Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je spomnil, da se je lani septembra porodila ideja o centralni koordinaciji vseh slovenskih bolnišnic z idejo enotne slovenske bolnišnice. "V drugem in tretjem valu smo potem kar dobro koordinirali delovanje slovenskih bolnišnic, sploh s pomočjo dispečerskega centra, ki je ustanovil oz. uvedel sekundarne namenske ekipe, ki so izvajale prevoze pacientov med posameznimi bolnišnicami in intervencije na terenu," je dejal.

Sredi oktobra pa je, kot je povedal, vse presenetil pravi cunami, "saj se je takrat pritisk na bolnišnice ekstremno povečal, dnevno sprejetih je bilo med 80 in 120 na slovenski ravni, dnevno povišanje celotnega števila je bilo tudi 50 dnevno, kar pa je bilo takrat izjemno skrb vzbujajoče, je bila izjemno hitra rast na intenzivni negi, tudi 5–8 dnevno."

"Če bi mi avgusta kdo rekel, da bomo imeli novembra već kot 200 intubiranih, mu tega ne bi verjel. Da se slovensko zdravstvo drži po koncu, gre zahvala požrtvovalnosti zdravstvenega osebja. Kar 80 % intenzivnih bolnikov je starih od 50 do 75 let, več kot 80 odstotkov je necepljenih. Od tistih, ki so cepljeni, ima vsak vsaj eno kronično bolezen, ki bistveno zmanjša imunski odziv," je dodal in opozoril, da kljub koncu naraščanja okužb še vedno "stojimo na robu prepada, vsak najmanjši sunek nas lahko pahne v globino".

Prošnja za promocijo cepljenja

Zdravniške organizacije so se na medije obrnile s prošnjo za predvajanje televizijskih oglasov, v katerih slovenski zdravniki prebivalstvo pozivajo k cepljenju proti covidu-19. "Poskušamo narediti vse, kar je v naši moči, in ni nam vseeno za posameznike, ki so izgubili boj s koronavirusom," sporočajo. Ob tem opominjajo, da se zaposleni v zdravstvu že dalj časa spopadajo z izjemno težko situacijo, zdravstveni sistem pa je na robu svojih zmogljivosti.

Na pomoč tudi prostovoljci

"Od koncesionarjev in Slovenske vojske smo pridobili kar nekaj prepotrebnega kadra v bolnišnice, na pomoč so priskočili tudi prostovoljci, člani Rdečega križa in Civilne zaščite, za kar se vsem iz srca zahvaljujem. Iskali smo tudi pomoč iz tujine, vendar pa zaradi slabšanja epidemčnih razmer v Avstriji in drugih sosednjih državah kakšne bistvene pomoči ni bilo mogoče pričakovati. Sprva smo mislili, da bi določene intenzivne bolnike premestili v tujino, vendar gre za izredno težek logistični položaj, ki pa pomeni tudi veliko tveganje za preživetje bolnika," je dejal in dodal, da je glede pomoči pripadnikov italijanske vojske dogovorjeno, da bodo prišli.

"Prišli še niso. Ministrstvo za zdravje naj bi danes prižgalo zeleno luč, če bo ugotovilo, da jih potrebujemo ali ne. Kolikor jaz vem, je trenutno stališče, da stvari obvladujemo in da pomoči trenutno ne bomo potrebovali. So pa na t. i. stand-byju," je pojasnil.

Upamo, da se najslabše projekcije ne bodo uresničile

Ministrstvo najvišje povračilo stroškov hitrih testov niža na 2,1 evra

Ministrstvo za zdravje uvaja prehodno obdobje, po preteku katerega bodo lekarne upravičene do nižjega povračila stroška hitrih antigenskih testov, ki bo po novem znašalo 2,1 evra na posamezen test. Do povračila stroškov so lekarne upravičene ob izdaji hitrih testov za samotestiranje učencem, dijakom in študentom, ki so za slednje brezplačni. Vlada je pred tem 5. novembra ceno hitrega testiranja omejila na sedem evrov, ceno testov za samotestiranje pa na 2,5 evra na test brez DDV-ja.

Ob tem je opozoril, da kritičen trenutek še vedno predstavljajo intenzivne postelje in ustrezno usposobljen kader. "Danes, trenutno, je hospitaliziranih 272 intenzivnih bolnikov, 825 jih je na akutnih oddelkih, skupno 1097, kar kaže, k sreči, na neki plato. K sreči, upamo, se najslabše projekcije, po katerih bi potrebovali 320 postelj ne bodo, upamo, uresničile. Zadnje dni namreč opažamo, da se število hospitaliziranih ne dviguje, torej smo dosegli plato, ki bo trajal vsaj še 14 dni, nekako do sredine decembra," je poudaril.

