V torek je bilo po 6311 opravljenih testih potrjenih 2027 okužb. Pozitivnih je bilo 32 odstotkov vseh testiranih.

"Čeprav sem zaskrbljen zaradi velikega števila bolnikov, sem vesel, da bo zagotovilo, da vsak, ki potrebuje zdravljenje v bolnišnici, tega deležen, uresničeno. V zadnjih dneh se je zdravstveni sistem razmeram zelo prilagodil," je na dopoldanski vladni novinarski konferenci dejal minister za zdravje Tomaž Gantar.

"Če smo imeli še 16. oktobra v bolnišnicah za covidne bolnike namenjenih 227 postelj in 54 na intenzivnih enotah, je danes 821 postelj in še nekaj v rezervi ter 150 postelj v intenzivni terapiji," je dejal minister Gantar. Dodal je, da je ministrstvo izvajalce že pozvalo, naj v naslednjih desetih dneh število intenzivnih postelj povečajo še za dodatnih 100. "Pričakujemo – kljub nekaterim spodbudnim številkam – da se lahko število bolnikov, ki potrebujejo obravnavo v bolnišnici ali intenzivni enoti, še povečuje," je dejal Gantar.

Sorodna novica Gantar: Pogovarjamo se o hitrih testih za gospodarstvo

Minister je znova zagotovil, da bo vsak, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, tega tudi deležen. "To pa predstavlja izredne napore za zdravstvene delavce, tudi med njimi se pojavljajo okužbe. Imamo manj zdravstvenih delavcev v primerjavi z drugimi državami. Ukrepi, ki jih sprejemamo, pomenijo pomoč, ne pa rešitve v zdravstvu," je dejal Gantar.

Ministrstvo lahko zagotovi dovolj hitrih testov

Po besedah zdravstvenega ministra je ključno, da ostane na razpolago dovolj zdravstvenih delavcev in da bo dovolj testiranih – tako kritičnih skupin kot vseh, ki imajo znake respiratornega infekta. Kot rešitev se ponuja možnost hitrih testov. "Ministrstvo za zdravje je oblikovalo skupino, ki je posamezne vrste testov ocenila, pozitivno smo jih ocenili 17 ali 19 – to so takšni, ki so dovolj občutljivi, da lahko z njimi izvajamo diagnostiko. Strokovna skupina je postavila merila za njihovo uporabo," je pojasnil Gantar in zatrdil, da lahko ministrstvo zagotovi zadostno količino hitrih testov. Izvajalci lahko nabavo teh testov že začnejo, glede na poizvedbo je mogoče več 10.000 testov naročiti v nekaj dneh, pravi minister Tomaž Gantar.

"Cilj je, da bi vsak, ki ima znake respiratornega obolenja ali je imel stik z okuženo osebo, največ v 24 urah prišel do testiranja in izvida," je dejal Gantar. Foto: ZD Ljubljana/Katja Kodba

"Uvesti bomo poskušali redno tedensko ali dvakrat tedensko testiranje za pravočasno ugotavljanje tudi nesimptomatskih ali tistih z blago simptomatiko okužbe, ki pa lahko predstavljajo vir širjenja okužb," je napovedal minister. Poudaril je, da je ključno obdobje od pojava simptomov do testiranja in izolacije na domu. "S hitrimi testi lahko tukaj naredimo korak naprej," je prepričan minister.

Ob tem je pojasnil, da je bilo v prvem valu epidemije vzpostavljenih 16 vstopnih točk za odvzem brisa, zdaj pa jih deluje že 50. "Cilj je, da bi vsak, ki ima znake respiratornega obolenja ali je imel stik z okuženo osebo, največ v 24 urah prišel do testiranja in izvida," je dejal Gantar.

