Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Sloveniji je bilo v zadnjih sedmih dneh v povprečju na dan 1500 na novo potrjenih primerov okužbe. Glede na to strokovnjaki ugotavljajo, "da se torej vsak dan okuži približno 6000 Slovencev, to je štirje na minuto. To je glede na lockdown, ki ga imamo, praktično neverjetno," pravi Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan.

Virus se še vedno širi z veliko hitrostjo. Strokovnjaki s Fakultete za pomorstvo in promet so primerjali Slovenijo in Belgijo, ki sta se obe oktobra spopadali s strmo rastjo okužb. Obe državi sta zato oktobra zaostrili ukrepe, v Belgiji se je krivulja obrnila navzdol, v Sloveniji zgolj sploščila.

"Širjenje epidemije je stvar ljudi, stikov, se pravi okuženih z neokuženimi, in ukrepi očitno pri nas ne učinkujejo tako, kot bi morali, oziroma tako, kot so učinkovali na primer v Belgiji," pravi Peter Vidmar s Fakultete za pomorstvo in promet.

Sorodna novica Na urgenco se vedno več bolnikov vrača zaradi zapletov po prebolelem covidu-19

Kužni so štirje odstotki prebivalstva

Reprodukcijsko število ostaja 1, bolnišnice ostajajo zelo obremenjene, trenutno so kužni približno štirje odstotki prebivalstva. "Teh 80.000 je takšnih, ki so kužni, torej lahko virus prenašajo naprej, tistih, ki so že bili okuženi, je pa dosti več, nekje 18 odstotkov, se pravi skoraj potem že gremo proti četrt milijona."

In kaj kažejo projekcije za prihodnje tedne? "Če se bo ta vzorec nadaljeval, potem nekemu upadu in koncu epidemije nismo še tako blizu in se lahko, če bi se tak tedenski vzorec nadaljeval, to zavleče praktično do maja," opominja Vidmar.

"Če teh stikov ne bo več, smo lahko v dobrem mesecu, mesecu in pol v zeleni fazi," dodaja Cizelj. Zato ljudi pozivajo, naj se tudi med prazniki držijo ukrepov in omejijo stike.

Kakšne so projekcije glede širjenja virusa?