V Sloveniji je bila do zdaj potrjena 2101‬ okužba z novim koronavirusom, opravljenih je bilo 127.446 testiranj. Foto: Reuters
V Sloveniji je bila do zdaj potrjena 2101‬ okužba z novim koronavirusom, opravljenih je bilo 127.446 testiranj. Foto: Reuters

Kot je na vladni novinarski konferenci povedala namestnica vladnega govornika Špela Horjak, je bila ena od 14 ponedeljkovih okužb potrjena med stanovalci doma starejših občanov v Hrastniku, tako da je število okuženih stanovalcev naraslo na 42. V ponedeljek je umrla ena okužena stanovalka doma, tako da so skupaj od izbruha okužbe 10. julija umrli trije okuženi oskrbovanci doma, so sporočili iz hrastniške občine.

Ker imajo v domu kadrovsko stisko, jim trenutno pri oskrbi in negi stanovalcev pomaga devet zunanjih zdravstvenih delavcev. Ti prihajajo iz novomeške in trboveljske bolnišnice, domov starejših občanov Ljutomer in Metlika, Centra starejših Zimzelen iz Topolšice, Doma Tisje Šmartno pri Litiji, Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu in Zdravstvenega doma Hrastnik, še navajajo na Občini Hrastnik. V Domu starejših Hrastnik imajo sicer 125 stanovalcev, za katere skrbi približno 75 zaposlenih.

Porast okužb v delovnih organizacijah

V Sloveniji je bila do zdaj potrjena 2101‬ okužba z novim koronavirusom, opravljenih je bilo 127.446 testiranj. V ponedeljek je umrla ena bolnica, tako da je skupno število smrti s covidom-19 naraslo na 117. Po zadnjih podatkih vlade je v slovenskih bolnišnicah 17 okuženih, trije se zdravijo na oddelkih za intenzivno nego. V ponedeljek so bolnišnično zdravljenje zapustili trije ljudje. Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji zdaj 242 aktivnih primerov okužbe.

"Ponovno odkrivamo okužbe iz tujine, ob vrnitvi domov z dopusta," je povedala namestnica vladnega govorca in opozorila, da je v zadnjem času zaznati tudi kar precejšnje žarišče virusa znotraj delovnih organizacij. "Kar 40 odstotkov vseh okužb v zadnjih 14 dneh je bilo znotraj različnih delovnih organizacij," je pojasnila Horjakova in pozvala k dodatni previdnosti.

Beovićeva zanikala, da bi se pogovarjali o zaprtju meje s Hrvaško pred začetkom pouka

Največ okužb v domovih, sledita šolstvo in trgovine

V zadnjih dveh mesecih je bilo med posameznimi dejavnostmi največ okužb z novim koronavirusom potrjenih v domovih za starejše, kjer so potrdili 80 okužb. Sledi šolstvo s 54 potrjenimi okužbami, v trgovinah je bilo 37 okužb. V zdravstvu so potrdili 32 primerov okužbe, v gostinstvu pa 13, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Med zaposlenimi v proizvodnji je bilo potrjenih 30 okužb, enako med zaposlenimi v administraciji. V skladiščih je bilo potrjenih 16 okužb, v vrtcih 14 okužb, na univerzah 13, v javni upravi pa 12. Novemu koronavirusu se niso izognili niti avtoprevozniki, okuženih je bilo 10 zaposlenih. V gradbeništvu in strojništvu je bilo po osem okužb, v bankah štiri, v policiji pa tri, so sporočili z NIJZ-ja.

Po mnenju predstojnice inštituta za medicino dela, prometa in športa Metode Dodič Fikfak so skupki okužb v podjetjih predvsem posledica tega, da so se ljudje s preklicem epidemije začeli obnašati, kot da virusa več ni. A, kot opozarja, se je treba neprenehoma zavedati nevarnosti in v podjetjih, kjer so protikoronske ukrepe že opustili, znova uvesti primere dobre prakse.

Ugotovila je, da je bilo veliko podjetjih še pred začetkom epidemije zelo dobro pripravljenih in je prilagodilo režim dela. Med njimi je izpostavila Steklarno Hrastnik, kjer so poleg samih delovnih mest tudi razmejili vhode in izhode iz podjetja, na mize v jedilnici namestili pregrade itd. "Pravzaprav so pravila vseskozi enaka in ne moreš narediti napake. To je vzdrževanje oddaljenosti 1,5 metra, nošenje mask v zaprtih prostorih in umivanje oz. razkuževanje rok. Poleg tega se odsvetuje zbiranje v skupinah. Če vse to upoštevaš, se lahko tudi podjetja sama organizirajo," je dejala.

