Foto: Zajem zaslona STA
Foto: Zajem zaslona STA

"Epidemijo bo obvladovala stroka," je na novinarski konferenci v uvodu ponovil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in dodal, da se pristojni zavedajo vloge in delitve nalog med NIJZ-jem in ministrstvom za zdravje.

Zato je bila v torek imenovana nacionalna skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet, ki jo vodi vodja oddelka za intenzivno terapijo na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetne kliničnega centra Ljubljana Matjaž Jereb. Za primarno raven je pristojna specialistka družinske in urgentne medicine Renata Rajapakse, zdravnica družinske medicine Tanja Petkovič bo pokrivala DSO-je in druge centre, vodja urgence UKC-ja Maribor Gregor Prosen urgentne centre, Polona Gams s Kirurgije Bitenc je predstavnica mladih zdravnikov, infektologinja Tadeja Kotar in ortoped Matjaž Vogrin bosta pokrivala standardne postelje, specialistka interne in intenzivne medicine v UKC-ju Maribor Alenka Strdin Košir bo skrbela za kapacitete intenzivnih postelj, predstojnik urgentnega centra Splošne bolnišnice Jesenice Robert Carotta pa bo skupaj z zaposleno na ministrstvu Biserko Simčič še naprej skrbel za organizacijski del. V skupini je tudi predstavnica zdravstvene nege Janja Perme Hajdinjak.

"Gre za skupino strokovnjakov, ki bodo pokrili vsa področja zdravstvenega sistema, sestajali se bodo tedensko," je pojasnil minister in dodal, da bodo vsi deležniki v zdravstvenem sistemu prvo navodilo dobili v četrtek. "Gre za to, da bodo dana jasna navodila, kako se covidni pacienti obravnavajo, pozitivni, simptomatski pacienti," je poudaril.

Loredan je ob tem dejal, da gre za jasno razmejitev med skupino, ki je na NIJZ-ju in jo vodi Mario Fafangel. "Ministrstvo mora zagotoviti ustrezne kapacitete zdravstvenega sistema, da pomirimo ljudi, da ne delamo več nekih izrednih razmer, ampak je naš namen ta, da covid umestimo v obstoječ zdravstveni sistem, da ljudem sporočimo, da smo pripravljeni tudi na najbolj črn scenarij, če bi se pozneje pojavil," je dejal. Dodal je, da je naloga vlade in ministrstva tudi enakopravna obravnava bolnikov v sistemu, ne glede na to, ali covid je ali pa ga ni.

Poudaril je, da so trenutno stvari jasne in pod nadzorom: "Ni izrednih razmer, ni izrednega stanja, ni posebnega poudarka na covidu, ampak je stanje, ki ga imamo pod nadzorom."

Bešič Loredan: Stanje pod nadzorom

Tudi Jereb poudaril pomen ustrezne in enakovredne obravnave bolnikov

Vodja novoimenovane skupine Matjaž Jereb je pojasnil, da bo njena glavna naloga koordinacija vodenja obravnave covidnih bolnikov v bolnišnicah. Dodal je, da je skupina široko sestavljena: "Gre za tako predstavnike zdravstva zunaj bolnišnic kot za strokovnjake, ki delujemo znotraj bolnišnic – tako na navadnih oddelkih kot na oddelkih za intenzivno zdravljenje."

Poudaril je, da se struktura s covidom-19 okuženih bolnikov med epidemijo spreminja. Trenutno so v bolnišnicah pogosteje bolniki, ki imajo drug zdravstveni problem in so ob tem tudi okuženi z novim koronavirusom. Dodal je sicer, da pomembno, da so vsi bolniki ustrezno in enakovredno obravnavani. "S koordinacijo dela v bolnišnicah, z odpiranjem dodatnih kapacitet, namenjenim covidnim bolnikom, bomo nekako usklajevali vse te potrebe, prepričan sem, da bomo v tem uspešni," je dejal.

Po napovedih pristojnih, bo skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike oblikovala jasna navodila, kako obravnavati bolnike s potrjeno koronavirusno okužbo in kako bolnike s simptomi okužbe. V središču bo enakovredna obravnava vseh bolnikov. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Po napovedih pristojnih, bo skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike oblikovala jasna navodila, kako obravnavati bolnike s potrjeno koronavirusno okužbo in kako bolnike s simptomi okužbe. V središču bo enakovredna obravnava vseh bolnikov. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

V torek potrjenih 1470 okužb, delež hudih potekov bolezni še vedno nizek

Vodja centra za nalezljive bolezni in strokovne posvetovalne skupine NIJZ-ja Mario Fafangel je dejal, da je izjemno vesel, da je ministrstvo prevzelo odgovornost in imenovalo skupino, ki bo "res lahko operativno prevzela organizacijo zdravstvene dejavnosti". Poudaril je tako pomen razmejitve odgovornosti kot tesnega sodelovanja med obema skupinama. "Prepričan sem, da smo lahko s takšnim načinom pripravljeni na vse scenarije – kar je zdaj najpomembneje," je dejal.

