Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vprašanje avstrijskega novinarja Oliverja Grimma na novinarski konferenci Evropske komisije, ali je morda tudi v EU-ju predviden analni odvzem brisa pri testiranju na covid-19, je sicer izzval plaz smeha med novinarji in tudi tiskovnimi predstavniki komisije.

Vodja službe za odnose z javnostmi Evropske komisije Eric Mamer je dejal: "Mislim, da ima o tem vsak svoje mnenje," nato pa besedo predal svojemu kolegu Stefanu De Keersmaeckerju. Ta je odgovoril: "Šli bomo tja, kamor nas vodi znanost. Če nas te pelje do zadnjice, bomo o tem premislili. Seveda pa menim, da to ni odvisno od mojega mnenja," poroča Politico.

Sorodna novica Nov način jemanja brisa na Kitajskem, Moskva podaljšala delovanje klubov

Podobno novinarsko vprašanje je z vso resnostjo pozneje zastavil še en novinar. De Keersmaecker je odgovoril, da je način testiranja odločitev posamezne članice EU-ja in da lahko da komisija le priporočila.

Pred dnevi se je v medijih namreč pojavila informacija, da na Kitajskem brise, s katerim ugotavljajo okužbo z novim koronavirusom, pri določenih posameznikih jemljejo tako iz nosu kot iz zadnjične odprtine. Izkazalo se je namreč, da posamezniki, ki so že preboleli covid, nimajo več simptomov in so imeli negativen rezultat brisa, vzetega iz nosu, so bili še vedno pozitivni, ko so jim bris vzeli iz anusa. To dokazuje, da ostanki virusa ostanejo dlje časa v anusu kot v dihalnem traktu, je pred dnevi pojasnil pekinški zdravnik Li Tongdzeng, ki dodaja, da se zaveda, "da je analni bris neprijetnejši od nosnega, zato ga bomo izvajali le pri tistih, ki so v samoosamitvi. Tam bomo brise jemali na oba načina."

  • V Avstriji potrdili prvo žrtev, obolelo z novo različico virusa

Iz Avstrije poročajo, da so potrdili prve primere okužbe z južnoafriško različico novega koronavirusa, ki naj bi se širila še hitreje kot angleška. Severni sosedje se kljub temu pripravljajo na odprtje šol, takoj po semestrskih počitnicah, 8. februarja v Spodnji Avstriji in na Dunaju, 15. februarja pa v preostalih zveznih deželah. Starši bodo morali osnovnošolce vsak teden testirati kar sami, je poročal TV Dnevnik. Kako to poteka, pa si poglejte v prispevku Petre Kos Gnamuš:

Prva žrtev za novo različico virusa v Avstriji
  • Petina prebivalcev Rusije ima protitelesa covida-19

V Rusiji, ki je kot prva država na svetu začela cepiti proti covidu-19 že decembra lani s cepivom Sputnik V, ima po trditvah skupine za varnost potrošnikov protitelesa covida-19 med 20 in 25 odstotki prebivalcev.

V državi z več kot 140 milijoni prebivalcev so v zadnjem dnevu potrdili 19.138 novih primerov okužb, od tega 2897 v Moskvi. Od začetka epidemije je bilo z novim koronavirusom okuženih nekaj manj kot štiri milijone ljudi.

  • Poljska v ponedeljek odpira trgovine
Sorodna novica V Nemčiji cepivo AstraZenece priporočeno za mlajše od 65 let

Zaradi izboljšanja epidemiološke slike bo Poljska v ponedeljek odprla večino trgovin v nakupovalnih središčih kot tudi muzeje in galerije. Drugi ukrepi ostajajo v veljavi do 14. februarja, med drugim pouk na daljavo za učence, starejše od 10 let. Zaprti ostajajo hoteli, smučišča, telovadnice in bazeni. Restavracije lahko omogočile le osebni prevzem ali dostavo.

Po podatkih ministrstva za zdravje so v zadnjem dnevu potrdili 7156 novih okužb, umrlo je 389 obolelih. V državi z 38 milijoni prebivalcev so do zdaj cepili več kot milijon ljudi, od tega jih je okoli 150.000 prejelo drugi odmerek cepiva.