14 novih okužb, dve v centru Soča

Štirje primeri so bili v ponedeljek potrjeni pri ljudeh s stalnim prebivališčem v občini Bloke, po dva pa pri občanih Ljubljane in Rogaške Slatine. Po en primer je bil potrjen še pri občanih Hrastnika, Postojne, Jesenic, Celja, Hrpelja - Kozine, Majšperka in Železnikov.

Največ okužb, štiri, je bilo potrjenih v starostni kategoriji od 35 do 44 let. Po tri okužbe so bile potrjene pri ljudeh v starostnih skupinah od 15 do 24 in od 55 do 64 let, dva okužena sta stara od 55 do 64 let, en človek spada v starostno kategorijo od 25 do 34 let, eden pa je starejši od 85 let.

Virus prišel tudi v URI Soča

Rehabilitacija v URI Soča. Foto: BoBo
Rehabilitacija v URI Soča. Foto: BoBo

V URI Soča so v ponedeljek in torek pri dveh bolnikih, ki sta se nahajala v isti sobi, potrdili okužbo z novim koronavirusom, so v ustanovi potrdili za Slovensko tiskovno agencijo.

Zaradi pojava okužbe so testirali 30 zaposlenih in tri bolnike. Na nekatere rezultate še čakajo, zaposleni pa so do rezultatov brisov v izolaciji, so navedli na inštitutu, kjer izvor okužbe še ugotavljajo.

Pojasnili so še, da ima URI Soča za primer pojava okužbe med bolniki izdelan ustrezen protokol. Takoj so vzpostavili poseben izolacijski oddelek, kamor sta bila nameščena bolnika z novim koronavirusom. Oddelek, na katerem sta se bolnika sicer zdravila, pa so preoblikovali v sivo cono, kar pomeni, da bodo vse druge bolnike določen čas opazovali. Delo na drugih oddelkih in službah poteka nemoteno naprej, so še navedli na URI Soča.

O poteku dogodkov so seznanili tudi ministrstvo za zdravje.

Prvi so o okužbah v URI Soča na družbenih omrežjih sicer poročali iz Sveta na Kanalu A.

V vipavskem domu do zdaj potrjenih 25 okužb

Zdaj je aktivno okuženih pet zaposlenih, vsi so v samoosamitvi, je pojasnil direktor vipavskega Centra starejših Pristan Martin Kopatin. Foto: MMC RTV SLO
Zdaj je aktivno okuženih pet zaposlenih, vsi so v samoosamitvi, je pojasnil direktor vipavskega Centra starejših Pristan Martin Kopatin. Foto: MMC RTV SLO

Vsi stanovalci Centra starejših Pristan iz Vipave so bili na zadnjem testiranju na novi koronavirus negativni, so pa v petek odkrili en primer okužbe med zaposlenimi, je povedal direktor centra Martin Kopatin. Omenjeni zaposleni sicer ni bil v stiku z zdravimi stanovalci in jih tako ni mogel okužiti, je dodal. Trenutno je v samoosamitvi. Do zdaj so v vipavskem centru skupno potrdili 25 okuženih, od tega 15 stanovalcev, devet zaposlenih in en zunanji sodelavec, je še navedel Kopatin.

Zadnji pozitivni primer med stanovalci so sicer zaznali 13. julija, torej pred dvema tednoma, kar po njegovih besedah "pomeni, da virusa pri nas ni več, razen v rdeči coni". V rdečem območju je nastanjenih šest stanovalcev, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, poleg njih pa so štirje stanovalci trenutno še hospitalizirani. V zavodu menijo, da jim je uspelo zajeziti širjenje virusa znotraj doma in da se število okuženih stanovalcev ne bo povečevalo. V prihodnjih dneh bo predvidoma sledilo sproščanje ukrepov znotraj centra, obiski svojcev pa še niso dovoljeni, so zapisali na spletni strani Zavoda Pristan, pod okrilje katerega spada tudi vipavski center.

Pogovor z infektologinjo Matejo Logar