Pred pragom novega vala epidemije?

V torek so sicer izvedli 986 testiranj (skupno je številka opravljenih testov presegla 90 tisoč in znaša 90.519), od tega so bili štirje ljudje (dva moška in dve ženski) potrjeno okuženi.

Zaostrenih ukrepov na mejah se bo treba lotiti takoj. Tak način odprtja mej, kot jih imamo zdaj, povzroča širjenje. Nekaj okužb v zadnjih dneh lahko povzroči nekaj deset novih primerov.

Bojana Beović za Radio Slovenija

Novookuženi so stari od 25 do 34 (1) oz. od 45 do 54 let (3). V bolnišnici ob tem ostaja sedem ljudi, eden med njimi na intenzivni negi.

V Sloveniji so tako do zdaj z novim koronavirusom potrjeno okuženi 1503 ljudje, od tega jih je 26 aktivno okuženih, še kažejo podatki sledilnika.

Hojs: V četrtek razprava na vladi

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je napovedal, da bo o tem v četrtek razpravljala vlada, torej spremembe lahko pridejo najhitreje s petkom ali soboto. Kot mogoč ukrep je navedel, da bi morali tujci ali državljani Slovenije, ki pridejo s kritičnih območij, v samoizolacijo ali karanteno.

Dodal je, da bo očitno treba pretresti in dobro premisliti težnjo Evropske unije, da se notranje meje sprostijo 15. junija, z drugimi pa 30. junija.

Beović: Zadnji primeri posledica režima odprtih meja

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ob potrjenih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih dneh (teh je bilo v prvih dveh dneh tega tedna že sedem, ves prejšnji teden pa 11) opozarja, da so se ljudje očitno preveč sprostili.

Vsak dan imamo sicer posamezne, ampak ne tako maloštevilne vnose iz tujine in pri takšnem načinu obnašanja, torej z veliko druženja in neuporabo mask, je taka situacija zelo nevarna. V zelo kratkem času se nam lahko zgodi zelo obširno širjenje virusa.

Beovićeva za Večer

Pred začetkom epidemije marca smo imeli vnose novega koronavirusa iz drugih držav, predvsem Italije, zdaj pa je število držav, od koder lahko k nam vstopajo oboleli, precej večje, je v Odmevih opozorila infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović. Imamo sicer posamične vnose novega koronavirusa, vendar se vrstijo na dnevni ravni, je opozorila. "Lahko rečem, da so trenutne razmere resno opozorilo pred tem, da bi razmere res postale kritične."

Ocenila je, da so se ljudje preveč sprostili in številni opuščajo ukrepe proti širjenju virusa. Številni potujejo v tujino, tudi v države, kjer je epidemija v polnem zamahu. Upoštevanje varnostne razdalje med ljudmi tone v pozabo, prav tako nošnja mask v zaprtih prostorih. "To ni postkoronsko obdobje. In glede na vnose v različne predele Slovenije nikoli ne vemo, kdaj smo v stiku z nekom v pozni inkubacijski dobi," je dejala. Udeležba na nogometnih tekmah in množičnih dogodkih je tvegana, zato to početje Beovićeva odsvetuje.

Beovićeva bi vladi svetovala, naj preveri številne izjeme, ki veljajo za prihode iz tretjih držav. Temeljito je treba premisliti, katere izjeme so res nujno potrebne in katere niso. Število prehodov meje je treba zmanjšati in s tem tudi možnost za vnos okužbe. Dobro bi bilo razmisliti o dosledni kontroli vsakega prispelega, tujca ali Slovenca. Morda bi bilo smiselno uvesti podobne ukrepe kot Hrvaška, ki vzame telefonsko številko in naslov potnika in mu nato javlja navodila.

NIJZ za razpravo o umestnosti izjem

Milan Krek. Foto: Televizija Slovenija
Milan Krek. Foto: Televizija Slovenija

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo zaradi vnosov okužb novega koronavirusa v državo predlagal razpravo o umestnosti nekaterih izjem, zaradi katerih osebam, ki pridejo iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav, ni treba v 14-dnevno karanteno, je za STA povedal direktor NIJZ-ja Milan Krek.

Krek je namreč pojasnil, da večina primerov okužb z novim koronavirusom, ki so jih v zadnjih tednih zaznali v Sloveniji, pride iz tujine prav na podlagi teh izjem. Zato bodo predlagali razpravo o umestnosti določenih izjem, kar v primeru poslabšanja epidemiološke slike tudi predvideva vladni odlok.

Janša: Če se ne bomo držali ukrepov, bodo zaostritve neizogibne

Premier Janez Janša je opozoril, da grozi drugi val epidemije koronavirusne bolezni 19, z odpiranjem meja po Evropi in obnavljanjem medcelinskih povezav pa se tveganje vnosa novih okužb hitro povečuje. "Vsi veljavni ukrepi bodo ponovitev epidemije preprečili le, če se bodo dosledno izvajali. Sicer bodo nove omejitve neizogibne," je opomnil na Twitterju.

Na pragu drugega vala?