"V Ekvadorju je cepljenje proti covidu-19 obvezno. To velja za vse, stare pet let in več," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo ekvadorsko ministrstvo za zdravje. Foto: AP

V Ekvadorju so tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, izvzeti iz obveznega cepljenja. Na ministrstvu so dodali, da je odločitev za obvezno cepljenje utemeljena v ekvadorski ustavi, ki pravi, da mora država zagotoviti pravico do zdravja.

V tej južnoameriški državi je z vsemi odmerki cepljenih okoli 69 odstotkov od 17,7 milijona prebivalcev. 900.000 jih je prejelo tudi že tretji odmerek cepiva proti covidu. Potrdili so skoraj 540.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 33.600 covidnih bolnikov.

Ekvadorske oblasti so ob pojavu nove koronavirusne različice omikron že pretekli teden uvedle obvezno predložitev potrdila o cepljenju za vstop v trgovska središča, restavracije, gledališča in druge javne prostore.

Obvezno cepljenje je bilo doslej uvedeno zgolj v nekaj državah oziroma območjih, med njimi so Tadžikistan, Turkmenistan, Indonezija, Mikronezija in Nova Kaledonija, a povsod le za odrasle. Od evropskih držav bo to za zdaj storila Avstrija, kjer bo cepljenje za vse od 14. leta dalje obvezno od februarja dalje.

V Južni Afriki se dober mesec po odkritju nove različice omikron število dnevnih okužb zmanjšuje, v Evropi in ZDA pa narašča. Foto: EPA
V Južni Afriki se dober mesec po odkritju nove različice omikron število dnevnih okužb zmanjšuje, v Evropi in ZDA pa narašča. Foto: EPA

ZDA odpravljajo prepoved potovanj iz afriških držav

Ameriški predsednik Joe Biden je na božični večer odločil, da bo z novim letom odpravil prepoved potovanj v ZDA iz osmih afriških držav, ki so jo uvedli po odkritju različice omikron v Južni Afriki. Odločitev je bila sprejeta na priporočilo Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), so sporočili iz Bele hiše.

Biden je prepoved potovanj uvedel za vse tujce, ki so bili do 29. novembra v Južni Afriki, Bocvani, Namibiji, Lesotu, Esvatiniju, Malaviju, Mozambiku in Zimbabveju. Omikron je medtem že postal prevladujoča različica v ZDA.

V Italiji ob rekordnem številu testov rekordno število okužb

V Italiji so drugi dan zapored potrdili rekordno število dnevnih okužb s koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 50.599 primerov, kar je 6000 več kot v četrtek. Poročajo tudi o 141 novih smrtnih žrtvah covida-19, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Hkrati so v zadnjem dnevu v Italiji izvedli prav tako rekordnih 929.775 testov. Pozitivnih je bilo 5,4 odstotka odvzetih brisov.

V državi se že pospešeno širi koronavirusna različica omikron. Po ocenah pristojnih oblasti predstavlja omikron skoraj 30 odstotkov vseh novih primerov okužb. Ocenjujejo, da se število primerov omikrona podvoji vsak drugi dan.

Na intenzivni negi v italijanskih bolnišnicah je trenutno 1038 bolnikov, še navaja APA.

Italijanska vlada je za zajezitev novega vala okužb v četrtek sprejela nove ukrepe. Od 1. februarja naprej bodo potrdila o cepljenju veljavna le še pol leta in ne devet mesecev kot zdaj. Maske bodo po novem obvezne znova tudi na prostem, v kinodvoranah, gledališčih, muzejih, na športnih dogodkih in v javnem prevozu pa bodo obvezne maske tipa FFP2. V muzejih in na razstavah bo ob tem obvezen pogoj PC, torej prebolel ali cepljen proti covidu-19.

Testiranje v Torinu. Foto: EPA
Testiranje v Torinu. Foto: EPA

Avstrija: Četrti odmerek za nekatere zdravstvene delavce

Avstrijska vlada je prebivalce pozvala, naj se za silvestrovo družijo le v manjšem družinskem krogu, je poročala dopisnica RTV Slovenija Petra Kos Gnamuš.

Avstrijska svetovalna skupina za cepljenje je medtem v zadnjih smernicah zapisala priporočilo, da bi nekaterim zdravstvenim delavcem in ključnim delavcem ponudili četrti odmerek, in sicer šest mesecev po tretjem odmerku.

Avstrija bo 27. decembra zaostrila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Restavracije in lokali bodo lahko obratovali do 22. ure, to velja tudi za silvestrovo, omejuje pa še število ljudi na prireditvah. Od ponedeljka bodo srečanja, pri katerih ni določenega sedežnega reda, omejena na največ 25 ljudi. Pri prireditvah z določenim sedežnim redom bo dovoljeno 500 ljudi, ki so cepljeni ali preboleli. Dogodki s 1000 ljudmi bodo mogoči ob pogoju PC in predložitvi negativnega izvida testa, dogodki z 2000 ljudmi pa ob izpolnjevanju pogoja poživitvenega odmerka in ob predložitvi negativnega izvida testa. Nujne bodo tudi maske.