  • Madžarska podaljšala izredne razmere

Omejitvenih ukrepov pa še ne nameravajo rahljati na Madžarskem. Zaradi epidemije novega koronavirusa je država podaljšala izredne razmere, do 1. marca pa je podaljšala delno ustavitev javnega življenja, ko bo tudi veljala podaljšana omejitev gibanja med 20. in 5. uro, prepovedano bo zbiranje, obvezno bo nošenje zaščitnih mask v javnosti ter podaljšano šolanje na daljavo na srednjih šolah in univerzah. Osnovne šole in vrtci ostajajo odprti.

Prvotno bi morale izredne razmere veljati do 7. februarja, a so jih podaljšali za 15 dni, vlada pa je prosila parlament za 90-dnevno podaljšanje izrednih razmer, ki omogočajo vladi vladanje z odloki, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Cepivo proti covidu-19, ki ga proizvaja Moderna. Foto: EPA
Cepivo proti covidu-19, ki ga proizvaja Moderna. Foto: EPA

Potrjevanje cepiv, ki jih EU (še) ni odobril

Madžarska, ki je kot prva članica EU-ja že odobrila uporabo ruskega cepiva Sputnik V, pa tudi AstraZenece, bo odobrila uporabo tudi vseh drugih cepiv proti covidu-19, tudi cepiva kitajskega podjetja Sinopharm, je danes sporočil vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas. Država želi čim prej doseči cilj cepljenja 70 odstotkov prebivalcev, ki ga je postavila Evropska komisija, zato bo potrebovala tudi cepiva iz drugih virov. Nobeno od teh cepiv sicer še ni dobilo dovoljenja Evropske agencije za zdravila (EMA) za uporabo v EU-ju.

  • Danska podaljšala ukrepe do 28. februarja

Na Danskem so podaljšali ukrepe za tri tedne do 28. februarja. Zaprti ostajajo fitnesi, večina trgovin, nakupovalna središča in restavracije, pa tudi šole, vendar bi se lahko mlajši učenci do četrtega razreda v učilnice vrnili že pred 28. februarjem,.

Še naprej bo omejen vstop na Dansko za večino tujcev. Ta je možen le izjemoma ob predložitvi negativnega testa na novi koronavirus, ki ni starejši od 24 ur.

WHO: V Evropi še ni čas za sproščanje ukrepov

Evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je opozoril, da je zaradi pojava novih različic novega koronavirusa in visoke stopnje prenosa okužb še prezgodaj za sproščanje ukrepov v Evropi, čeprav je v več državah upadlo število okužb.

Po podatkih WHO-ja so v evropski regiji, v katero spadajo tudi Rusija in srednjeazijske države, cepljenje začeli v 35 državah. Različico koronavirusa, ki so jo najprej ugotovili v Združenem kraljestvu, so potrdili v 33 državah, južnoafriško pa v 16.

  • Portugalska omejuje potovanja

S Portugalske pa poročajo o izjemno velikem številu smrti zaradi covida-19, in sicer 303. Rekordno je tudi število novih okužb v zadnjem dnevu, 16.432. Vlada se je zato odločila, da omeji potovanja v tujino.

Portugalska je postala ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19. Doslej je za posledicami te bolezni umrlo 11.608 ljudi, od tega več kot 3000 v zadnjih dveh tednih.
Na Portugalskem od sredine januarja sicer znova velja popolno zaprtje države. Prebivalci lahko zapustijo domove le za nujne zadeve.

  • Na Hrvaškem nekoliko manj okuženih

V zadnjem dnevu so na Hrvaškem ob 5994 testih potrdili 619 novih okužb, umrlo je 30 bolnikov s covidom-19. Država je s 1. februarjem napovedala pouk v šolah tudi za učence višjih razredov osnovne šole, pouk na daljavo bodo imeli le še dijaki, ki niso v zaključnih letnikih srednje šole. Razrahljali bodo tudi omejitve glede športnih dejavnosti, pri čemer športne dvorane ostajajo zaprte.