Nacionalna strategija za boj proti covidu-19 ima 198 strani. Foto: Reuters
Nacionalna strategija za boj proti covidu-19 ima 198 strani. Foto: Reuters

Biden je z besedo "katastrofa" označil stanje, ki ga je za seboj pustila vlada njegovega predhodnika Donalda Trumpa. Opozoril je na neobstoječ načrt ukrepanja proti pandemiji in prazna skladišča cepiv. Bil je jasen – trajalo bo še mesece, da jim bo uspelo prevzeti nadzor nad zdravstveno krizo, a jim bo uspelo, če bodo delovali skupaj, je dejal. Poudaril je, da je konec s tem, da bo vsaka zvezna država posebej odločala o ukrepih, veljala bo nacionalna strategija, poroča CNN.

Februarja že 500.000 smrti

"Jasen bom – preden bodo šle stvari na boljše, se bodo še poslabšale," je dejal novi ameriški predsednik in napovedal žalosten mejnik – prihodnji mesec bi se lahko število smrtnih žrtev covida-19 v ZDA povzpelo že na pol milijona.

"Boj proti bolezni je podvig kot v vojnih časih," je dejal Biden in ponovil, da je pandemija vzela več življenj Američanov, kot jih je umrlo v drugi svetovni vojni. "To bo eden največjih izzivov našega naroda do zdaj," je bil jasen. Bidnova strategija boja proti epidemiji novega koronavirusa sicer temelji na 1900 milijard dolarjev vrednem predlogu, ki potrebuje še kongresno potrditev. Do takrat pa bo predsednik naredil, kar lahko, brez te potrditve.

Sorodna novica Biden najprej v boj s pandemijo in razsutim gospodarstvom

Večkrat je tudi dejal, da bo popolnoma jasen, odkrit in transparenten pri izvajanju strategije, in da bodo znanstveniki lahko delali neodvisno od vmešavanja politike. "Naša nacionalna strategija je zelo razdelana in temelji na znanosti, ne na politiki. Utemeljena je na resnici, ne na zanikanju, in je zelo natančna. Večinoma bodo z vami komunicirali strokovnjaki, ne pa jaz kot predsednik. Odločitve bomo sprejeli izključno na podlagi znanosti in zdravstvenih razmer, ne pa na podlagi tega, kakšne bi lahko bile politične posledice," je dodal. Dokument, ki ima skoraj dvesto strani, je objavljen tudi na spletni strani Bele hiše.

100 milijonov odmerkov cepiva v 100 dneh vladanja

Večji poudarek bodo dali cepljenju, saj je napovedal načrt za 100 milijonov odmerkov cepiva v prvih stotih dneh svojega mandata, kar pomeni, da bi v treh mesecih cepili 50 milijonov Američanov.

Že v sredo je podpisal izvršni ukaz o obveznem nošenju mask in varni razdalji v vseh zveznih ustanovah, v četrtek pa je ukazal še obvezno nošenje mask na letališčih in v javnem prometu, na primer na vlakih, letalih, plovilih in medkrajevnih avtobusih. Američane je prosil, da prvih sto dni njegovega mandata nosijo maske. Vsi potniki iz tujine bodo morali pred vstopom na letalo proti ZDA opraviti test na okužbo z novim koronavirusom, po prihodu pa bodo morali v karanteno.

Oblikovanje navodil za varno odpiranje šol

Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) mora omogočiti dostavo cepiv tudi lokalnim lekarnam po ZDA. Biden je mobiliziral vire zvezne vlade za pomoč lokalnim skupnostim pri testiranjih in cepljenjih. Ministrstvoma za šolstvo in zdravje je naročil, naj oblikujeta jasna navodila za varno odpiranje šol po ZDA, zveznim agencijam pa je omogočil, da podjetja prisilijo v proizvodnjo blaga, ki je nujno za boj proti pandemiji.

"Državi, ki čaka na ukrepanje, sporočam, da je pomoč na poti," je v izjavi dejal Biden. ZDA bodo pod Bidnom sodelovale tudi v mednarodni pobudi za pošteno distribucijo cepiv Covax, Washington pa je Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) obvestil, da ZDA obnavljajo financiranje, ki ga je ukinil Trump. Izstop ZDA iz članstva v WHO-ju je preklican.

"Precej osvobajajoče je, da lahko povem tisto, kar vem, in kaj pravi znanost," je dejal Anthony Fauci. Foto: Reuters

Fauci: Osvobajajoče je govoriti tisto, kar vem

Ob predstavitvi strategije je bil navzoč tudi glavni ameriški epidemiolog, direktor ameriškega inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Anthony Fauci, ki ga je prejšnji predsednik Donald Trump potisnil v ozadje.

Biden je Faucija imenoval za svojega glavnega zdravstvenega svetovalca. Na novinarski konferenci je izrazil olajšanje, ker nova ameriška vlada ne skuša utišati znanosti v spopadu s pandemijo covida-19, in se tako lahko osredotoči na znanost brez strahu pred posledicami. "Da lahko zdaj tu govorim o tistem, kar vem, o tem, kaj so dokazi, o znanosti, je osvobajajoče. Nova stvar v tej vladi je to, da če nimaš odgovora, ne ugibaš, ampak naravnost poveš, da nimaš odgovora," je dejal Fauci.

Dodal je, da mu ni bilo prijetno biti v položaju, ko je moral nasprotovati izjavam predsednika ZDA. Zdaj pa lahko brez skrbi govori to, kar misli, da je prav, saj mu je Biden to izrecno naročil. Povedal je, da cepiva, ki so v uporabi, varujejo tudi pred novimi sevi novega koronavirusa, naraščanje okužb v ZDA pa naj bi se že izravnavalo.

Položaj je še vedno izjemno resen, vendar pa zadnje sedemdnevno povprečje kaže, da se okužbe bližajo vrhuncu in da bodo začele padati. "Če bomo do konca poletja cepili med 70 in 80 odstotki prebivalstva, se bodo zadeve vrnile do določene stopnje normalnosti že jeseni," je dejal Fauci.

V ZDA se je po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom doslej okužilo 24,6 milijona Američanov, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 410.000.

Biden s številnimi ukrepi nad epidemijo