Avstrija spet zaostrila ukrepe

Nemčija: Steinmeier poziva k povezanosti

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier v svoji letošnji božični poslanici svoje sodržavljane, ki so zaradi pandemije covida-19 močno razdeljeni, poziva k povezanosti in preseganju nesoglasij. "V demokraciji imamo lahko različna mnenja. Vendar pa, prosim, mislimo na to, da smo ena država. Po pandemiji si bomo morali znati še vedno pogledati v oči. In še vedno si bomo želeli živeti skupaj." V poslanici, ki jo bodo na televiziji predvajali na božični dan, se je zahvalil tudi "veliki, pogosto tihi večini", ki se že mesece vede previdno in odgovorno. Obenem je pozval k odgovornosti vsakega posameznika. "Država si ne more namesto nas nadeti zaščitne maske, ne more se cepiti namesto nas. To je naša naloga, naloga vsakega posameznika," je poudaril.

Rekordnih 122.000 okužb v Združenem kraljestvu in "kanček upanja"

V petek so v Združenem kraljestvu znova podrli dnevni rekord okužb, potrdili so jih 122.186. Rekord je bil porušen tudi dan prej, ko so potrdili 119.789 novih okužb.

Boris Johnson. Foto: Reuters
Boris Johnson. Foto: Reuters

Pretekli teden so v Angliji potrdili 1,2 milijona okužb, v Londonu so ocene, da je zbolel vsak 30. človek v mestu.

Po drugi strani pa se število novih hospitalizacij ni povečalo tako zelo, kot nakazujejo številke širjenja virusa. Po navedbah britanske agencije za zdravstveno varstvo (UKHSA) podatki kažejo, da je tveganje za hospitalizacijo ob okužbi z omikronom celo do 70 odstotkov nižje kot pri različici delta.

Vendar so v agenciji hkrati opozorili, da so to preliminarni podatki, ki niso nujno pravilni, saj temeljijo na precej majhnem vzorcu hospitalizacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podatki po mnenju vodje UKHSA-ja Jenny Harries "ponujajo kanček božičnega upanja". Vendar pa še ni čas, da bi lahko znižali stopnjo ogroženosti, je dejala za britanski BBC.

Britanski premier Boris Johnson je predtem v božični poslanici cepljenje označil za "nevidno in neprecenljivo darilo". "Po dveh letih pandemije covida-19 ne morem reči, da je je konec, saj se različica omikron vse hitreje širi. Vendar vsi vemo, da lahko skupaj premagamo to različico, moramo se testirati in biti posebej pazljivi, ko se družimo s starejšimi in ranljivimi sorodniki," je dejal Johnson.

Ljudje se po njegovih besedah niso cepili samo zase, ampak tudi za prijatelje, sorodnike in vse, s katerimi se srečujejo. "Čeprav se čas za nakup daril izteka, še vedno obstaja čudovita stvar, ki jo lahko podarite svoji družini in celotni državi, to je, da se greste cepit s prvim, drugim ali pa s poživitvenim odmerkom. Tako bodo prazniki prihodnje leto še lepši kot letos," je v danes objavljeni poslanici še pozval Johnson.

Francija se približuje 100.000 dnevnim okužbam

V Franciji so v petek potrdili nov dnevni rekord okužb z novim koronavirusom. Potrdili so jih 94.124. Omikron po zadnjih uradnih podatkih predstavlja 20 odstotkov vseh novih okužb.

Število hospitaliziranih v državi s 67 milijoni prebivalcev se je medtem povzpelo na 16.200 in je najvišje v zadnjih sedmih mesecih.

Sorodna novica V Italiji bodo od 1. februarja potrdila o cepljenju veljavna le še pol leta

Kitajska: Kaznovani zaradi (ne)ukrepanja pri preprečevanju širjenja okužb

Kitajske oblasti so v povezavi s širjenjem okužb v Šianu, kjer je v karanteni 13 milijonov ljudi, kaznovale več deset uradnikov. Kitajska centralna komisija za disciplino je danes kaznovala 26 članov komunistične stranke, ker niso dovolj odločno ukrepali pri preprečevanju širjenja okužb, poroča Guardian.

Avstralija: Od 4. januarja poživitveni odmerek po štirih mesecih, z 31. januarjem po treh

Avstralska vlada je sporočila, da bo s 4. januarjem minimalni razmik do poživitvenega odmerka skrajšan s petih na štiri mesece, 31. januarja pa na tri mesece.

Švica: Več kot 8000 lažnih potrdil o cepljenju

V švicarskem kantonu St. Gallen je bilo izdanih več kot 8000 lažnih potrdil o cepljenju proti covidu-19, so v četrtek sporočile regionalne oblasti. Preiskava se osredotoča na skupino zaposlenih v zasebnem centru za testiranje na novi koronavirus, ki imajo dostop do nacionalnega sistema za izdajanje covidnih potrdil.