V Dalmaciji je največ okuženih na Hrvaškem, Dalmatinsko-splitska županija pa postaja novo epidemiološko središče. Foto: Pixabay
V Dalmaciji je največ okuženih na Hrvaškem, Dalmatinsko-splitska županija pa postaja novo epidemiološko središče. Foto: Pixabay

"Imamo 358 novih primerov. Aktivno okuženih je 2352. Skupno število pozitivnih primerov je 8899. Dobra novica je, da v zadnjih 24 urah nimamo novih smrtnih primerov," je na novinarski konferenci povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Od vseh novookuženih jih je 138 v Splitsko-dalmatinski županiji, 67 v mestu Zagreb, 12 v Dubrovniško-neretvanski županiji ter po 11 v Zadrski in Varaždinski županiji. Po osem novih okužb so potrdili v hrvaški Istri in v Siško-moslavski županiji.

V Dalmaciji bodo za 14 dni uvedli zaščitne ukrepe

Minister Beroš je potrdil, da je novo epidemiološko žarišče okužb Dalmacija oziroma Splitsko-dalmatinska županija, kjer so se nove okužbe pojavile v dveh domovih za starejše občane in na športnih tekmah. Zato bodo za to županijo za 14 dni uvedli stroge ukrepe.

V zaprtih prostorih bodo obvezne zaščitne maske, če bodo v prostoru več kot trije ljudje ter vzdrževanje varnostne razdalje, na porokah in proslavah bo lahko največ 50 ljudi, na družinskih proslavah pa 20. Sedmine bodo prepovedane. Na ostalih zbiranjih, vključno z verskimi obredi bo treba obvezno nositi zaščitne maske in vzdrževati medsebojno razdaljo najmanj dva metra. Na voljo morajo biti dezinfekcijska sredstva. Ukrep bo začel veljati danes opolnoči, poroča HRT.

Ženski z zaščitnima maskama v eni od zagrebških kavarn. Foto: EPA
Ženski z zaščitnima maskama v eni od zagrebških kavarn. Foto: EPA

Poostren nadzor nad tujimi državljani

Inšpektorji napovedujejo tudi večji nadzor nad tujimi državljani, kako upoštevajo zaščitne ukrepe. Zabeležili so namreč tudi več uvoženih primerov okužb. Po podatkih Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo so v tednu od 17. do 24. avgusta zabeležili 17 uvoženih primerov iz Bosne in Hercegovine, drugi pa so prišli iz Kosova, Avstrije, Nemčije in tudi ZDA.

HZJZ objavil podatke, kje se je okužilo največ turistov

Hrvaški zavod za javno zdravje (HZJZ) je na spletni strani objavil podatek za prejšnji teden, ki ga je zaznamovalo rekordno število novih okužb. Kot so zapisali, so med 17. avgustom in 24. avgustom letos vse hrvaške županije potrdile rekordno število okuženih z novim koronavirusom, poroča portal Index.hr.

Največ okuženih so potrdili v Splitsko-dalmatinski županiji, sledijo mesto Zagreb, pa Šibensko-kninska in Zadrska županija. Splitsko-dalmatinska županija ima tudi najvišjo sedemdnevno stopnjo novih okužb z novim koronavirusom, sledi Šibensko-kninska županija ter Brodsko-posavska županija.

HZJZ je še poudaril, da stopnja okuženosti na porokah ni bila tako visoka, kot so predvidevali, saj so na porokah potrdili 1,68 odstotka primerov okužb.

Vrsta za testiranje pred inštitutom za virologijo in cepiva v Beogradu. Minister za zdravje Zlatibor Lončar je dejal, da so razmere boljše, da pa ne smejo popuščati pri spoštovanju ukrepov. Foto: EPA
Vrsta za testiranje pred inštitutom za virologijo in cepiva v Beogradu. Minister za zdravje Zlatibor Lončar je dejal, da so razmere boljše, da pa ne smejo popuščati pri spoštovanju ukrepov. Foto: EPA

Med okuženimi turisti največ Avstrijcev

Zanimivejši podatek je o okužbi turistov. Med 7. julijem in 24. avgustom se jih je z novim koronavirusom največ okužilo v Makarski. Od 70 okuženih jih je 63 državljanov Avstrije, šest Nemcev in en Slovenec. V Novalji na Pagu se je okužilo devet Avstrijcev, Britanec, 20 Nemcev ter štirje Italijani - skupno 34 oseb. Toliko tujih turistov se je okužilo tudi v Splitu. Kar 30 je bilo tam Britancev.

BiH: 283 novih okužb, v Srbiji 154, v Severni Makedoniji pa 119

Medtem so v Bosni in Hercegovini v zadnjem dnevu potrdili 283 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-119 je umrlo še 11 bolnikov. V sosednji Srbiji je 154 novih primerov okužbe, dva bolnika sta umrla. V Severni Makedoniji pa so potrdili 119 novih okužb, pet bolnikov je umrlo.