Minister je povzel tudi trenutno stanje glede dostopnosti medicinskih ventilatorjev. "Prejšnji teden smo sprostili 64 medicinskih ventilatorjev iz prvih nabav – to so tisti, za katere je bilo treba zagotoviti dodatno opremo. Še 46 jih čaka in bodo verjetno dopolnjeni v naslednjem tednu. Gre za ventilatorje Bellavista," je povedal Gantar in dodal, da bo prek mehanizma skupne nabave Evropske unije do konca novembra zagotovljenih še dodatnih 100 medicinskih ventilatorjev. "Trenutno ne kaže, da bi jih potrebovali," je dejal minister.

Gantar: Ključno je, da zdravstveni sistem zdrži

Gantar: Prezgodaj za razmišljanje o sproščanju ukrepov

Glede trajanja ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa je Gantar dejal, da se v okviru ministrstva za zdravje dogovarjajo glede na stališča strokovne skupine, ki se ravna po dnevnih podatkih. "Ključna sta zdravstveni sistem in zmogljivost. Dokler je število sprejetih v bolnišnico večje kot odpuščenih, bi bilo prehitro, če bi se začeli pogovarjati o sproščanju ukrepov. Po odločbi ustavnega sodišča pa smo dolžni tedensko presojati smiselnost sprejetih ukrepov," je pojasnil.

"Nekatere številke so relativno optimistične, a ne pomenijo, da bi se lahko v kratkem začeli pogovarjati o sproščanju ukrepov," je bil jasen zdravstveni minister in poudaril, da je najprej treba doseči preobrat, predvsem pri številu sprejemov v bolnišnice. "Ko bomo imeli zanesljive podatke, da smo izšli iz drugega vala, lahko začnemo predlagati, kje je smiselno znova olajšati omejevani način življenja. Brez teh ukrepov bi lahko ostali brez delujočega zdravstvenega sistema," je dodal.

Umrlo 29 bolnikov s covidom-19

Kacin: "Nekateri ukrepi bodo morali trajati dlje časa"

"Navkljub višjemu številu novih okužb na dnevni ravni in tudi večjemu deležu pozitivnih testov, pa nam reprodukcijsko število R še naprej pada, kar je dragocen, spodbuden in poveden podatek," je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin in napovedal, da bo v treh ali štirih dneh vsak okuženi v povprečju virus prenesel na eno osebo. "V tem tednu imamo zagotovo dokaz, da so ukrepi, ki jih je sprejela vlada in ki jih uveljavljajo državljanke in državljani, občanke in občani, obrobili sadove. In da se nam dolgoročno zadeve popravljajo," je dejal vladni govorec za covid-19.

Ob tem je Kacin opozoril, da razmere v bolnišnicah še naprej ostajajo zelo resne. Hospitaliziranih je 979 oseb s covidom-19, 158 jih je v intenzivni negi. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 63 oseb, 141 ljudi s covidom-19 pa je bilo hospitaliziranih na novo. Število bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje v intenzivni negi se je povečalo za 12. Umrlo je 29 bolnikov s covidom-19, doslej skupno 441.

"Današnjih podatkov nikakor ne smemo razumeti kot olajšanje, da si lahko oddahnemo in prenehamo upoštevati navodila strokovnjakov. Prav nasprotno, glede na razvoj pri nas in po Evropi je jasno, da bodo morali nekateri ukrepi trajati dlje časa," je podobno kot minister Gantar opozoril tudi Kacin. "Če bomo v naslednjih tednih uspešni, bomo lahko božič in novo leto preživeli, tako kot smo navajeni, v krogu družine in prijateljev, a do takrat nas loči še kar nekaj negotovih tednov," je dodal.

Nekateri zajezitveni ukrepi bodo trajali dlje časa

Več lokalnih žarišč, spet nekaj vnosov iz tujine

"Še vedno imamo po državi kar nekaj precej močnih lokalnih žarišč," je dejal Kacin. V Beltincih je bilo potrjenih 30 novih okužb, v Murski Soboti 38, v Velenju 49, Celju 48, Slovenski Bistrici 29, Brežicah 23. Škofji Loki 49, v Kranju so odkrili 75 okužb, v Radovljici 21, v Domžalah 47, v Kamniku pa 29. Na Obali izstopa Koper s 25 okužbami, 11 okužb pa je bilo v Novi Gorici.

