Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

"Zavedamo se, da je lahko obvezno cepljenje vsaj v nekaterih okoljih tisti nujni ukrep pred ogroženostjo številnih življenj v naslednjih tednih in mesecih," je v Odmevih glede polemik o obveznem cepljenju dejala Bojana Beović in dodala, da se o tem tudi v Sloveniji pogovarjajo na različnih ravneh, tudi zdravniki med seboj.

"Mislim, da je rešitev v tem, da nekaj časa vendarle še ohranimo možnost testiranja. Pomembno pa je, da je to testiranje čim pogostejše, saj le tako pravočasno najdemo dovolj okuženih, jih izločimo iz okolice in preprečimo, da bi se bolezen širila naprej. Na vsak način bi bilo treba pohiteti s testiranjem na 48 ur, ki bi bilo bistveno bolj smiselno kot manj pogosto testiranje," je navedla infektologinja in članica strokovne skupine.

Pri otrocih pa je mogoč ukrep zelo pogosto samotestiranje. "Na ta način bi tudi med otroki našli čim več okuženih čim prej, možna bi bila njihova izolacija. Na ta način bi tudi zmanjšali število tistih otrok, ki bi ob močnem naraščanju epidemije med otroki lahko zboleli tudi huje," je Beović še dejala v pogovoru z Igorjem E. Bergantom v Odmevih.

Srečanje zdravstvenih strokovnjakov s Pahorjem

Natančno število prebolevnikov ni znano

Dotaknila se je tudi vprašanja, ali je v Sloveniji ob cepljenih dovolj tudi prebolevnikov, da vrh četrtega vala ne bo previsok: "Tega, koliko imamo v Sloveniji prebolelih, natančno ne vemo. To bi lahko raziskali z raziskavami protiteles, ampak take raziskave trajajo nekaj časa. Od tega je odvisno, kako hitro se bo val lahko obrnil navzdol. Seveda pa je zamejevanje epidemije s prebolelimi izjemno tvegano, saj veste, da marsikdo, ki zboli za to nevarno boleznijo, utrpi hudo škodo na svojem zdravju, je sprejet v bolnišnico, ima dolgotrajne posledice ali celo kaj hujšega."

Ključno vprašanje: Koliko bo v tem valu tistih, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje

"Tisto, na kar opozarjamo, niti ni, kdaj se bo val obrnil navzdol, ampak koliko bo v tem valu tistih, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje. Če smo do zdaj v bolnišnicah obravnavali dobrih 18.000 bolnikov, se nam lahko zgodi, da bomo v tem valu dosegli število, ki bo precej večje. In to bomo zmogli samo tako, da ne bomo mogli pomagati drugim bolnikom. To je res hudo narobe in to bi lahko preprečili z visoko ravnjo precepljenosti," je ponovila.

Foto: Tamino Petelinšek/STA
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bojana Beović se je sicer skupaj z vodjo strokovne posvetovalne skupine Matejo Logar, prvim možem Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milanom Krekom in zdravstvenim ministrom Janezom Poklukarjem udeležila posveta pri predsedniku države Borutu Pahorju. Tam je Poklukar poudaril, da število cepljenih v zadnjem tednu po podatkih NIJZ-ja sicer raste, ampak zdravstvo po njegovih besedah zmore opraviti več kot 200.000 cepljenj na teden, zato so pripravljeni na vse, ki bi želeli pristopiti k cepljenju. "Zdravstveni delavci se z virusom borijo že 18 mesecev, a so še vedno pripravljeni ustaviti epidemijo," je dejal.

Poklukar je tudi opozoril, da "ne smemo dopustiti, da nas epidemija ločuje, saj nas mora povezovati". "Solidarnost v družbi je ena najpomembnejših vrednot za doseganje ciljne precepljenosti. Biti solidaren pomeni, da se cepiš za tiste, ki se ne morejo," je poudaril. To pa so mlajši od 12 let in tisti, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

Ob tej je Poklukar poudaril, da je današnji dan poseben, ker je k cepljenju vse državljane in državljanke pozval predsednik republike. To je izkaz največje avtoritete v Republiki Sloveniji, ki poziva vse, da se pridružijo "koaliciji za cepljenje". "Protokol PCT naj bo vse bolj CPT in potem CP," je še dodal minister.

Glede semaforja ukrepov je pojasnil, da se končna oblika semaforja "dnevno oblikuje". "Ali bo to danes ali v ponedeljek, še ne morem zagotoviti," je pojasnil.

Potrjenih 998 okužb

Beović: Pričakovali smo, da bo cepljenje slabše sprejeto

Infektologinja in članica strokovne skupine Bojana Beović je na srečanju poudarila, da je namen cepljenja ohranjati delujočo družbo. Velik del delujoče družbe pa po njenih besedah predstavljajo tudi šole. "Treba je prevzeti odgovornost in s cepljenjem zagotoviti, da bodo šole odprte," je pozvala. Otrokom pa je priporočila samotestiranje.

Kot je pojasnila Beović, so se pogovarjali tudi o različnih skupinah, ki se ne želijo cepiti. Po njenih besedah je precepljenost slabša med manj izobraženimi in deprivilegiranimi. "Ljudem bi se morali približati in razlagati, zakaj je cepljenje primerno," je povedala Beović.

