Postaja podzemne železnice na Dunaju. Foto: Reuters
Postaja podzemne železnice na Dunaju. Foto: Reuters

Avstrijska vlada si želi vsaj pri delu prebivalstva izvesti množično testiranje na novi koronavirus, podobno kot so to naredili na Slovaškem, je kancler Sebastian Kurz razkril v intervjuju za avstrijsko radiotelevizijo ORF.

Kurz je v intervjuju še pojasnil, da želijo s hitrimi testi množično testirati predvsem določene skupine, kot so na primer učitelji, da bi lahko 7. decembra znova odprli večino dejavnosti v državi. Natančne načrte namerava vlada predstaviti naslednji teden, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na Slovaškem so dva konca tedna zapored testirali večino od 5,5 milijona prebivalcev in več tisoč ljudi, ki so imeli pozitivne izvide testov, poslali v karanteno. "To je res uspešen primer in odločili smo se, da bomo v Avstriji ravnali podobno," je povedal Kurz o množičnem testiranju na Slovaškem.

Avstrija gre s torkom v popolno zaprtje, za tri tedne bodo prepovedali gibanje z redkimi izjemami, kot je nakup nujnih dobrin in rekreacija. Zaprle se bodo vse trgovine in dejavnosti, razen najnujnejših.

Manj aktivnih okužb, več bolnikov na intenzivni negi

V zadnjem dnevu so potrdili 5665 novih okužb z novim koronavirusom. Prvič po šestih tednih se je zmanjšalo število aktivnih okužb, teh je zdaj 76.453, kar je 677 manj kot dan prej. Umrlo je še 83 bolnikov s covidom-19, skupno 1829.

Se je pa povečalo število bolnikov na intenzivni negi, in sicer jih je v primerjavi s prejšnjim tednom 30 odstotkov več. V bolnišnicah je skupno 4178 bolnikov, od tega 599 na intenzivni negi. Minister za zdravje Rudolf Anschober je posvaril, da bodo ob takem naraščanju še ta mesec zapolnili vse kapacitete na intenzivni negi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

'Virus vrača udarec, 2. del: eden najslabših filmov do zdaj' je napis na kinematografu v Nemčiji, ki uvaja strožje ukrepe, med njimi tudi zaprtje prostorov te sedme umetnosti. Foto: EPA
'Virus vrača udarec, 2. del: eden najslabših filmov do zdaj' je napis na kinematografu v Nemčiji, ki uvaja strožje ukrepe, med njimi tudi zaprtje prostorov te sedme umetnosti. Foto: EPA
  • Nemčija napoveduje stroge ukrepe za več mesecev

"Če se želimo izogniti 50.000 okužbam dnevno, kot so jih v zadnjih dneh potrdili v Franciji, moramo na zadevo gledati širše in ne stalno ugibati, kateri ukrep se bo sprostil naslednji. Države, ki so prehitro umaknile ukrepe, so plačale visok davek z izgubo človeških življenj," je za časopis Bild am Sontag dejal minister za gospodarstvo Peter Altmaier. Ob tem je dodal, da bi lahko strogi ukrepi veljali štiri ali pet mesecev. "Ne moremo si privoščiti t. i. jojo učinka z nenehnim odpiranjem in zapiranjem gospodarstva."

Po podatkih nemškega Inštituta Roberta Kocha (RKI) se je število okužb v Nemčiji v zadnjem dnevu zvišalo za 16.947, na 790.503.

Sorodna novica Kurz potrdil tritedensko zaprtje Avstrije: "Vsak socialni stik je stik preveč"

Nemški predsednik Svetovnega zdravniškega združenja Frank Ulrich Montgomery ob tem opozarja, da bi lahko imele bolnišnice po državi kmalu resne težave z oskrbo obolelih, saj bi jim lahko zmanjkalo namestitvenih ležišč: "Menim, da se bomo morali pogovarjati o novih ukrepih in ne o tem, da bi jih rahljali."

  • Na Češkem skoraj 80 mrtvih v enem dnevu

O poslabšanju epidemiološke slike poročajo tudi iz Češke, kjer je v zadnjem dnevu s covidom-19 umrlo 78 obolelih, skupno 6058, v zadnjem dnevu pa so potrdili skoraj 4200 novih okužb.

Češka tiskovna agencija ČTK je poročala, da so krematoriji v več regijah na robu zmogljivosti; upepelitev je na Češkem namreč ena najpogostejših metod pokopa.

Češka je bila ena najbolj prizadetih držav v Evropski uniji v drugem valu. Potem ko so v državi uvedli stroge zajezitvene ukrepe, med drugim so zaprli večino trgovin, pa se razmere počasi izboljšujejo.

  • Romunija: Bolnišnico zajel požar, umrlo deset bolnikov s covidom-19

Na intenzivnem oddelku bolnišnice v Romuniji, kjer so zdravili obolele s covidom-19, je izbruhnil požar. Umrlo je deset ljudi, najmanj sedem jih je v kritičnem stanju, med njimi zdravnik, ki je skušal bolne rešiti.

Požar je izbruhnil v drugem nadstropju. Foto: EPA
Požar je izbruhnil v drugem nadstropju. Foto: EPA

Kot kaže, naj bi ogenj v javni bolnišnici v mestu Piatra Neamt na severovzhodu države izbruhnil zaradi kratkega stika. Zagorelo je v drugem nadstropju v dveh sobah na intenzivnem oddelku, v katerih je bilo skupaj 16 bolnikov. Izjemno hitro pa naj bi se ogenj širil zaradi prisotnosti kisika, ki so ga prejemali intubirani bolniki.

Zdravnik iz ognja reševal bolnike

Poleg umrlih, po poročanju BBC-ja naj bi jih bilo najmanj deset, je v kritičnem stanju zdravnik, ki je poskusil rešiti bolnike. Zaradi požara je utrpel hude opekline po celotnem telesu, zaradi česar so ga z vojaškim helikopterjem prepeljali na zdravljenje v bolnišnico v Bukarešto. Osem žrtev naj bi umrlo v sobi, kjer je požar izbruhnil, in še dva v sosednji sobi. Vsi pa so bili v bolnišnici zaradi obolelosti s covidom-19.

Romunski minister za zdravje Nelu Tataru je pojasnil, da so preostale bolnike prestavili v drugo bolnišnično enoto v mestu Iasi. Med poškodovanimi pa je poleg zdravnika še drugo medicinsko osebje, je še pojasnil Tataru.

V petek so v Romuniji potrdili 9489 novih okužb z novim koronavirusom, 174 obolelih je umrlo, na intenzivni negi je 1149 okuženih.

  • Hrvaška: 43 mrtvih, več kot 2300 okuženih

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 2365 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 43 bolnikov s covidom-19, opravili pa so nekaj več kot 8000 testov. V državi je 16.929 aktivnih primerov okužbe, v bolnišnicah pa 1710 bolnikov, 194 jih je priključenih na respiratorje.

  • V BiH-u okoli tisoč novih okužb

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu ob okoli 2200 testih potrdili 1055 novih okužb, umrlo je 41 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Federaciji BiH-a so potrdili 864 okužb in 22 smrti, v Republiki Srbski 191 okužb in 16 smrti, iz Brčkega pa poročajo o osmih novih okužbah in treh umrlih ljudeh. Skupno so v BiH-u potrdili več kot 71.000 okužb, v povezavi s covidom-19 pa je umrlo 1898 ljudi.

  • Toskana in Kampanja od danes rdeči

V Italiji so zadnji dan potrdili 33.979 novih okužb, kar je dobrih 3000 manj kot dan predtem. Ob tem so sicer opravili precej manj testiranj, 195.275, dan prej pa 227.695. V zadnjem dnevu je umrlo 546 bolnikov s covidom-19, dan prej 544. Najhuje prizadeta dežela je znova Lombardija, kjer so zadnji dan potrdili 8060 okužb.

Italijanski deželi Toskana in Kampanja sta zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom od danes rdeči. V novem valu pandemije so trenutno poleg Kampanje in Toskane rdeče še Južna Tirolska, Lombardija, Piemont, Dolina Aoste in Kalabrija, tako da stroge omejitve veljajo za okoli 26 milijonov od skupno 60 milijonov Italijanov.

Na "rdečih območjih" v Italiji morajo ljudje večinoma ostati doma, izjema je le odhod na delo ali v trgovino. Pri odhodu od doma mora imeti vsak pri sebi dokument, v katerem so navedeni utemeljeni razlogi za odhod. Bari, restavracije in trgovine z nenujnim blagom morajo biti zaprti, odprte ostajajo trgovine z živili in lekarne. Šolanje na teh območjih poteka na daljavo.

Še tri dežele (Marke, Emilija - Romanja ter Sloveniji najbližja Furlanija - Julijska krajina) pa so zaradi širjenja okužb danes iz rumenih postale oranžne. Na oranžnih območjih je odhod od doma dovoljen, ni pa dovoljeno potovanje v druge kraje ali dežele. Izjema velja za odhod na delo. V Italiji so v soboto potrdili 37.255 novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni. 544 ljudi s covidom-19 je umrlo, skupno pa do zdaj 44.683.

  • Na Otoku zmanjšanje smrtnih žrtev

V Združenem kraljestvu so v zadnjem dnevu potrdili 24.962 novih okužb, dan poprej 26.860. Število umrlih s covidom-19, med katere na Otoku štejejo vse, ki so umrli v času 28 dni po pozitivnem brisu, je bilo v zadnjem dnevu 168, dan prej 462.