Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Bolniki obolevajo po preboleli bolezni ali po cepljenju z različico omikron, ker je cepivo manj zaščitno, kar se tiče preprečevanja okužbe. Res pa je, da imamo bistveno manj hujših okužb pri cepljenih," je še navedla.

Infektologinja je tudi poudarila, da različni podatki kažejo, da je epidemija trenutno v polnem razmahu. Po vrhu epidemije bo po njenih besedah sledil vrh v bolnišnicah. Počasi se povečuje tudi število tistih, ki zaradi hudega poteka potrebujejo hospitalizacijo.

Oboleli z omikronom pa niso več toliko hospitalizirani zaradi covidne pljučnice, temveč zaradi poslabšanja njihovega obstoječega zdravstvenega stanja.

"Nekaj podobnega opažamo pri vsakoletnih valovih gripe, kjer ne gre za neposredno povzročeno pljučnico zaradi gripe, ampak za poslabšanje njihovih kroničnih stanj, ki privedejo bolnike v bolnišnice oz. celo na oddelke za intenzivno terapijo," je dejala in dodala, da so posebna skupina covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih tisti, ki so, recimo, imeli prometne nesreče in so na oddelkih za intenzivno nego, ob tem pa so jim odkrili okužbo z omikronom.

Nekateri covidni bolniki pa nimajo bolezenskega stanja, povezanega s covidom-19, temveč se lahko pojavljajo motnje strjevanja krvi, kar je lahko povezano z okužbo s koronavirusom, in so, denimo, imeli srčni infarkt.

Dr. Maja Remškar: Maske varujejo pred okužbo ne glede na različico

Težavna obravnava smrti

Podatki o bolnikih v bolnišnicah, ki jih zdaj objavlja vlada, so zdaj ločeni glede na bolezensko stanje, ali bolnik potrebuje hospitalizacijo zaradi covida-19 ali pa je v bolnišnici pristal okužen. Smrti bolnikov pa so združene, s covidom-19 in zaradi covida-19, saj je po pojasnilu Beović pri nekaterih težko presoditi, za kakšno stanje je šlo ob njihovi smrti.

Le šest odstotkov napačnih diagnoz?

Glede spremembe režima testiranja, da se zdaj okužbe potrjujejo s hitrimi testi, je dejala, da je potrjevanje s hitrim testom ustrezno, dokler je število okužb v populaciji veliko.

"Po statistiki NIJZ-ja mislim, da je šest odstotkov tistih, ki so bili pred 14 dnevi potrjeni s hitrim testom, pozneje pa niso bili potrjeni s PCR-jem," je dejala in opozorila na nevarnosti na točkah za hitro testiranje, saj jih zdaj obiskujejo tudi ljudje z bolezenskimi simptomi. "Če gredo bolni na hitre teste, je treba posebej poskrbeti, da ne stojijo tesno v vrsti. Brisi pa naj se izvajajo na prostem. Če to poteka v zaprtih prostorih, jih je treba prezračevati, sicer bodo to žarišča okužb," je še opozorila.

Vse večje težave s kadrom v zdravstvenih ustanovah

Potrjenih več kot 16.600 okužb

Po 8702 PCR-testih in 120.515 hitrih testih je bilo potrjenih 16.654 okužb. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 425 bolnikov, intenzivno nego jih potrebuje 108. V sredo je umrlo 19 covidnih bolnikov.

Skupno število bolnikov v bolnišnicah, ki so okuženi z novim koronavirusom, je 918. Od tega jih ima 385 druge bolezni, ki so potrebovale bolnišnično obravnavo, covid-19 pa je spremljevalna okužba. Na intenzivnih oddelkih je takšnih, ki tam niso zaradi covida, 16, medtem ko jih ima 108 resen zaplet prav zaradi okužbe.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo v sredo pozitivnih 5179 PCR-testov (59,5 odstotka) in 11.475 hitrih testov (9,5 odstotka).

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Število aktivnih okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 193.086.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 15.111, je v primerjavi s predhodnim dnem višje za 374. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 9161, kar je 310 več kot dan prej.

Ne kličite v zdravstvene domove za informacije o covidnih pogojih v tujini

Zaradi karanten je odsotnih veliko zdravstvenih delavcev, ogromno dela imajo z urejanjem administrativnih zadev. Velikokrat pa jih po besedah strokovne direktorice koprskega zdravstvenega doma Ljubice Kolander Bizjak zasujejo s klici jezni občani. "Za vse spremembe, ki jih sprejme vlada, smo deležni zmerjanja, jeze in tudi groženj," je povedala za Radio Slovenija.

Podobno kot drugje imajo tudi v idrijsko-cerkljanskem zdravstvenem domu zaradi veliko okužb zelo povečan obseg dela, ob tem pa številne odsotnosti zaposlenih zaradi bolezni.

Med drugim se je podaljšal čas urejanja administrativnih zadev, povezanih z bolniškim staležem, izdajo napotnic in predpisovanjem zdravil. Občane po poročanju Radia Slovenija pozivajo, naj jih ne obremenjujejo z vprašanji, za katera zdravstveni dom ni pristojen, kot je, kakšni so covidni pogoji za smučanje v Avstriji.

Težave zaradi okužb v SV Sloveniji

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

TV Slovenija je v sredo poročala, da imajo v ptujskem domu starostnikov zaradi izbruha okužb med zaposlenimi in stanovalci izredno stanje. Trenutno je odsotnih že več 50 zaposlenih in še 30 iz drugih razlogov, zato so bili prisiljeni organizirati 12-urni delovnik, na pomoč kličejo tudi prostovoljce.

Velik izbruh okužb imajo tudi v občini Cankova, zato so zaprli osnovno šolo in prešli na šolanje na daljavo. Manjka namreč več kot polovica učencev, podobno je v vrtcu, v katerem sta tudi od osmih zdravi le dve vzgojiteljici.