Po njegovih pojasnilih sta cela Evropa in svet trenutno sredi novega vala pandemije. "Številke so vedno višje in jih nekako podpihuje veter omikron podrazličic BA.4 in BA.5. Slovenija tukaj ni nič drugačna od drugih EU-držav," je poudaril in pojasnil, da je razlika med državami le v tem, da so nekatere države kakšen teden naprej v razvoju tega vala.

Sorodna novica Loredan: "Zdravstvo moramo vrniti na raven iz leta 2019 in covid umestiti v zdravstveni sistem"

Po podatkih NIJZ-ja je bilo v torek opravljenih 619 PCR-testov in 4547 hitrih antigenskih testov, ki so potrdili 1470 okužb z novim koronavirusom. Kot je ob naraščanju potrjenih primerov dejal Fafangel, število hospitaliziranih covidnih bolnikov temu trendu ne sledi. "Še vedno je to omikron, hudi poteki bolezni še vedno niso takšni, kot so bili predhodno," je dejal in ob tem zasluge pripisal tudi precepljenosti in prebolevnosti v zadnjih dveh letih.

"Strategija ostaja ta, da skušamo preprečevati hude poteke bolezni in narediti vse, kar lahko, za omejitev števila primerov, da bo ta val čim krajši in s čim manj posledicami," je dejal in spomnil na paleto preventivnih ukrepov, kot so cepljenje, nošenje zaščitnih mask v zaprtih nagnetenih prostorih, zračenje prostorov, delo od doma. Fafangel v naslednjih štirih tednih pričakuje nadaljnji porast dnevno potrjenih okužb, a tudi ohranjanje razmejitve med številom okužb in hudim potekom bolezni.

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 11.898 aktivnih primerov okužbe, kar je 728‬ več kot dan pred tem. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 993, kar je 62 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je 564, kar je 38‬ več kot dan prej.

Bešič Loredan: Stanje pod nadzorom

Carotta: Bom glavni operativec, ki bo teorijo spravil v prakso

Organizacijski vodja skupine Robert Carotta je poudaril, da njegova funkcija ne bo nič drugačna, kot je bila do zdaj. "Bom glavni operativec, tisti, ki bo teorijo spravil v prakso," je dejal. Sistem bo po njegovih besedah zapeljan bolj regionalno, vsaka od bolnišnic bo morala zagotoviti določen odstotek svojih postelj. "Ko bo določena bolnišnica presegla svoj odstotek, pa seveda pride na račun moja vloga, ob veliki pomoči dispečerskega centra z Miho Brezovnikom na čelu," je dejal.

Zdravnica družinske medicine Tanja Petkovič, ki predstavlja domske zdravnike oz. delavce v domovih za starejše ter v drugih socialnovarstvenih zavodih, v katerih so najranljivejše skupine državljanov, je poudarila, da se bodo posvetili preventivi, ki jo bodo zagotavljali tudi s cepljenji proti gripi in pnevmokokni pljučnici.

Odločevalsko vlogo pri obvladovanju epidemije pa bo po besedah ministra Bešič Loredana imelo ministrstvo za zdravje.

Delo začenja tudi NIJZ-jeva posvetovalna strokovna skupina

Vzpostavitev strukture strokovnjakov je pozdravil tudi v. d. strokovnega direktorja NIJZ-ja Ivan Eržen. Napovedal je tudi, da bo ta teden začela delati tudi interdisciplinarna posvetovalna skupina NIJZ-ja. Znotraj nje bo oblikovanih 10 strokovnih podskupin, ki bodo podpirale delo skupine. "Ne glede na to, da vsi pričakujemo in si želimo, da ostane število hospitaliziranih bolnikov še naprej majhno tudi pozneje v jesenskih mesecih, moramo vseeno biti pripravljeni in v tem času namenjamo vso energijo ravno v to, da se res dobro pripravimo in med seboj povežemo," je pojasnil.

"Smo na istem čolnu, zato je sodelovanje med nami izjemnega pomena," je dejal o delovanju obeh skupin in izrazil prepričanje, da se bo ravno zaradi sodelovanja mogoče izogniti marsikaterim težavam, ki smo jim bili priča v preteklosti. Napovedal je redno obveščanje medijev in javnosti o delovanju skupin.