Kot je dejal vladni govorec, se spet pojavljajo tudi vnosi iz tujine – v torek je bilo sedem takšnih primerov.

Kako je brezdomcem v času epidemije

Prostora in opreme je dovolj, težava je kader

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi Robert Carotta, koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje, ki je tudi sam okužen z novim koronavirusom "Pred dvema dnevoma sem dobil povišano temperaturo, izgubil sem voh. Potek bolezni je nepredvidljiv, še včeraj sem pomagal mlademu gospodu, ki je potreboval intenzivno terapijo," je dejal Carotta.

Po mnenju Carotte se Slovenija sicer odlično spopada z epidemijo. "Vsi dobijo pomoč in oskrbo. Brez iznajdljivosti in trme ne bi šlo. Zahvalil bi se vsem v zdravstvu in vsem, ki pomagajo pri tem, da je sistem še vzdržen. Številke, ki jih je predstavil Kacin, so spodbudne. Včeraj smo presegli število tisoč postelj za covidne paciente. Bolnišnice še vedno povečujejo posteljne kapacitete. Mislim, da s tem pristopom lahko uspemo," je prepričan Carotta.

Kot je zagotovil koordinator za bolniške postelje, namenjene bolnikom s covidom-19, težav s prostorom ni. "Oprema se najde in je je za zdaj dovolj. Glavna težava je kader, predvsem za raven intenzivne terapije. Za zdaj je tudi to vse vzdržno. Težko je pričakovati, da nam bodo prišli na pomoč iz tujine, saj imajo tudi tam podobno situacijo," je dejal Carotta.

Okužen tudi minister Vizjak

SVZ Hrastovec s premeščanjem zdravih stanovalcev širi rdečo cono

Zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom bodo v Socialnovarstvenem zavodu Hrastovec del zdravih stanovalcev preselili v športno dvorano v Voličino. Virus se je namreč v dobrem tednu dni razširil po vseh enotah zavoda in trenutno je okuženih 41 stanovalcev in 20 zaposlenih. Razmere so resne tudi drugod v Občini Lenart.

"Razmere v Lenartu so še naprej skrb vzbujajoče. Po podatkih, ki so mi na voljo, je polovica testiranih, ki jih opravijo v našem zdravstvenem domu, pozitivnih. Ekipe v zdravstvenem domu še obvladujejo situacijo, bolj skrb vzbujajoče pa je v zavodu Hrastovec, kjer se okužbe širijo," je sporočil župan Janez Kramberger.

Zdrave stanovalce iz Hrastovca preselili

V ptujskem domu delajo tudi okuženi zaposleni brez znakov bolezni

Število okuženih stanovalcev v ptujskem domu upokojencev se je povzpelo na 52 v treh enotah. Virus se širi tudi med zaposlenimi. Odkrili so ga pri 35, kar pomeni, da je okužena desetina stanovalcev in zaposlenih. Za pomoč so zaprosili upokojene zaposlene, a ker so ti v tvegani skupini, se niso odločili pomagati. V rdeči coni tako delajo zaposleni s potrjeno asimptomatsko okužbo, poroča Radio Slovenija.

Več dihalnih stisk, več klicev na urgenco po nasvet

V ambulanti nujne medicinske pomoči v Kranju se je v zadnjem mesecu kar za štirikrat povečalo število klicev občanov. Vodja ambulante nujne medicinske pomoči v Kranju Miha Oman je za Radio Slovenija pojasnil, da so bili bolniki s covidom-19 v prvem valu prej hospitalizirani, zdaj pa se ekipe na terenu srečujejo s poslabšanji in z dihalnimi stiskami.

V murskosoboški bolnišnici dobili pomoč, a so je pričakovali več

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je danes 124 bolnikov s covidom-19, od tega 15 na intenzivni negi. To so njihove skrajne zmogljivosti, zato pričakujejo pomoč drugih bolnišnic. Glede na število prebivalcev imajo namreč največ hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v državi.