Sistem koordinacije bolniških postelj po njegovem mnenju deluje, kar potrjuje tudi to, da je bilo samo v novembru med bolnišnicami premeščenih okoli 180 bolnikov.

Glede novih različic virusa pa je poudaril, da se virus v neprecepljeni populaciji širi in tudi mutira v nove seve. "Ta omikron je le eden izmed njih. Lahko se zgodi, da bomo kmalu spet na začetku, Cepljenje zmanjšuje tudi verjetnost nastanka novih mutacij. Vzemimo končno usodo v svoje roke in recimo temu gospodu covidu: Adijo in nikoli več!" je še dodal Carotta.

IJS: Bolnišnice že dosegle vrh zasedenosti

Tudi po zadnji napovedi Matjaža Leskovarja z Inštituta Jožef Stefan (IJS) so bolnišnice že dosegle vrh zasedenosti navadnih in intenzivnih covidnih oddelkov, ki se bodo vse hitreje praznili. Novo različico omikron bo Leskovar v napoved vključil, ko bo v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe s to različico.

Foto: BoBo
Foto: BoBo
Nadzor javnega prometa

Ministrstvo za infrastrukturo in inšpektorat za infrastrukturo uporabnike javnega potniškega prometa obveščata, da se zaradi zaostrenih epidemičnih razmer nadaljuje okrepljeno preverjanje izvajanja veljavnih pravil uporabe zaščitne opreme in PCT-pogoja.

Odlok določa, da je na javnih prevoznih sredstvih (kamor spadajo tudi žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah) za vse potnike obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2. Potniki javnega potniškega prometa morajo pokazati veljavno PCT-potrdilo in osebni dokument. Izjema pri PCT-pogoju velja le za osebe, ki so mlajše od 12 let, učence in dijake.

Inšpektorji inšpektorata za infrastrukturo so sicer v novembru v nadzorih ob koncu tedna pregledali 507 avtobusov in 237 vlakov s skupno 12.113 potniki. Pri približno dveh odstotkih (216 potnikih) so ugotovili, da ne izpolnjujejo PCT-pogoja. Prav tako pogoja PCT niso izpolnjevali trije vozniki, ki jim je inšpektor takoj prepovedal opravljanje nadaljnjega dela. Javni prevoz je bil začasno ustavljen, dokler ni prevoznik na vožnjo napotil nadomestnega voznika. Inšpektorji pa so zoper voznika in prevoznika uvedli tudi prekrškovni postopek.

Zoper prevoznika, ki stori prekršek, je sicer zagrožena kazen za pravno osebo od 4000 do 100.000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe pa od 400 do 4000 evrov.

Različice omikron v Sloveniji (še) ni

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je ob tem dejala, da različice omikron v Sloveniji še niso odkrili: "Kar je zelo pomembno, je, da v tem trenutku še nismo odkrili različice omikron, o kateri je govor v zadnjih dneh. Skrbi nas, ker je kombinacija mutacij takšna, da bi bila lahko ta različica bolj prenosljiva, lažje vstopala v celice in lažje okužila človeške celice in se lažje izogibala imunskemu odgovoru, ki je nastal tako po cepljenju kot po preboleli okužbi. Čakamo na rezultate laboratorijskih preizkušanj glede učinkovitosti cepiv." Kako bo različica reagirala v realnosti, še ni znano. Doslej je znano, da je 80 odstotkov vseh okužb z omikronom v JAR-u v eni od provinc, a se različica širi tudi drugje po državi."

Kot je opozorila Žohar, je treba upoštevati tudi to, da je precepljenost v JAR-u zgolj 23-odstotna in da se val okužb z delto tam ravno končuje, medtem ko je pri nas na samem vrhuncu: "Da bi vedeli, kako se bo v bistveno drugačnih epidemičnih razmerah vnos te različice v našo državo razvijal naprej, bomo morali počakati." Kot je pojasnila, trenutno različico omikron iščejo tako, da sekvencirajo 10 odstotkov vseh pozitivnih PCR-testov, kar zadostuje, saj je število pozitivnih testov precej veliko.

Na današnji dan (sreda) je na portalu GISAID naloženih 215 sekvenc različice omikron iz 16 držav, od tega je devet držav EU-ja in Velika Britanija. O 148 primerih poročajo iz Južnoafriške republike, 13 primerov je na Portugalskem, 12 na Nizozemskem, 9 v Veliki Britaniji, 4 v Avstriji, 4 v Italiji. Omikron so zaznali tudi Slovenija uvaja večkratno testiranje potnikov iz držav na jugu Afrikena Češkem, Švedskem, v Španiji, Izraelu, Kanadi, Hongkongu.