Dejstvo, da je v Sloveniji cepljena približno polovica prebivalstva, se Beović glede na siceršnjo nizko sprejemljivost cepljenja zdi uspeh. "Tisti, ki spremljamo cepljenje že daljši čas, smo pričakovali, da bo cepljenje proti covidu-19 slabše sprejeto," je pojasnila.

V Združenju bank Slovenije se pridružuje stališču petih delodajalskih organizacij, da strošek testiranja zaposlenih na covid-19 ne more bremeniti delodajalcev. Ob tem podpirajo predloge delodajalskih organizacij, da se čas testiranja ne všteva v delovni čas zaposlenih.

Pahor: Znanost pravi, da je cepivo varno, in znanosti moramo zaupati

Predsednik republike Borut Pahor je vse državljane, ki tega še niso storili, pozval k razmisleku o cepljenju. Tudi on je še posebej nagovoril vse starejše od 50 let, saj veljajo za posebej ogroženo skupino. "S tem ne zavarujete le sebe, pač pa tudi svoje otroke," je poudaril predsednik.

Pozval je k strpnosti, saj da bomo le skupaj lahko premagali stisko, v kateri smo se znašli. "Razumem, da imamo ljudje različna stališča, a znanost pravi, da je cepivo varno, in znanosti moramo zaupati," je dejal Pahor. Opozoril je, da časa ni več veliko, saj je zdravstveno osebje že zdaj podvrženo velikim obremenitvam.

Potrjenih 998 okužb

Po opravljenih 5186 PCR-testih v četrtek je bilo potrjenih 998 okužb z novim koronavirusom, na intenzivni negi je 61 bolnikov. Delež pozitivnih testov je znašal 19,2 odstotka. S covidom-19 so umrli štirje bolniki.

V torek je bilo opravljenih tudi 22.355 hitrih antigenskih testov.

Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 278 bolnikov, 61 jih potrebuje intenzivno nego.

V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo devet covidnih bolnikov več kot dan prej, dva manj potrebujeta intenzivno zdravljenje. Najmlajši covidni bolnik, ki se zdravi v bolnišnici, je star 24 let, najmlajši na intenzivni terapiji pa 27 let.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 751. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) pa znaša 416.

Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 8818 aktivnih okužb, to je 457 več kot dan prej.

V četrtek so v Sloveniji opravili tudi 10.179 cepljenj proti covidu-19. Sicer pa je z vsemi odmerki cepljenih 930.704 ljudi oziroma 44 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 65 odstotkov prebivalcev.

Z enim odmerkom pa je cepljenih 1.019.524 ljudi, kar predstavlja 48 odstotkov populacije. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 57 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 70 odstotkov.

Foto: Vlada RS/Twitter
Foto: Vlada RS/Twitter

Prepoved obiskov v šempetrski bolnišnici

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica zaradi slabšanja epidemičnih razmer in skokovitega naraščanja števila okuženih s covidom-19 od danes naprej prepoveduje obiske vseh hospitaliziranih.

Do preklica ali spremembe tega ukrepa bodo dovoljeni le obiski kritično bolnih, porodnic, ki jih bo lahko obiskal le oče novorojenčka, ter otrok, ki jih bo lahko obiskal le en starš ali skrbnik.

UKC Maribor: Krčenje programov?

Slabšanje epidemičnih razmer je tudi v bolnišnicah že zelo opazno. Ponekod že krčijo nenujne programe, denimo v Celju, kar je močno razburilo tam zaposlene ortopede. V mariborskem UKC-ju pa bodo v to verjetno prisiljeni prihodnji teden. V Mariboru je trenutno 33 covidnih bolnikov na navadnem oddelku in 18 na intenzivni negi. Večinoma gre za mlajše bolnike.

Covidne razmere v mariborskem UKC-ju
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Pogoj PC kmalu že v državni upravi?

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v četrtek na finančni konferenci v Portorožu napovedal, da se bo od zaposlenih, ki so v stiku z ljudmi, zahtevalo pogoja prebolevnosti ali cepljenja.

Kot je navedel, bodo najprej v državni upravi pokazali, da je to mogoče, saj jim obstoječa zakonodaja na zdravstvenem področju in področju varstva pri delu "omogoča, da od nas, ki smo v stiku z ljudmi, zahtevamo, da to naredimo na dva načina: ali smo preboleli ali pa cepljeni. Ne govorim več o testiranju."

Od gospodarstva pa Počivalšek pričakuje, da bodo izkoristili obstoječo zakonodajo do te mere, da se bo to zgodilo tudi v smeri, kot je pri severnih in zahodnih sosedih. "Ne moremo biti talci zgodbe, ki se izkorišča tudi za obračunavanje na političnem področju," je še dodal minister.

Oglaševalska akcija UKC-ja Ljubljana

V UKC-ju Ljubljana so na pobudo in v sodelovanju s partnerji – Gasilsko brigado Ljubljana, civilno zaščito, organizacijo Gold Ribbon in podjetjem Taxi Laguna – pripravili kampanjo o pomenu sodelovanja vseh prebivalcev pri omejevanju širjenja covida-19. Posneli so pet spotov, v katerih javnost nagovarja pet predstavnikov organizacij.

"Le z zadostno precepljenostjo in spoštovanjem vseh ukrepov bo družba ponovno delovala normalno," so v sporočilu za medije napisali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Med podporniki projekta so poleg že omenjenih organizacij tudi UKC Maribor in splošne bolnišnice.

Pahor, Poklukar in svetovalna skupina znova pozvali k cepljenju