Po neuradnih informacijah skupina in vlada nista sprejeli nobenih dokončnih stališč glede možnosti uvedbe obveznega cepljenja. Foto: BoBo/Žiga živulović
Po neuradnih informacijah skupina in vlada nista sprejeli nobenih dokončnih stališč glede možnosti uvedbe obveznega cepljenja. Foto: BoBo/Žiga živulović

Pozivi k uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 so v zdravniških vrstah v zadnjem času vse glasnejši. K njegovi uvedbi so pozvali v Slovenskem zdravniškem društvu, k razmisleku o takšni odločitvi pa je večkrat pozvala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. Uvedbo obveznega cepljenja je v sredo tudi predlagal strokovni svet UKC-ja Ljubljana, da ob ustrezni zakonodajni podlagi obvezno cepljenje podpirajo infektologi, pa je sporočila predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Pozivom pa se niso pridružili epidemiologi NIJZ-ja. Cepljenje je pomemben javnozdravstveni ukrep, poudarjajo, a ob tem dodajajo, da epidemiološka stroka trenutno ne more podpreti uvedbe obveznega cepljenja proti covidu-19, "saj ni izdelan implementacijski načrt, ki bi njegovo izvedbo omogočil". V okviru načrta naštevajo pravno podlago, administrativne postopke, ukrepanje ob odklonitvi cepljenja in prepovedi.

Ker vprašanje izvedbe obveznega cepljenja ostaja neodgovorjeno, obstaja velika možnost, da obveza postane mrtva črka na papirju, so prepričani epidemiologi. Znova so namreč izpostavili vprašanje, ali bi takšna pomanjkljiva pravna ureditev res imela želeni učinek na povišanje precepljenosti. To vprašanje po njihovi oceni presega epidemiološko in širšo zdravstveno stroko.

Epidemiologi obveznega cepljenja brez načrta ne bodo podprli

Epidemiologi poudarjajo pomen širokega konsenza

Zaradi kompleksnosti te teme je v razpravo o obveznem cepljenju po njihovi oceni nujno vključiti tudi druge strokovnjake in doseči širši družbeni konsenz klinik, strokovnjakov javnega zdravja, pravnikov, komunikologov, predstavnikov družboslovne stroke in drugih. "To je bilo izpostavljeno tudi na srečanju z ministrom za zdravje 23. decembra 2021," so navedli.

Sorodna novica Število potrjenih primerov omikrona narašča; Lejko Zupanc: Infektologi smo za obvezno cepljenje

Poudarili so še, da imajo države in njihovi prebivalci po svetu različen odnos do cepljenja, različno zmogljive zdravstvene sisteme ter različno družbeno in politično kulturo pri sprejemanju ključnih odločitev, zato namere uvedbe obveznega cepljenja v Sloveniji ni mogoče primerjati in enačiti z drugimi državami.

Spomnili so tudi, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) posvarila pred dolgoročnimi posledicami uvedbe obveznega cepljenja. Ob tem dodajajo, da se je ob novi različici omikron vloga cepljenja nekoliko premaknila od obvladovanja prenosa okužb k zaščiti zdravja posameznikov. Ob svojih odločitvah pa so opomnili še, da je NIJZ neodvisna strokovna institucija, ki sprejema strokovne odločitve in ne političnih. Kot še pojasnjujejo, si v lokalnih okoljih prizadevajo ozaveščati ljudi o pomenu cepljenja in spoštovanju preostalih covidnih ukrepov.

Ministrstvo bo sledilo usmeritvam NIJZ-ja

Po zakonu o nalezljivih boleznih lahko minister za zdravje cepljenje proti covidu-19 na seznam obveznih cepljenj uvrsti na predlog NIJZ-ja. Še v sredo je zdravstveni minister Janez Poklukar dejal, da čaka na pozitiven odgovor NIJZ-ja, dan po tem pa so z ministrstva sporočili, da bodo pri odločanju o morebitni uvedbi obveznega cepljenja sledili usmeritvam NIJZ-ja.

O obveznem cepljenju sta v sredo popoldne razpravljali strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom infektologinje Mateje Logar in vlada. Po neuradnih informacijah skupina in vlada nista sprejeli nobenih dokončnih stališč glede možnosti uvedbe obveznega cepljenja.