Avstrija zaostruje pogoje za vstop v državo. Foto: EPA
Avstrija zaostruje pogoje za vstop v državo. Foto: EPA

Avstrijska vlada je napovedala delno sproščanje ukrepov zaradi covida-19. Po 8. februarju se bodo tako znova odprli šole, trgovine, muzeji in kozmetični saloni, a le s strogimi preventivnimi ukrepi.

Zaprtje javnega življenja in gospodarstva prinaša rezultate, a skrb vzbujajoče je širjenje britanske in južnoafriške različice novega koronavirusa, je dejal zvezni kancler Sebastian Kurz.

Zato Avstrijce po 8. februarju čaka le delno sproščanje ukrepov. V ljudske šole se bodo po semestrskih počitnicah vrnili vsi učenci in učenke, pouk na nižjih in višjih stopnjah pa bo potekal izmenično. Vsi učenci se bodo morali tedensko testirati na novi koronavirus. Odprle se bodo tudi trgovine z nenujnim blagom. Obvezno bo nošenje mask FFP2 in 20 kvadratnih metrov varnostne razdalje. Vrata bodo lahko odprli tudi muzeji, živalski vrtovi in pa kozmetični saloni, frizerji. A bodo morale stranke predhodno opraviti test na koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur. Gostilne in hoteli pa še naprej ostajajo zaprti. Trenutno je brez dela že več kot pol milijona ljudi in vse več je kritik, da vlada za gospodarstvo ne naredi dovolj, je za TV Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš.

Veljajo tako hitri kot PCR-testi

Avstrija je v boju proti pandemiji covida-19 zaostrila tudi pogoje za vstop v državo. Prvič bo tudi za dnevne migrante obvezen negativni izvid testa na novi koronavirus, testiranje pa bodo morali opraviti enkrat tedensko. Morali se bodo tudi registrirati, je sporočil avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Nadzor na meji s Slovenijo ostaja.

Minister Nehammer je še pojasnil, da bodo dnevni migranti lahko predložili tako negativen izvid testa PCR kot hitrega antigenskega testa, ki ob vstopu v Avstrijo ne sme biti starejši od sedem dni.

Podrobnosti bo avstrijsko notranje ministrstvo opredelilo v uredbi, ki jo še pripravljajo. Kdaj bodo nova pravila začela veljati, bo znano, ko bo uredba objavljena, so za STA pojasnili na avstrijskem veleposlaništvu v Ljubljani.

Bari v Avstriji ostajajo zaprti. Foto: Reuters
Bari v Avstriji ostajajo zaprti. Foto: Reuters

Za druge, ki bodo želeli vstopiti v Avstrijo in ne sodijo med izjeme, bo še naprej obvezen negativen izvid testa na novi koronavirus. Prav tako ostaja obvezna desetdnevna karantena, ki je po novem ne bo več mogoče skrajšati z negativnim izvidom testiranja po nekaj dneh.

Nehammer je še povedal, da bodo ohranili tudi nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, podaljšali ga bodo tudi na mejah s Slovaško in Češko. Podrobnosti glede nadzora bo avstrijsko notranje ministrstvo opredelilo v uredbi. Še posebej na Češkem se hitro širi bolj nalezljiva različica novega koronavirusa, je poudaril minister.

V Avstriji so tudi zvišali globe za kršitve pravil o obveznem nošenju zaščitnih mask in vzdrževanju medsebojne razdalje. Po besedah ministra Nehammerja bo kazen ob tovrstnih prekrških namesto dosedanjih 25 oziroma 50 evrov znašala 90 evrov.

Avstrijski notranji minister je napovedal tudi poostren nadzor v smučarskih letoviščih, s čimer naj bi preprečili nezakonito oddajanje in najemanje turističnih namestitev.

Britanska različica koronavirusa "skrb vzbujajoče" mutirala

Mobilne ekipe za okrepljeno testiranje na južnoafriško različico novega koronavirusa. Foto: EPA
Mobilne ekipe za okrepljeno testiranje na južnoafriško različico novega koronavirusa. Foto: EPA

Britanski znanstveniki so ugotovili, da se v novi, t. i. britanski različici novega koronavirusa, ki so jo konec lanskega leta odkrili v Kentu, dogajajo "skrb vzbujajoče" genetske spremembe. Pri peščici vzorcev so odkrili mutacijo z imenom E848K, ki je prisotna tudi v južnoafriški in brazilski različici. Odkrili so jo v enajstih od 214.159 testiranih vzorcev, večinoma pa je prisotna na jugozahodu Anglije, poroča BBC.

Julian Tang, strokovnjak za viruse na Univerzi Leicester, je ugotovitev označil za "skrb vzbujajoč, a ne popolnoma nepričakovan razvoj", saj virusi ves čas mutirajo, da bi se lažje širili. Znanstveniki so že preverjali, kaj pomenijo nove mutacije za obstoječa cepiva proti covidu-19, ki so jih razvili na podlagi zgodnejših različic virusa, s katerimi se je začela pandemija. Po ugotovitvah nekaterih bi E484K lahko pomagal virusu, da se izogne protitelesom.

