Lokali in restavracije bodo na Hrvaškem še nekaj časa zaprti. Foto: BoBo
Lokali in restavracije bodo na Hrvaškem še nekaj časa zaprti. Foto: BoBo

Na Hrvaškem v zadnjih 24 urah ni bilo primera nove okužbe z virusom SARS-CoV-2 v 12 županijah od 16. Okužbe so potrdili v štirih županijah; krapinsko-zagorski, šibeniško-kninski, splitsko-dalmatinski in varaždinski. Na novo okuženih je sedem ljudi, trije so umrli. Po vsej državi je skupno število okuženih 2016, 54 jih je umrlo. Na respiratorju je 21 ljudi, hospitaliziranih je 316 okuženih, poroča Index.

V ponedeljek bodo na Hrvaškem začeli rahljati ukrepe. Odprli bodo muzeje, galerije, knjigarne in knjižnice, pri čemer bo omejeno število obiskovalcev, obvezno pa bo tudi redno razkuževanje prostorov.

Na samem vhodu v muzeje in galerije bo obvezno razkužilo za roke. Zaposleni pa bodo delali v ločenih izmenah, navaja Hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz) na spletni strani, pri čemer bo med prvo in drugo izmeno ena uro premora za razkužitev prostora, dvigal, zaslonov, slušalk. Obvezen bo tudi reden zdravstveni nadzor zaposlenih.

Podobni ukrepi veljajo tudi za knjigarne, knjižnice in antikvariate. V knjižnicah ne bo mogoče uporabljati čitalnic. Ob vrnitvi izposojene knjige v knjižnico je to pred postavitvijo na polico treba očistiti s papirno brisačo, na kateri je razkužilo. Zato je priporočljivo, da bi knjige bile v plastičnih ovitkih. Bralce je treba opozoriti, da pri prevzemu knjig ne listajo. V antikvariatih je obiskovalcem treba svetovati, naj se čim manj dotikajo razstavljenih predmetov.

Srbija odpira negovalne salone in telovadnice

V Srbiji je do zdaj umrlo 151 ljudi. V zadnjih 24 urah je na novo okuženih 296 ljudi, skupno število vseh okuženih je 7779. Novo žarišče epidemije v Srbiji je v Negotinu v domu za starejše občane, kjer je okuženih 26 ljudi.

Sicer pa velja v državi stroga policijska ura, ki je nastopila v petek ob 18. uri in velja do ponedeljka do pete ure zjutraj, ko bodo začeli znova delovati frizerski in kozmetični saloni, pokrite tržnice pa fitnes centri in telovadnice. Povsod bo obvezna socialna razdalja ter nošenje zaščitnih mask in rokavic.

S ponedeljkom, 26. aprila, bo nekoliko lažje tudi starejšim od 65 let, saj bodo šli lahko na sprehod med 18. uro in 1. uro zjutraj, in sicer za dobro uro, namesto za pol ure, kot velja zdaj. Od doma se bodo lahko oddaljili 600 metrov, poroča B92.

Podaljšana policijska ura med prvomajskimi prazniki

Naslednji teden, ko bodo prvomajski prazniki, pa bodo policijsko uro ob koncu tedna še podaljšali. Začela bo veljati že v četrtek, 30. aprila, ob 18. uri in bo veljala do ponedeljka, 4. maja, do pete ure zjutraj.

Javni prevoz v Beogradu naj bi začel delovati 4. maja. Država sicer vsem prebivalcem omogoča 100 evrov pomoči, za katero pa morajo zaprositi.