlika je seveda statistično značilna.

"Upam si trditi, da je takšno mnenje povezano predvsem z vestmi in objavami na družbenih omrežjih, o tem, kako nekateri ljudje ne upoštevajo obstoječih ukrepov in navodil. Poleg tega so bili novi, strožji ukrepi sprejeti šele včeraj in minilo bo še nekaj časa, da bomo videli, kako to deluje v vsakdanjem življenju. Govorimo pa v vsakem primeru o ukrepih na splošno, ukrepi pa so lahko raznovrstni, treba je gledati na to kot celoto, ne samo na posamezne ukrepe, sprejete včeraj," je za MMC dejal direktor Valicona Andraž Zorko.

Vir: Javnomnenjska raziskava 18.–19. marec 2020, Valicon. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja.