Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenija je že močno v petem valu epidemije covida-19, ki poteka z rekordnimi številkami potrjenih okužb na račun visoko kužne različice omikron. Če je četrti val grozil s kolapsom zdravstva zaradi prevelike zasedenosti bolniških postelj s covidnimi pacienti in se je že razmišljalo o njihovem premeščanju v tujino, tokratni val zaznamujejo težave zaradi obsežnega izvajanja PCR-testiranja. Dnevni rekord okužb je že presegel število 17.000. Dnevno število opravljenih PCR-testov pa je v torek doseglo skoraj število 23.000.

Sorodna novica Plačljiv PCR-test še na voljo, a na rezultate se čaka precej dlje

Ves čas epidemije so v Sloveniji odvzete brise analizirali laboratoriji Inštituta za mikrobiologijo (IMI) ter Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Toda število odvzetih brisov presega njihove zmožnosti. NLZOH, ki je v preteklosti opravil analizo približno treh petin odvzetih brisov, je, kot je poročal STA , del vzorcev, do 5000 oz. po predhodni napovedi do 10.000 testov, začel pošiljati nemškemu podjetju Eurofins. Čakanje na rezultate PCR-testov pa se je zavleklo tudi na 48 ur.

Podaljšanje čakalnega časa na rezultat PCR-testa pa seveda povzroča težave tistim, ki zaradi določenih zahtev pri potovanjih ali prehodih meja potrebujejo samoplačniške teste. Ti so namreč večinoma veljavni le 48 ur od odvzema brisa. Minister za zdravje Janez Poklukar je prejšnji teden sicer napovedal, da bosta oba izvajalca po svojih najboljših močeh samoplačniške teste izvajala še naprej, saj jih številni nujno potrebujejo.

Samoplačniški testi kot priložnost za dodaten zaslužek

Samoplačniški PCR-testi so v času epidemije postali zanimiva poslovna priložnost, saj v Sloveniji celo zobozdravniki, poleg svoje osnovne dejavnosti, ponujajo samoplačniške PCR-teste. Cenik samoplačniških PCR-testov se je v preteklosti gibal nekje med 65 in 100 evri. V času, ko je dnevno število PCR-testov preseglo število 20.000, pa je cena samoplačniških testov narasla že celo na 150 evrov, za kolikor jih, denimo, že ponuja plastična kirurgija Fabjan.

Ministrstvo za zdravje je sicer decembra 2020 objavilo, da je z NLZOH-om in IMI-jem uskladilo povračilo 55 evrov za PCR-preiskavo. Najvišje povračilo stroškov za odvzem HAGT-testa znaša 3 evre, za odvzem PCR-testa pa 6 evrov. 20.000 testov PCR-testov torej državo stane več kot milijon evrov dnevno.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Priznavanje prebolelosti s hitrimi testi ni mogoče

Zaradi visokih cen PCR-testov kot tudi zaradi obremenjenosti laboratorijev nekatere države za potrditev okužbe priznavajo tudi hitre teste, denimo Hrvaška in Anglija. Podobne ideje se pojavljajo tudi v Sloveniji. Toda zaplete se pri priznavanju statusa prebolelih, ki velja za evropsko digitalno covidno potrdilo.

Evropska komisija na svoji spletni strani pojasnjuje, da pozitivni hitri testi trenutno še ne veljajo kot uradno dokazilo. Uredba o digitalnem covidnem potrdilu EU-ja namreč določa, da se "lahko potrdila o preboleli bolezni izdajo ne prej kot 11 dni po datumu, ko je bil pri osebi prvič opravljen PCR-test, in sicer zaradi njegove zanesljivosti."

Stroški zaradi testov skokovito naraščajo

Proračun slovenske zdravstvene blagajne (ZZZS) zaradi številnih PCR-testov ni prizadet, saj kot pojasnjujejo na ZZZS-ju, tam opravljajo le agentske posle med ministrstvom za zdravje in izvajalci storitev. Iz državnih sredstev pa je ZZZS lani (do konca novembra, kar so po pojasnilu ZZZS-ja zadnji razpožljivi podatki), za hitre antigenske teste izvajalcem plačal 72.427.689 evrov, za hitre antigenske teste za samotestiranje 16.386.596 evrov in za PCR-teste: 47.131.511 evrov. Kar skupaj znese okoli 136 milijonov evrov.

V letu 2020 pa so stroški za hitre antigenske teste znašali 1.639.832 evrov in za PCR-teste: 16.192.843 evrov, torej slabih 18 milijonov evrov.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Samoplačniški testi so v tujini praviloma cenejši

Kako dostopni so samoplačniški testi in ali imajo tudi evropske države težave zaradi preobremenjenosti laboratorijev zaradi velikega števila okužb, smo povprašali tudi nekatere dopisnike RTV Slovenija.

Janko Petrovec pravi, da je tudi v Italiji v zadnjih tednih zaradi hitre rasti okužb in povečanja obsega testiranj pri javnih zdravstvenih ustanovah prišlo do čakalnih vrst, zato se mnogi, ki hočejo ali morajo opraviti PCR-test, odločajo za samoplačniško pot, čeprav imajo zdravnikovo napotnico.

"V obeh primerih pa je cena storitve enaka: standardna je 60 evrov, pri čemer dobi stranka rezultat v približno 24 urah. V času povečanega povpraševanja so cene ponekod sicer zrasle: v zadnjih tednih zlasti v Lombardiji, kjer v zameno za višjo ceno (med 90 in 120 evri) ponujajo rezultat v krajšem času (tudi že v dveh urah)," pravi Petrovec.

Ob tem dodaja, da poleg vesti o daljšanju čakalnih rokov za PCR-testiranje v javnih zdravstvenih centrih ni zasledil podatkov o morebitnih težavah z obdelavo vzorcev.

"Je pa res, da je razlika med Slovenijo in Italijo bistvena v tem, da ima Slovenija en sam centralni laboratorij, medtem ko jih je v Italiji veliko: načeloma vsak od njih pokriva področje ene dežele oziroma dela dežele (zdravstvo je v Italiji organizirano na deželni ravni), toda v primeru povečanih potreb prihaja tudi do meddeželnega sodelovanja," še pojasnjuje Petrovec.

Samoplačniški testi že za nekaj več kot 40 evrov

V Belgiji ni težav pri izvidih PCR-testov, ki jih testirani dobijo bolj ali manj v 24–48 urah, pravi Mojca Širok. V bruseljskem krovnem centru za testiranje, ki ima osem velikih testnih centrov po vsem mestu, je cena za samoplačniški PCR-test 41 evrov. Najvišje cene so na bruseljskem letališču, tudi do 50 evrov za PCR-test in rezultat v 24-36 urah, za hitrejše rezultate testov pa je cena do 120 evrov.

Polona Fijavž pravi, da so v Nemčiji PCR-testi na voljo povsod, brez čakalnih vrst, cene pa so različne, od 45 do 280 evrov, če kdo želi rezultate testiranja pol ure. V povprečju pa so cene okoli 60 evrov

Podobno kot v Sloveniji je očitno tudi v Avstriji. Petra Kos Gnamuš pravi, da v Avstriji vsepovsod prihaja do velikih zastojev, na rezultate PCR-testov pa ljudje čakajo tudi več dni.

Cene samoplačniških PCR-testov pa so, kot pravi, zelo različne, odvisno od izvajalca. "V testnem centru na Dunaju imajo dve ponudbi, če želiš rezultat v štirih urah, stane 159 evrov, vendar se trenutno ne gre naročiti, sicer pa stane test 75 evrov, rezultat je znan v 7–24 urah," pravi.

Po PCR-teste na Balkan?

Boštjan Anžin glede položaja v Srbiji pravi, da je Srbija sredi januarja znižala cene z 9000 dinarjev oz. okoli 76 evrov na 50 evrov. V Srbiji pa PCR-testov sicer ni mogoče opraviti v zasebnih laboratorijih.

Portal Radia Svobodna Evropa je pred 14 dnevi objavil, koliko stanejo cene samoplačniških testov po Zahodnem Balkanu. Na Hrvaškem je cena od 73 do 93 evrov, v BiH-u 35 evrov, V Srbiji po novem 50 evrov, prav tako v Črni gori. V Albaniji so cene PCR-testov 30 evrov, v Severni Makedonijo od 30 do 50 evrov, na Kosovu pa od 30 do 50 evrov.

V Grčiji glede PCR-testov vlada poseben režim. Medtem ko so v vseh evropskih državah PCR-testi z zdravnikovo napotnico brezplačni, morajo Grki vse PCR-teste plačevati sami. Kot je v začetku poročal portal Euroactiv, je grška vlada ceno PCR-testov omejila na 47 evrov. Grški mediji pa so predtem poročali o višanju cen PCR-testov, tako da so cene PCR-testov pri istem izvajalcu znašale 60 evrov, na Cipru pa le 25 evrov.