Prvi rezultati družbe Moderna kažejo, da je njeno cepivo učinkovito tudi proti različicam s to mutacijo, čeprav imunski odziv ni enako močan ali dolg. Določeno zaščito naj bi zagotavljali tudi novi cepivi, ki ju razvijata Novavax in Janssen in naj bi ju kmalu odobrili.

Strokovnjaki ob tem izpostavljajo, da je tudi po najslabšem scenariju cepiva mogoče ustrezno prilagoditi v nekaj tednih ali mesecih.

Spodbudno je, da vse različice novega koronavirusa po do zdaj znanih informacijah mutirajo na podoben način. Profesor Ravi Gupta z Univerze Cambridge meni, da to kaže na to, da virus raje ubira določene poti, ki jih je mogoče onemogočiti s cepivom.

Okrepljeno iskanje južnoafriške različice

Britanska vlada je ob tem okrepila tudi testiranja, s katerimi iščejo južnoafriško različico virusa. V državi so doslej odkrili 105 primerov južnoafriške različice. Enajst primerov ni bilo povezanih s potjo v tujino, zato se pojavljajo skrbi o širjenju med lokalnim prebivalstvom.

Na osem območij po Angliji so napotili zdravstvene ekipe, ki bodo prebivalce testirale v mobilnih enotah ali kar na njihovih domovih. Tri območja so v Londonu, dve na jugovzhodu Anglije, po eno pa v osrednji Angliji, na vzhodu in severozahodu. Tako naj bi testirali 80.000 ljudi.

Zdravstveni minister Matt Hancock je dejal, da želijo "močno napasti" novo različico, in pozval vse prebivalce območij – ne glede na občutje in simptome –, naj se udeležijo testiranja.

Španija omejuje vstop iz Brazilije in Južne Afrike

Španska vlada je medtem sporočila, da bo omejila vstop v državo iz Brazilije in Južne Afrike, s čimer želi preprečiti širjenje bolj nalezljivih različic novega koronavirusa, ki so ju odkrili v teh dveh državah.

V skladu z uredbo, ki bo začela veljati v sredo, bodo v državo iz Brazilije in Južne Afrike lahko vstopili samo državljani Španije in Andore ter tujci z dovoljenjem za bivanje v teh dveh državah.

Med izjemami so tudi potniki v tranzitu, ki pa ne bodo smeli zapustiti letališča in tam ne bodo smeli ostati dlje kot 24 ur, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemska je podaljšala precej strogo zaprtje, državo pa po dneh močnega dežja pestijo tudi poplave. Foto: EPA
Nizozemska je podaljšala precej strogo zaprtje, državo pa po dneh močnega dežja pestijo tudi poplave. Foto: EPA

Nizozemska podaljšala zaprtje

Nizozemska bo najmanj do 2. marca podaljšala skoraj vse ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaradi hitrega naraščanja okužb z britansko različico virusa, je zvečer sporočil nizozemski premier Mark Rutte.

Veljavne omejitve so najstrožje doslej. Zaprti so šole, nenujne trgovine, bari in restavracije. Ljudje lahko na domu sprejmejo enega gosta dnevno.

Potrdil pa je, da bodo osnovne šole znova odprli 8. februarja, nekatere trgovine pa bi lahko sprejele naročila. Glede nočne policijske ure, ki naj bi veljala do 10. februarja, bodo znova razmislili na podlagi nasvetov strokovnjakov v okviru "celotnega svežnja" ukrepov, ki jih načrtujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudaril je, da ne morejo ignorirati hitrega naraščanja okužb z britansko različico novega koronavirusa. Vlada je pod pritiskom po uvedbi nočne policijske ure 23. januarja, ki je sprožila najhujše nemire v državi v zadnjih 40 letih. Oblasti pravijo, da število okužb upada, da pa gre dve tretjini novih okužb pripisati britanski različici.

Ustavljena žičnica v zimskem središču Isola 2000 v južnih francoskih Alpah. Foto: Reuters
Ustavljena žičnica v zimskem središču Isola 2000 v južnih francoskih Alpah. Foto: Reuters

Francoska smučišča samevajo

V Franciji medtem smučišča ostajajo zaprta. "Zdravstvene razmere ne dovoljujejo ponovnega odprtja naprav na naših smučiščih," je v ponedeljek po srečanju s predstavniki panoge prek Twitterja sporočil premier Jean Castex.

Kdaj bi lahko znova zagnali žičniške naprave, ki so jih v Franciji ustavili pred božičem, Castex ni navedel. So pa v kabinetu predsednika francoske vlade potrdili poročanje medijev, da bodo žičnice zagotovo ostale zaprte ves februar in da datum odprtja še ni določen.

Napoved vlade ni nepričakovana. Tudi minister za zdravstvo Olivier Veran je že nakazal, da je zelo malo verjetno, da bi se žičnice lahko odprle februarja.