Slovenija uvaja večkratno testiranje potnikov iz držav na jugu Afrike

Zaradi širjenja omikrona je še naprej obvezna desetdnevna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče ali so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Esvatiniju, so sporočili z vlade.

Nova pa je odločitev vlade, da morajo osebe, ki prihajajo iz omenjenih držav, opraviti PCR-test takoj po vstopu v Slovenijo ter peti in deseti dan po napotitvi v karanteno na domu. Obvezne karantene ne morejo predčasno prekiniti.

Osebe, ki so iz teh držav vstopile v Slovenijo v obdobju 14 dni pred uveljavitvijo tega odloka, morajo o tem obvestiti interventno številko 113 in se odpraviti v karanteno na domu za deset dni od datuma vstopa v Slovenijo. PCR-test morajo opraviti takoj po klicu in na zadnji dan karantene na domu.

Še vedno velja, da se tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo iz teh držav, vstop ne dovoli.

Vlada pri tem še svetuje, da osebe, ki prihajajo iz držav, ki niso na seznamu, a je bil tam potrjen omikron, ob vstopu v Slovenijo opravijo hitri test.

Foto: Vlada RS/Twitter
Foto: Vlada RS/Twitter

Več kot 2250 okužb

V torek je bilo opravljenih 6974 PCR-testov, potrjenih je bilo 2257 okužb. Pozitivnih je bilo 32,4 odstotka izvidov. Opravljenih je bilo tudi 59.478 hitrih antigenskih testov. Hospitaliziranih je 1107 bolnikov s covidom-19, od tega 277 v intenzivni negi. V torek je umrlo 15 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 35.072 aktivnih okužb. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 2063, Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh pa 1664.

Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, prenos

Nadzor zdravstvenega inšpektorata

Zdravstveni inšpektorat je od 272 postopkov, ki jih je uvedel glede domnevnega cepljenja mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi, do zdaj končal 47. Nadzor je pokazal, da so zdravniki z vektorskimi cepivi cepili 47 mladoletnih oseb. Primere je inšpektorat odstopil Zdravniški zbornici Slovenije. Drugi postopki še niso končani.

Na zdravniški zbornici so potrdili, da so prejeli dokumentacijo zdravstvenega inšpektorata, več informacij na tej stopnji pa še ne morejo podati. Pojasnili so sicer še, da še vedno poteka pridobivanje dodatne dokumentacije oz. informacij.

Na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je namreč razvidno, da je bilo s cepivom podjetja Janssen do takrat cepljenih 210 ljudi, mlajših od 18 let. Prav tako je bilo s cepivom AstraZenece s prvim odmerkom cepljenih 45, z drugim pa 20 ljudi, mlajših od 18 let.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vektorska cepiva registrirana za polnoletne

NIJZ je sicer v začetku oktobra opomnil, da posvetovalna strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ-ju ni nikoli izdala priporočil, v katerih bi bilo priporočeno cepljenje s cepivoma Janssen in AstraZeneca za starostno skupino od 12 do 17 let, ker sta ti dve cepivi registrirani za uporabo pri osebah, starejših od 18 let.

Dopustili pa so možnost, da je pri vnosih podatkov o cepljenju v sistem elektronskega registra cepljenih oseb in neželenih učinkov (eRCO) prišlo do napak.

Epidemične razmere počasi na boljše

Preverjanje cepljenja z Janssenom

Na zdravstvenem inšpektoratu preverjajo cepljenje s cepivom Janssen, potem ko je bila njegova uporaba začasno ustavljena, so zapisali na ministrstvu za zdravje. Slovenija je uporabo tega cepiva začasno ustavila 29. septembra, po podatkih NIJZ-ja pa je bilo od takrat z njim cepljenih 58 ljudi.

Kot je napovedal minister za zdravja Janez Poklukar, bo posvetovalni skupini tudi predlagal, naj ustavi cepljenje s cepivom Janssen oz. da se v Sloveniji cepljenje s tem cepivom omogoči le na izrecno zahtevo posameznika, ki to potrdi tudi s podpisom.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju Bojana Beović je v torek pojasnila, da je v igri več možnosti. Mogoče je, da bosta obe vektorski cepivi za uporabo omejeni, razen ob izrecni želji posameznika ali ob kontraindikacijah po predhodnem cepljenju s cepivi mRNK. Druga od možnosti je, da se na navedeni način omeji cepivo AstraZenece, popolnoma prepove pa uporaba cepiva Janssen. Po tretji možnosti pa bi popolnoma prepovedali uporabo obeh cepiv.