Pojasnila o delovanju in varnosti cepiv

Potem ko je NIJZ prejšnji petek objavil in isti dan tudi umaknil objavo aplikacije, ki bi organizatorjem kulturnih in športnih prireditev in javnih shodov ter gostincem in ponudnikom nastanitev omogočila preverjanje evropskih digitalnih covidnih potrdil udeležencev in gostov, je po enem tednu čakanja odslej na voljo nova anonimna aplikacija.

Medtem ko je prejšnja aplikacija, ki jo uporablja tudi policija na mejnih prehodih, omogočila vpogled v osebne podatke (ime, priimek in letnico rojstva) in status, ali je oseba cepljena, prebolela ali testirana, pa nova preverja le veljavnost za dva pogoja: ali je izdajatelj covidnega potrdila veljaven in na seznamu veljavnih izdajateljev ter ali je vsebina potrdila veljavna v skladu s pravili PCT za Slovenijo. Aplikacija za mobilne naprave je objavljena na spletni strani eZdravje.

Sorodna novica Sindikat: Zaposleni v gostinstvu ne bi smeli opravljati "policijskega in inšpekcijskega nadzora"

Vladni odlok od organizatorjev in ponudnikov storitev zahteva preverjanje izpolnjevanja PCT-pogojev za obiskovalce pred vstopom v igralnice, igralne salone in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvene obrate, v notranje prostore, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v prostore gostinskih obratov, ki ponujajo glasbo za ples oziroma družabni program, ter v prostore, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač. Prav tako morajo izpolnjevanje pogojev PCT preverjati organizatorji kulturnih in športnih prireditev in javnih shodov.

Informacijska pooblaščenka je po predstavitvi prve NIJZ-jeve aplikacije opozorila, da brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor pa ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve. Zaradi umika aplikacije so morali izvajalci storitev izpolnjevanje pogojev PCT preverjati na podlagi dokazil, ki so jih obiskovalci oz. gostje predložili v tiskani ali elektronski obliki.

Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da pri cepljenju potrebujemo narodno enotnost kot leta 1990. Foto: BoBo/Borut Živulović
Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da pri cepljenju potrebujemo narodno enotnost kot leta 1990. Foto: BoBo/Borut Živulović

Poklukar: Za cepljenje potrebujemo narodno enotnost kot leta 1990

V murskosoboški bolnišnici so odprli cepilno mesto za nenaročene. Minister za zdravje Janez Poklukar je ob tem dejal, da je za uspešnost cepljenja potrebna narodna enotnost kot leta 1990. Le tako bomo po njegovih besedah jeseni lažje in bolj sproščeno živeli.

Če ne bo ustrezne precepljenosti, bomo po sedanjih kazalnikih sredi novembra dosegli številke, ki so bile marca podlaga za zapiranje družbe, zato moramo biti za dosego končnega cilja, to je od 65- do 70-odstotne precepljenosti, enotni. "Zato prosim vse prebivalce Slovenije, da se cepimo," je pozval minister.

"Slovenija je demokratična država, kjer je vsak svoje sreče kovač, in verjamem, da smo to tudi Slovenci," je povedal Poklukar. Kot je dodal, je epidemija kompleksna, vanjo smo vpleteni vsi in tako vsi skupaj kovači sreče. "Zato verjamem, da bomo tudi tokrat vsi solidarni in družbeno odgovorni," pravi minister.

Kot dokaz, da je cepivo učinkovito, je navedel podatke, da je med hospitaliziranimi z najhujšim potekom bolezni le odstotek ali dva cepljenih. Pozdravil je tudi odločitev Evropske zdravstvene agencije (EMA), da je odobrila cepivo Moderne za starejše od 12 let, tako da sta zdaj na voljo dve cepivi za cepljenje otrok, starejših od 12 let.

Poklukar je posebej opozoril na vlogo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in sodelovanje z njim. To je po njegovih besedah ne samo odlično, ampak zgledno.

