Foto: BoBo
Foto: BoBo

Hrvaška je že odprla svoje meje, saj iz večine županij poročajo, da v zadnjih 24 urah ni bilo novookuženih z virusom SARS-CoV-2. V državi je bilo do zdaj skupno potrjenih 2221 okuženih, 94 jih je umrlo, ozdravelo pa jih je 1850.

Predvsem hrvaška Istra se pripravlja na sprejem prvih gostov, to bodo predvsem tuji državljani, ki imajo prijavljeno bivališče in so lastniki nepremičnin ali plovil, med temi je tudi 110.000 slovenskih državljanov.

Direktor istrske turistične zveze: Junija naj bi bilo gostov že kar veliko

RTV-jeva novinarka Marta Razboršek je v Novigradu o pripravljenosti hrvaške Istre na poletno sezono spregovorila z direktorjem istrske turistične zveze Denisom Ivoševićem.

Ta je dejal, da je hrvaška Istra "zelo dobro prestala krizo, ki jo je povzročil novi koronavirus". "Okužilo se je le 88 ljudi. V bolnišnici ni več nobenega bolnika. Zato smo sprostili vse ukrepe. Konec meseca pričakujemo prve goste, junija pa naj bi jih bilo že kar veliko."

Kako se Hrvati pripravljajo na začetek turistične sezone?

Dodal je, da so se na turiste pripravili tako kot prejšnje leto: "Lahko bi napolnili vse zmogljivosti. Zavedamo pa se, da bo letos drugače. Zelo dobro smo se pripravili in prepričani smo, da bodo maloštevilni gostje v Istri še posebej lepo sprejeti."

Zaslužiti želijo vsaj za stroške vzdrževanja objektov

Slovenska tiskovna agencija (STA) pa se je pogovarjala z direktorico turistične skupnosti Pulj Sanjo Cinkopan Korotaj, kjer imajo približno 2700 ponudnikov namestitev, za zdaj pa še ni podatka o rezervacijah za prihajajoče poletje.

Sorodna novica Hrvaška: 1,5 metra medsebojne razdalje tudi med kopanjem

Za turiste bodo verjetno najprej odprli kampe, ki omogočajo bolj individualne namestitve v šotorih, prikolicah in avtodomih. Sledili bodo zasebni apartmaji, medtem ko bodo hoteli verjetno med zadnjimi, je pojasnila. Kot je dodala, je vsem v hrvaškem turističnem sektorju v interesu, da bi letos zaslužili vsaj za stroške vzdrževanja objektov. Pričakuje, da bodo letos realizirali med 20 in 40 odstotkov lanskih prihodkov, če se epidemiološko stanje ne bo znova poslabšalo.

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je v četrtek izdal priporočilo, naj obiskovalci in zaposleni na hrvaških plažah in v bazenih ohranjajo medsebojno razdaljo 1,5 metra tudi med kopanjem.

Srbski predsednik vabi kitajske turiste

Svojevrstnega pristopa k privabljanju turistov pa se je lotila Srbija. RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin je na Twitterju zapisal: "Kitajska turistična agencija Fliggy (v okviru Alibabe) novači turiste za obisk Srbije. Dokler nisem slišal direktorice turistične organizacije, sem mislil, da je plakat kaka šala, a ni. Menda je srbski predsednik na Kitajskem silno popularen."

Kot poroča portal nova.rs, se je na kitajskih družbenih omrežjih resnično pojavil plakat, na katerem je fotografija srbskega predsednika Aleksandra Vučića, za katerim sta podoba Beograda in napis: "Turistični urad vas pelje v Srbijo."

Na drugi objavi pa je fotografija direktorice Turistične zveze Srbije Marije Labović: "Kampanja je bila objavljena na portalu Fliggy, ki deluje pod Alibabo in s katerim smo sodelovali že prej, oglasi pa niso plačani. Ocenili so, da bo po koncu epidemije kitajski turisti zainteresirani za potovanje v Srbijo, mi pa smo prva država med štirimi ali petimi, ki bodo v tej kampanji predstavljene," je za novo.rs potrdila Labovićeva.

V enem dnevu za pomoč prosilo skoraj tri milijone ljudi

Od četrtka pa v Srbiji poteka prijava za pomoč v znesku 100 evrov, ki jo lahko prejmejo vsi polnoletni državljan. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po poročanju RTS-a dejal, da se je do danes do 10. ure prijavilo 2,47 milijona prebivalcev.

Minister za finance Siniša Mali je ob tem dejal, da izkazano zanimanje opravičuje odločitev vlade in da so finančne zmožnosti države močne in stabilne.

V Srbiji je bilo okuženih 10.374 ljudi, umrlo jih je 224, ozdravljenih pa jih je nekaj več kot 4000.

Srbija je med drugim že pred enim tednom odpravila izredno stanje in policijsko uro.