Za obdobje dveh tednov so dobili pomoč sedmih diplomiranih medicinskih sester oz. diplomiranih zdravstvenikov, in sicer iz Zdravstvenega doma Murska Sobota, ZD-ja Lendava, ZD-ja Gornja Radgona in iz Psihiatrične bolnišnice Ormož. "Glede na število medicinskih sester v centrih za krepitev zdravja in v referenčnih ambulantah, ki opravljajo preventivni del v zdravstvenih domovih, smo pričakovali več," pravijo.

Domovi za ostarele žarišča okužbe tudi na Severnem Primorskem

V Šempetru tudi prostovoljci

Šempetrski bolnišnici sta pomoč ponudila ZD Ajdovščina in ZD Nova Gorica. Prvi jim bo v prihodnjih dneh poslal v pomoč dva zaposlena v zdravstveni negi, iz novogoriškega zdravstvenega doma bodo na pomoč prišli trije zaposleni v zdravstveni negi. Sicer pa so šempetrski bolnišnici, kjer trenutno zdravijo 23 bolnikov s covidom-19 na navadnem in šest na intenzivnem oddelku, že prišli na pomoč prostovoljci regijskega odbora Rdečega križa Nova Gorica. Prijavilo se je 16 prostovoljcev, ki trenutno pomagajo bolnišničnim delavcem pri nadzoru vstopa v bolnišnico, razkuževanju in prevozu pacientov in materiala.

Občina Komen žarišče okužb
Okužbo v Škofji Loki jim je uspelo zajeziti

Na Gorenjskem primarna raven pomoč nudi v centru v Škofji Loki

Na Gorenjskem je bilo v zadnjem tednu oktobra v delo Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka vključenih skupno šest diplomiranih medicinskih sester in ena srednja medicinska sestra, ki so sicer zaposlene v Osnovnem zdravstvu Gorenjske, po 1. novembru pa je v delo tega centra stalno vsak dan vključena ena diplomirana medicinska sestra. Direktor centra Jože Veternik je pojasnil, da so prejeli prošnjo Splošne bolnišnice Jesenice, a kader potrebujejo v ambulantah za covid-19 pri jemanju brisov, na triažnih točkah, za cepljenje proti gripi, za nadomeščanje zbolelega kadra, pa tudi za dodatno pomoč v ambulanti nujne medicinske pomoči za dodatno reševalno ekipo, ki dela 24 ur dnevno.

Študenti in dijaki pomagajo

V Novem mestu še uspejo z lastnim kadrom

V bolnišnicah v Novem mestu in Topolšici za zdaj razmere obvladujejo z lastnim kadrom. "Vzpostavili smo kontakt z dvema upokojenima medicinskima sestrama, saj predvidevamo, da bo, kot rečeno, ravno negovalni kader tisti, kjer bo nastajalo 'ozko grlo'. Prvič zato, ker zdravstveni delavci zbolevajo, in drugič, ker imamo pretežno ženski kolektiv, ki je odsoten tudi zaradi varstva oziroma nege," so pojasnili v vodstvu Splošne bolnišnice Novo mesto. Trenutno imajo v novomeški bolnišnici okuženih in v karanteni okoli 50 zaposlenih, kadrovski položaj pa za zdaj še obvladujejo.

Slovenjgraški bolnišnici pomoč za laboratorij

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, kjer imajo trenutno hospitaliziranih 51 bolnikov, od tega 45 bolnikov na navadnem oddelku in šest v intenzivni enoti, so k pomoči pozvali zdravnike koncesionarje, ki se niso javili. Izjema je ena zdravnica, ki že sicer sodeluje z bolnišnico. So se pa na nedavni poziv za pomoč v laboratoriju odzvali študentje mikrobiologije, ki so jih že vključili v delo. Kader zdravstvene nege iz ZD-ja Slovenj Gradec in ZD-ja Ravne na Koroškem je prerazporejen na druga delovišča v lastnih ustanovah, zato ne morejo pomagati v bolnišnici. So pa bolnišnici na voljo prostovoljci Rdečega križa Slovenj Gradec.

Najmanj okuženih na Primorsko-notranjskem

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.