Kdo bo opravljal hitre teste in zagotovil teste domovom za starejše?

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 1280 bolnikov, 209 na intenzivni negi. S covidom-19 je umrlo 43 bolnikov.

Med stanovalci domov za starejše občane se je število okužb samo včeraj povečalo za 312 – največ do zdaj, je na tiskovni konferenci poudaril vladni govorec Jelko Kacin. Trenutno je aktivno okuženih 2131 stanovalcev in 847 zaposlenih, včeraj so jih odkrili 59.

Medtem ko je bil delež ponedeljkovih pozitivnih izvidov testov 26,06-odstoten, se je v torek znova zvišal in je znašal 29,55 odstotka. Število v torek umrlih covidnih bolnikov pa predstavlja drugo najvišje število do zdaj umrlih v enem dnevu, v ponedeljek sta namreč umrla še dva več. Skupaj je do zdaj v Sloveniji umrlo 919 bolnikov s covidom-19.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zato sprejeli odločitev, da bodo znova začeli opravljati bolj poglobljene analize ugotavljanja izvora okužb. "Vsako žarišče je pomembno, če želimo zamejiti širjenje, tudi tista v gospodarstvu," je dodal Kacin.

So zaščitni ukrepi slabi ali jih ljudje premalo upoštevajo?

Dodič Fikfak: Delodajalci zaposlenim ne dovolijo dela od doma

Po besedah Metode Dodič Fikfak, predstojnice Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, visoke številke okužb kažejo, da ne upoštevamo pravil obnašanja, s katerimi bi lahko premagali virus. Na podlagi analize okuženih po posameznih poklicnih skupinah, ki so jo na NIJZ-ju pripravili za pretekli teden dni, je prišla do sklepa, da imajo tisti poklici, ki so neposredno vpleteni v epidemijo, več okuženih, a kljub temu so te številke po njenem mnenju previsoke. "To pomeni, da bo treba upoštevati tudi v teh skupinah bolj rigorozna pravila obnašanja," je poudarila Dodič Fikfakova.

Pogovor z Metko Penko Natlačen iz gospodarske zbornice o delu od doma

Težava je tudi v tem, da je bilo število delavcev na domu med prvo epidemijo bistveno večje, kot je danes. Točnih podatkov o tem ne zbirajo, je pa po nekaterih podatkih, ki so se pojavili v javnosti, med prvim valom od doma delalo do 70 odstotkov ljudi, zdaj pa je teh le 30 odstotkov. "Poznam številne organizacije, ki svojim delavcem, čeprav imajo pozitivne, ne dovolijo dela od doma. Prepričana sem, da gre za nezaupanje do delavcev," je opozorila Dodič Fikfakova in znova pozvala slovenske delodajalce, da zaposlenim, kjer je to mogoče, omogočijo delo na domu, ki naj se uvede in nadzoruje. "Vedeti je treba, da lahko na domu delajo tudi okuženi in nezboleli delavci. Ne silimo na vsak način v bolniški stalež. Če imamo definirano delo na domu, ni razloga, da okuženi delavec ne bi delal na domu, ne pa da okuženi dela v organizaciji, ker bo virus raznesel po drugih."

Kot je še poudarila Dodič Fikfakova, so delodajalci marsikje zajezitev epidemije znotraj podjetij vzeli v lastne roke in tako sami izvajajo hitre antigenske teste za ugotavljanje okužb. Težava pri tem je, da to počnejo ljudje, ki za to niso strokovno podkovani. "Opozarjam na to in izkoriščam priložnost, da pristojna ministrstva prosim, da se hitri testi omogočijo, tako da se naredi protokol in da se pove, kateri so ti testi in na kak način in kdo jih lahko izvaja, da bodo lahko to delali tudi delodajalci na strokoven način, in ne tako, kot mislijo sami, da je v redu, čeprav lahko delajo napačno in v škodo."

Delavci opozarjajo, da številni delodajalci dela na domu ne omogočajo

UKC Ljubljana širi covidne oddelke

V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so zdravljenju covidnih bolnikov predali vse prostore diagnostično-terapevtskega servisa (DTS). Odpirajo tako cone C in D kot tudi E in F. Tam bodo lahko namestili dodatnih 100 bolnikov, v izrednih razmerah pa do 200, je v izjavi za medije povedal generalni direktor UKC-ja Janez Poklukar.

V prihodnje pa bodo skladno z razvojem epidemije širili kapacitete za nove sprejeme. Če se bo trend umiril in ne bo novih sprejemov bolnikov s covidom-19, pa bodo na to lokacijo preselili bolnike iz drugih oddelkov, kjer danes ne morejo opravljati svojega dela, kot je na primer ortopedska klinika.

V sredo je bilo sicer v UKC nameščenih več kot 320 bolnikov s covidom-19, okoli 65 jih zdravijo na intenzivni terapiji. Še okoli 40 bolnikov spremljajo v domačem okolju in jih po potrebi kličejo na kontrole. Največji izziv ostaja pomanjkanje kadra, je povedal Poklukar. Na programih za covidne bolnike dela 825 zaposlenih. V torek je bilo odsotnih več kot 200 zaposlenih, od tega jih je bilo več kot 130 zaradi okužbe na bolniški, okoli 90 zaposlenih pa je v karanteni. Podobno stanje je po drugih bolnišnicah.

UKC Ljubljana odprl nove prostore za zdravljenje covidnih bolnikov
Nov oddelek Covid 19 UKC Ljubljana pred sprejemom prvih pacientov (fotografirano 9. novembra). Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Nov oddelek Covid 19 UKC Ljubljana pred sprejemom prvih pacientov (fotografirano 9. novembra). Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Tedensko testiranje zaposlenih v bolnišnicah

Načrt ministrstva za zdravje je, da bi prenašanje okužb v bolnišnicah zamejili s tedenskimi testiranji med zaposlenimi. UKC Ljubljana v ta namen z razpisom že išče izvajalca obveznih tedenskih testiranj zaposlenih. Že v ponedeljek bodo testirali bolj izpostavljene zaposlene, po razpisu pa tudi preostale.

Zdravstvenim delavcem so namreč po odredbi, ki jo je izdal minister za zdravje Tomaž Gantar, delodajalci dolžni zagotoviti testiranje na okužbo s covidom-19 najmanj enkrat na teden. Testiranja morajo začeti najpozneje v ponedeljek.

Janša: Nekateri ukrepi gotovo še do božiča

Veljati je začel odlok, s katerim je vlada še za 30 dni podaljšala razglasitev epidemije covida-19. Ob dodatnem zaostrovanju ukrepov za zamejitev epidemije pristojni pričakujejo, da se bodo razmere sicer v 14 dneh izboljšale, vendar pa bodo nekateri ukrepi po napovedih predsednika vlade Janeza Janše gotovo trajali še vse do božiča.

Po številu umrlih glede na število prebivalcev Slovenija v evropskem vrhu
Maribor: Nediagnosticiranje in nezdravljenje pljučnega raka je nedopustno