"Moški, mlajši od 30 let, imajo nekoliko večje tveganja za razvoj miokarditisa kot drugi." Foto: Reuters

Direktor finskega inštituta za javno zdravje Mika Salminen je dejal, da bo Finska moškim, rojenim leta 1991 in pozneje, ponudila cepivo proizvajalca Pfizer. Na Finskem je sicer cepljenje omogočeno za vse, starejše od 12 let.

"Nordijska študija, ki je vključevala Finsko, Švedsko, Norveško in Dansko, je pokazala, da imajo moški, mlajši od 30 let, ki so prejeli Modernino cepivo Spikevax, nekoliko večje tveganje za razvoj miokarditisa kot drugi," je dejal. Miokarditis je vnetna bolezen srčne mišice.

Švedska in Danska sta na podlagi iste neobjavljene študije prav tako ustavili cepljenje s cepivom Moderne – Danska za vse mlajše od 18 let, Švedska pa za mlajše od 30 let.
Finski inštitut je napovedal, da bodo "nordijsko študijo" objavili v nekaj tednih, predhodne podatke pa so že poslali Evropski agenciji za zdravila (EMA).

Sorodna novica Švedska in Danska prekinjata cepljenje s cepivom Moderne za mlajše

EMIN odbor za varnost je julija sklenil, da se vnetne bolezni srca lahko zgodijo v zelo redkih primerih po cepljenju s cepivi Moderne in Pfizerja, pogosteje pri mladih moških po drugem odmerku.

Regulatorji v ZDA, EU-ju in Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so takrat zatrdili, da so koristi cepiva s tehnologijo mRNK večje od tveganj.

Moderna: "Običajno gre za lažje primere."

Tiskovni predstavnik Moderne je v sredo sporočil, da so seznanjeni z odločitvijo Švedske in Danske. "Običajno gre za lažje primere, posamezniki običajno okrevajo v kratkem času, po standardnem zdravljenju in počitku. Tveganje za miokarditis se znatno poveča pri tistih, ki zbolijo za covidom-19, cepljenje je najboljši način za zaščito pred tem," so sporočili s podjetja.

Italija ne bo prekinila cepljenja z Moderninim cepivom

Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza je medtem sporočil, da Italija ne namerava prekiniti cepljenja s cepivom Moderne. Evropske države je pozval k boljši koordinaciji in zaupanju mednarodnih institucij, kot je EMA.

Moderna načrtuje gradnjo tovarne v Afriki

Moderna namerava vlagati pol milijarde dolarjev v gradnjo tovarne za izdelavo cepiv proti covidu-19 v Afriki, v kateri bi lahko izdelali 500 milijonov odmerkov cepiva na leto.

Afriške države in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) že več mesecev pozivajo proizvajalce cepiv, naj vzpostavijo obrate za izdelovanje cepiva v Afriki, kjer je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenega le 4,5 odstotka prebivalstva.

Moderna še ni izbrala lokacije prihodnje tovarne, med državami kandidatkami so Južna Afrika, Ruanda in Senegal.

Direktor afriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni John Nkengasong je medtem sporočil, da se Moderna z njimi ni posvetovala. Pozdravil je vsa prizadevanja za zagotavljanje srednjeročnih in dolgoročnih afriških potreb, a je opozoril, da gradnja tovarne ne bo rešila trenutnega pomanjkanja cepiva.

Pfizer: Dve študiji kažeta na zmanjšano imunost po dveh mesecih

Študiji iz Izraela in Katarja, v sredo objavljeni v medicinski reviji New England Journal of Medicine, nakazujeta, da imunost po cepljenju s cepivom Pfizerja in BioNTecha popusti po dveh mesecih, vendar je zaščita pred hudim potekom bolezni, hospitalizacijo in smrtjo še naprej močna, poroča CNN.

Izraelska študija je zajela 4800 zdravstvenih delavcev in pokazala, da se raven protiteles po dveh odmerkih cepiva hitro zmanjša, "zlasti pri moških, osebah starejših od 65 let ter pri osebah z imunosupresijo". Študija še omenja, da je zaščita sicer močnejša pri prebolevnikih.

Pri drugi študiji iz Katarja so preučevali dejanske okužbe med visoko precepljenim prebivalstvom zalivske države, kjer so večinoma cepljeni s Pfizerjevim cepivom.

"Zaščita pred okužbo se hitro poveča po prvem odmerku, doseže najvišjo vrednost v prvem mesecu po drugem odmerku in nato v naslednjih mesecih postopoma izgine," so zapisali avtorji. "Zmanjševanje zaščite se po četrtem mesecu pospešuje in v naslednjih mesecih doseže nizko, okoli 20-odstotno stopnjo," so dodali.

Po pisanju CNN-a študiji podpirata argument, da morajo tudi z vsemi odmerki cepljeni upoštevati preventivne ukrepe.