Večina novih primerov je vnesenih iz tujine. Foto: Shutterstock
Večina novih primerov je vnesenih iz tujine. Foto: Shutterstock

Šele v prihodnjih dneh bo po mnenju Instituta Jožef Stefan (IJS) znano, ali je veliko pozitivnih testov v zadnjih dneh le posledica enkratnega skoka dnevnega števila pozitivnih testov na višjo raven zaradi povečanega vnosa okužb iz drugih držav ali pa morebiti nakazuje skrb zbujajočo eksponentno rast, ki bi zahtevala hitro sprejetje ustreznih ukrepov.

Sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, je za celo Slovenijo s četrtkovih 1,36 danes naraslo na 1,77. S 16 na osem dni pa se je v enem samem dnevu zmanjšal podvojitveni čas. Če upoštevamo samo okužbe zunaj domov za starejše, je bil danes podvojitveni čas še manj kot osem dni.

Mladi redkeje končajo na intenzivni negi

Glede na število pozitivnih testov je v zadnjem obdobju v drugem valu število hospitaliziranih, bolnikov na intenzivni negi in umrlih za vsako kategorijo približno 50 odstotkov manjše kot v prvem valu. Na institutu to pripisujejo mlajši starostni strukturi potrjeno okuženih in izboljšanemu imunskemu sistemu vseh v poletnem času.

Več mogočih scenarijev

Na institutu so pripravili tudi več projekcij, ki med drugim napovedujejo število hospitaliziranih do sredine oktobra ter tri neugodne scenarije razvoja epidemije. Ob tem predpostavljajo, da se bo po 15. avgustu epidemiološka slika zaradi vračanja s počitnic poslabšala.

Projekcijo so pripravili na več predpostavkah širjenja epidemije po tem datumu. Le če bi se efektivno reprodukcijsko število znižalo na manj kot ena (na 0,94), bi bilo mogoče pričakovati postopno znižanje števila okužb in hospitaliziranih. Če bi to število znašalo 1,1, bi število hospitaliziranih sredi oktobra že preseglo 30, tistih na intenzivni negi bi bilo manj kot 10. Skupno število umrlih bi bilo okoli 170.

Če bi bilo reprodukcijsko število 1,3, so projekcije že bolj skrb vzbujajoče. Sredi oktobra bi namreč našteli blizu 100 hospitaliziranih, od tega bi jih bilo okoli 20 na intenzivni negi, število umrlih bi se približalo 200.

Pri reprodukcijskem številu 1,5 pa bi število hospitaliziranih že preseglo 200, bolnikov na intenzivni negi bi bilo okoli 40. Tudi skupno število umrlih bi precej preseglo 200.
Projekcijo so na institutu pripravili v torek, v prihodnjih dneh pa bodo predstavili osveženo različico.