Sledimo idejam, da morda testno uvedemo cepljenje v lekarnah, je dejal minister in dodal, da je kljub tehničnim težavam NIJZ ponoči objavil aplikacijo za spremljanje kode QR. Tako je Slovenija ena od sedmih držav, ki to aplikacijo uveljavlja na evropski ravni, naši državljani pa ob njeni uporabi ugotovijo, ali z digitalnim potrdilom izpolnjujejo pogoje, ki jih zahteva na primer Nemčija, je poudaril.

Sorodna novica Zakaj se ne cepimo? Nezaupljiv nacionalni karakter in individualistična družba.

Cepilno mesto za nenaročene paciente

V soboški bolnišnici so odprli cepilno mesto za nenaročene paciente, ki je odprto od 8. do 20. ure. Pacienti bodo lahko izbirali med cepivi Moderne, AstraZenece, Pfizerja in Johnsona & Johnsona.

Predstavniki pomurskih zdravstvenih ustanov se kljub težavam pri organizaciji in nekaterih pomislekih, ali bodo ljudje hodili v bolnišnico na cepljenje, strinjajo, da je tak način cepljenja smiseln, saj se je ob dnevih odprtih vrat zanimanje za cepljenje povečalo. Tako tudi v Pomurju precepljenost narašča.

V bolnišnici dnevno oskrbijo od 600 do 800 pacientov, ob teh računajo, da se bodo brez čakanja cepili tudi njihovi spremljevalci. Po podatkih sledilnika za covid-19 se je v pomurski regiji proti covidu-19 doslej cepilo več kot 49.000 ljudi, delež precepljenosti je 42,8-odstoten. To Pomurje uvršča na šesto mesto med enajstimi regijami v državi.

Popolne, 100-odstotne zaščite za zdaj ne ponuja nobeno cepivo, kljub temu pa je mogoče govoriti o vsaj 90-odstotni zaščiti. Foto: EPA
Popolne, 100-odstotne zaščite za zdaj ne ponuja nobeno cepivo, kljub temu pa je mogoče govoriti o vsaj 90-odstotni zaščiti. Foto: EPA

Za koliko se zmanjša možnost za okužbo, če smo cepljeni?

Po poročanju TV Slovenija je NIJZ je izvedel tudi poizvedbo o okužbah po cepljenju. Po zbranih podatkih so ugotovili, da je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb bistveno večje pri tistih, ki niso zaščiteni, kot pri tistih, ki so polno zaščiteni z dvema odmerkoma cepiv. Popolne, 100-odstotne zaščite za zdaj ne ponuja nobeno cepivo, kljub temu pa je mogoče govoriti o vsaj 90-odstotni zaščiti.

Od prihoda novega koronavirusa je bilo pri nas potrjenih 258.237 primerov okužb, od tega je za covidom-19 zbolelo samo 842 ljudi, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, kažejo podatki NIJZ. Nizka stopnja okužbe med cepljenimi se kaže tudi v podatkih za posamezni dan - 2. aprila je na primer med potrjenimi 1299 primeri okužbe le sedem zaščitenih s cepivom, 4. maja pa je bilo med potrjenimi 930 primeri okužb zgolj 5 cepljenih oseb, so navedli.

Za koliko se zmanjša verjetnost okužbe, če smo cepljeni?
V četrtek so odkrili 116 novih okužb. Foto: BoBo
V četrtek so odkrili 116 novih okužb. Foto: BoBo

V četrtek potrjenih 116 okužb

Ob 1686 PCR-testih, ki so potrdili 116 okužb, je 26.512 ljudi opravilo hitro testiranje.

V bolnišnicah se zdravi 30 covidnih bolnikov, kar je eden več kot dan pred tem. Zdravljenje na oddelkih za intenzivno terapijo potrebuje devet bolnikov.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb po zadnjih podatkih sledilnika znaša 79, 14-dnevno povprečje števila okužb na 100.000 prebivalcev pa 46.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo do zdaj s prvim odmerkom proti covidu-19 cepljenih dobrih 915 tisoč ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa več kot 804 tisoč. Precepljenega je 38,1 odstotka prebivalstva.

