Foto: Zajem zaslona STA
Foto: Zajem zaslona STA

"Ne moremo se delati, da covida ni. To nas bo drago stalo v prihodnje. Zdaj je še dovolj zgodaj, da gremo lahko z relativno blagimi ukrepi skozi jesen in zimo kolikor toliko nedotaknjeni," je povedal vodja posvetovalne skupine za covid-19 Mario Fafangel.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

"Slovenija je med državami, ki veliko testirajo. Primerjave med državami so zdaj težje. Dejstvo je, da je prisotnost virusa visoka, kar ni dobra novica. Kje smo zdaj? Lahko se delamo, da omikron ne obstaja, lahko se delamo, da smo v fazi nula, da ni nobenih priporočil in ukrepov in da počasi drsimo v fazo dve, za katero je posvetovalna skupina dala svoja priporočila in veliko od naših 13 ukrepov postane obveznih. Nismo še tam in danes lahko še spremenimo to pot," je dejal Fafangel in pojasnil, da reprodukcijsko število trenutno znaša 1,2, kar pomeni, da v povprečju z novim koronavirusom okužena oseba okužbo prenese na več kot eno osebo. "To ni dobra novica," je opozoril.

Dodal je, da če želimo iti mirno skozi jesen in zimo, moramo zaščititi najbolj ranljive in cepiti vse starejše od 60 let. Pozval je tako k prvemu cepljenju kot tudi k prvemu ali drugemu poživitvenemu odmerku.

"Smo v fazi ena, veliko je priporočil, ki zdaj še niso obvezna, vendar jih je treba zdaj izvajati. Maske v zaprtih prostorih in v javnem prevozu nam lahko pomagajo ohraniti nižjo raven okužb," je pojasnil.

Fafangel je povedal, da je faza dve pogojena s kapacitetami bolnišnic in enotami za intenzivno zdravljenje. Ponovno pa bi v tej fazi postale obvezne maske v vseh zaprtih javnih prostorih.

Večje zanimanje za cepljenje

Fafangel je tudi poudaril, naj nikakor ne čakamo na novo cepivo, ki bo prilagojeno različicama BA4 in BA5. Tudi posodobljeno cepivo, ki je prilagojeno na izvirno različico in omikronsko različico BA1. "Prilagojena cepiva niso primerna za osnovno cepljenje. Osnovno vuhansko cepivo je še vedno izjemno dobro za preprečevanje hudih potekov okužb. Omikronu prilagojena cepiva pa so še boljša, zato ni razloga za čakanje. Vsi starejši od šestdeset let bi se morali cepiti takoj."

Z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 sta sicer po podatkih NIJZ-ja doslej cepljena le dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let.

Kako do cepljenja v ZD Ljubljana

Po pridobitvi novega cepiva, ki je prilagojeno koronavirusni različici omikron, se je povečalo zanimanje za cepljenje. V Zdravstvenem domu Ljubljana zato že naročajo dodatne odmerke in zagotavljajo dodatno ekipo za cepljenje. "Prejšnji teden smo naročili 180 odmerkov novega cepiva, v tem tednu pa še 300 odmerkov," je v izjavi za medije pojasnila vodja cepilnega centra Urška Ivanc. Cepljenje izvajajo vsak četrtek popoldne, med 12.30 in 20. uro, in vsak petek dopoldne, med 7. in 14. uro, v enoti Center na Metelkovi ulici 9. Na cepljenje se je treba naročiti prek spletne strani ZD Ljubljana. Če to ni mogoče, lahko pacientom pomagajo tudi na recepciji zdravstvenega doma, obrnejo se lahko tudi na medicinsko sestro pri izbranem osebnem zdravniku. Ivančeva je ob tem zatrdila, da zlasti starejših, ki k njim pridejo težje, ne zavrnejo, tudi če na cepljenje niso naročeni.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V sredo potrjeni 2402 okužbi

Po 1021 PCR-testih in 7055 hitrih antigenskih testih je bilo v sredo potrjenih 2402 okužbi z novim koronavirusom.

Skupno je bilo na navadnih oddelkih bolnišnic po podatkih ministrstva za zdravje hospitaliziranih 179 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo, kar je pet več kot dan prej, od tega 67 zaradi covida in 99 s covidom-19.

Na intenzivnih oddelkih je bilo skupno 13 bolnikov s covidom-19, od tega šest zaradi covida-19.

Po podatkih ministrstva za zdravje so v torek umrli trije covidni bolniki.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) trenutno znaša 1905, kar je 160 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je trenutno 1111, kar je 41 več kot dan prej.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno aktivnih 23.421 primerov okužbe, kar je 851 več kot dan prej.