Obiskovalci se lahko rekreirajo na različne načine, le smučati ne morejo. Foto: Reuters
Obiskovalci se lahko rekreirajo na različne načine, le smučati ne morejo. Foto: Reuters

Finančna pomoč žičničarjem

V Franciji se v soboto začnejo dvotedenske zimske šolske počitnice in žičničarji so upali, da bodo lahko takrat pognali naprave. Castex je zdaj napovedal, da bo vlada povečala finančno pomoč panogi, ki posredno in neposredno daje delo od 250.000 do 400.000 ljudem.

V francoskih Alpah in Pirenejih so pomembna zimskošportna središča. Francoska vlada je zaprtje odredila pred božičnimi prazniki in kot mogoči datum ponovnega odprtja se je najprej omenjal začetek januarja, če bi epidemiološke razmere to omogočale. Vendar se to ni zgodilo.

Hoteli odprti, bari ne

Lahko pa ljudje vseeno obiščejo zimskošportna središča, je dejal minister za turizem Jean-Baptiste Lemoyne. Lahko tudi prenočijo v tamkajšnjih hotelih, medtem ko so restavracije in bari zaradi ukrepov za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom zaprti.

Epidemiološke razmere v državi so resne, v povprečju v državi s približno 67 milijoni prebivalci potrdijo približno 20.000 novih okužb z novim koronavirusom dnevno. Trenutno veljajo prepoved gibanja v nočnem času in strožja pravila pri vstopu v državo, se pa vlada ni odločila za vnovično popolno zaustavitev javnega življenja.

V Italiji najmanj novih okužb po 14. oktobru

Število okužb z novim koronavirusom v Italiji še naprej uspešno pada. V ponedeljek so ugotovili 7925 novih okužb v enem dnevu, kar je najnižje število po 14. oktobru lani, ko so jih našteli 7332.

Odprtje rimskega Koloseja so pospremili s kratko prireditvijo. Foto: Reuters
Odprtje rimskega Koloseja so pospremili s kratko prireditvijo. Foto: Reuters

Poleg tega so v državi že cepili več kot dva milijona ljudi. Italija je s tem v vrhu evropskih držav po številu cepljenj. Za zdaj so večinoma sicer cepili zaposlene v zdravstvu in oskrbovance v domovih za starejše, zdaj pa so že začeli cepiti tudi splošno populacijo. V več italijanskih deželah so tako začeli cepiti starejše od 80 let.

V svetovalnem odboru italijanske vlade medtem razmišljajo, da bi cepljenje izvajali tudi v podjetjih. To bi lahko začeli, ko bi na vrsto prišli mlajši od 60 let. "Na ta način bi v velikih in srednjih podjetjih lahko cepili več sto ljudi in bi to močno olajšalo kampanjo cepljenja," je predlagal vodja tega odbora Agostino Miozzo.

V večini italijanskih dežel so sicer v ponedeljek zaradi izboljšanja epidemioloških razmer sprostili večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V šole se je vrnila večina šolarjev, odprle so se trgovine, ponekod tudi gostinski lokali, muzeji in zgodovinski spomeniki.

Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na oranžnih, pa samo znotraj svojih občin. Povsod pa še naprej velja nočna policijska ura med 22. in 5. uro. Še naprej sta obvezna tudi uporaba zaščitnih mask in vzdrževanje medsebojne razdalje. Ob koncih tedna in praznikih morajo biti zaprti vsi trgovski centri po državi.

Epidemiologi sicer opozarjajo ljudi, naj se ne sprostijo preveč, da se širjenje virusa ne bo znova okrepilo, državo pa bi spomladi zajel nov, tretji val okužb.

Na nekaterih območjih v Angliji so ljudje dobili opremo za samotestiranje. Foto: Reuters
Na nekaterih območjih v Angliji so ljudje dobili opremo za samotestiranje. Foto: Reuters

Češka: Lani izredno veliko presežnih smrti

Na Češkem se je lani močno povečalo število presežnih smrti. Leta 2020 je umrlo več kot 129.000 ljudi, skoraj 17.000 kot leto prej, je sporočil češki statistični urad. Vodja češkega statističnega urada Marek Rojiček je dejal, da je tako velika razlika v dveh zaporednih letih po letu 1950 nekaj izjemnega.

Urad sicer ni objavil podatkov o vzrokih smrti. So pa z ministrstva za zdravje sporočili, da je bilo 11.872 primerov smrti povezanih s covidom-19. Strokovnjaki sicer domnevajo, da je dejansko število smrtnih žrtev te bolezni precej višje.

Podatki o umrljivosti za lani so vplivali tudi na pričakovano življenjsko dobo na Češkem s skupno 10,7 milijona prebivalci. Pri ženskah se je pričakovana življenjska doba znižala za 0,7 leta, pri moških pa za leto dni. Deklica, ki se je lani rodila na Češkem, tako lahko pričakuje, da bo živela 81,4 leta, lani rojeni deček pa 75,3 leta.