Leon Cizelj. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Leon Cizelj. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

"Zadnjih nekaj dni vse kaže, da se krivulje obračajo navzdol. To vidimo po dveh podatkih. Eno so dnevni testi, drugo so koncentracije virusa v odplakah. Po vsej verjetnosti se bližamo nekakšnemu platoju. Bojimo pa se, da je ta plato začasen, da ne bo trajal prav dolgo in da se bomo oktobra vrnili v rahlo rast," je v Odmevih komentiral Leon Cizelj z IJS-ja.

Kako pa naj si razlagamo veliko število ljudi na intenzivni negi in dnevno umrlih? Statistika pravi, da številke v bolnišnicah za ukrepi zamujajo za kak teden ali dva, pri umrlih za tri tedne. Še vedno pa smo pri visokih številkah, približno 1200 na dan, in statistika pravi, da jih bo od 50 do 60 od teh šlo v bolnišnico, 15 na intenzivne enote in od pet do šest jih bo umrlo.

Cizelj napoveduje, da bomo vrh vala vsekakor dosegli do začetka novembra.

Slabše razmere kot pred letom dni

Raziskava o precepljenosti

Delež tistih, ki so se že cepili ali to nameravajo narediti, je dosegel 71 odstotkov, kar je največ do zdaj, je pokazala javnomnenjska raziskava družbe Valicon. Pogoju PCT nasprotuje več vprašanih, kot ga podpira.

K višjemu deležu tistih, ki so že cepljeni ali to nameravajo še storiti, je po ugotovitvah raziskave prispeval višji delež tistih, ki so cepljeni (takih je 62 odstotkov sodelujočih), medtem ko delež tistih, ki pravijo, da se bodo verjetno cepili, ostaja enak kot pred dvema tednoma, to je šestodstoten. Delež tistih, ki se bodo zagotovo cepili, je nižji. Taki so trije odstotki, medtem ko jih je bilo pred dvema tednoma šest odstotkov. Cepljenje sicer podpira 63 odstotkov vprašanih, 37 odstotkov pa jih je proti.

Z zahtevanjem pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v skoraj vseh dejavnostih in javnih mestih se ne strinja 53 odstotkov anketirancev, strinja pa se jih 47 odstotkov.

Raziskavo #Novanormalnost je družba Valicon opravila v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. V njej je med 17. in 19. septembrom sodelovalo 517 ljudi.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V torek 1186 okužb, 10 smrti

V torek so ob opravljenih 5930 PCR-testih potrdili 1186 okužb z novim koronavirusom. To je 20 odstotkov opravljenih testov. Povečuje se tudi 14-dnevna pojavnost okužb. Zdaj je pri 651,9 na 100.000 prebivalcev.

Covid-19 še vedno polni bolnišnice. Zaradi nove koronavirusne bolezni se trenutno v bolnišnicah zdravi 384 bolnikov, več kot včeraj jih potrebuje tudi intenzivno nego, in sicer 105.

Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 26 let, najmlajši na intenzivni negi pa 27 let, kažejo podatki vlade.

Sorodna novica Cepljeni naj se ob sumu na okužbo ne testirajo s hitrimi testi, temveč s PCR-testi

V torek je umrlo deset bolnikov s covidom-19.

Trenutno je po podatkih NIJZ-ja 13.743 aktivno okuženih prebivalcev Slovenije. Delež pozitivnih PCR-testov je bil v torek nižji kot dan prej, ko je znašal 22,8 odstotka. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh se je glede na ponedeljek znižalo za 26 in trenutno znaša 1001.

Najboljša zaščita še vedno ostaja cepljenje. Trenutno je v Sloveniji z vsaj enim odmerkom cepljenih 1.098.391 ali 52 odstotkov, z vsemi potrebnimi pa 46 odstotkov. Največ jih je prejelo cepivo proizvajalca Pfizer-BioNTech.

V Sloveniji sicer še vedno prevladuje koronavirusna različica delta. Po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), objavljenih danes, so v zadnjem obdobju to različico potrdili v 99,7 odstotka sekvenciranih vzorcih. Potrdili so tudi en primer alfa različice.

Ker je za javno upravo že predvideno, da brez cepljenja ali prebolelosti v zadnjih šestih mesecih zaposleni ne bodo mogli upravljati dela na svojem delovnem mestu, se pojavljajo dileme, ali gre v tem primeru že za ukrep obveznega cepljenja. Pravni strokovnjaki opozarjajo, da bi takšno določilo morali nujno sprejeti po širši razpravi z ustreznim zakonom, in ne le z vladnim ukrepom.

V oddaji Koda so odgovarjali na vaša vprašanja o covid-19 in ukrepih
Je uvedba obveznega cepljenja pravno sprejemljiva?