V UKC-ju Ljubljana vsi hospitalizirani covidni bolniki necepljeni

V UKC-ju Ljubljana se po podatkih Sledilnika zdravi 23 bolnikov s covidom-19, trije na oddelkih za intenzivno nego. Kot je sporočila vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC-ju Ljubljana Tatjana Mrvič, so vsi trenutno hospitalizirani bolniki s covidom-19 necepljeni.

V UKC-ju Ljubljana je bilo do zdaj skupno hospitaliziranih šest ljudi, ki so bili polno cepljeni, in dve osebi, ki sta bili cepljeni z enim odmerkom. Vseh osem je imelo predhodno imunsko pomanjkljivost, zato pri njih tudi sicer ni pričakovati, da bodo razvili ustrezen imunski odziv na cepljenje proti covidu-19, ki bi jih lahko zaščitil pred okužbo z novim koronavirusom. Gotovo jih cepivo zaščiti pred najhujšim potekom bolezni, verjetno pa ne pred hospitalizacijo, je pojasnila Mrvičeva.

Selitev cepilnega mesta v UKC-ju Ljubljana

Cepilno mesto v UKC-ju Ljubljana bodo iz glavne avle z 2. avgustom preselili na urgenco. Cepljenje proti covidu-19 bo brez naročanja potekalo do 20. avgusta, vsak delovnik od 8. do 20. ure, in sicer za vso populacijo, tudi otroke od 12. leta. Na spletni strani UKC-ja bo objavljen tudi urnik cepljenja z določenim cepivom.

Novo cepilno mesto v UKC Ljubljana

Test za vstop v Slovenijo mogoče opraviti tudi v BiH-u

Vlada je v sredo na dopisni seji spremenila odlok o določitvi pogojev vstopa v državo zaradi zajezitve covida-19, s katerim je med države, katerih PCR- in hitre antigenske teste priznava Slovenija, dodala Bosno in Hercegovino.

Hitri ali PCR-test se tako ob vstopanju v Slovenijo upošteva kot ustrezen, če je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Ruski federaciji, Republiki Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na nadzornih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji.

Vlada je ob tem v odlok dodala še pogoje za priznavanje PCR-testa ali hitrega antigenskega testa iz vseh preostalih tretjih držav, ki niso izrecno navedene v odloku. Tak test je ustrezen, če hkrati vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test PCR- ali hitri test, izdan v državi članici EU-ja ali schengenskega območja, podatke o vrsti testa, podatke o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila, če je opremljen s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covidnega potrdila (EU DCP) in če omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot EU DCP.

Negativni rezultat PCR-testiranja ne sme biti starejši od 72 ur od odvzema brisa, rezultat hitrega testiranja pa ne sme biti starejši od 48 ur. Ob tem je vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno mogoč tudi ob predložitvi veljavnega dokazila o cepljenju ali od deset dni do šest mesecev starega pozitivnega PCR-testa oz. dokazila o prebolelosti covida-19.

Negativni rezultat PCR-testiranja ob prehajanju meje ne sme biti starejši od 72 ur od odvzema brisa, rezultat hitrega testiranja pa ne sme biti starejši od 48 ur. Foto: EPA
Negativni rezultat PCR-testiranja ob prehajanju meje ne sme biti starejši od 72 ur od odvzema brisa, rezultat hitrega testiranja pa ne sme biti starejši od 48 ur. Foto: EPA

Podaljšanje veljavnih vladnih odlokov

Vlada je poleg tega do 8. avgusta podaljšala veljavnost odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, in s tem ukrepov za zajezitev epidemije, ki so vsebovani v teh odlokih.

Tako so podaljšani odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom, odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, odlok o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom, odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom ter odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Cepljenje se seli tudi v lekarne