Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300, ocenjujejo na IJS-ju.

"Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in vse ostale ukrepe, da epidemija ne bi začela spet naraščati," opozarjajo na IJS-ju.

Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije po njihovem mnenju popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni.

"Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje," so učinek cepljenja pojasnili na IJS-ju.

Ocenjeno reprodukcijsko število pa po njihovi oceni znaša približno 1.

Zdravstvu prihaja na pomoč slovenska vojska

Slovenska vojska (SV) se bo s svojimi zmogljivostmi vključila v zdravstveni sistem, je na današnji dopisni seji sklenila vlada. Zdravstveni kader SV bo tako pomagal pri zdravljenju in negi bolnikov s covidom-19.

Minister za zdravje Janez Poklukar je že v četrtek ob obisku Klinike Golnik povedal, da se zaradi pomanjkanja ustrezno usposobljenega kadra za pomoč v bolnišnicah dogovarjajo tudi s civilno zaščito, Rdečim križem in Slovensko vojsko.

Vlada pa je tako odločila, da SV s svojimi zdravstvenimi zmogljivostmi podpre delovanje zdravstvenega sistema. Slovenska vojska se bo s svojimi zdravstvenimi zmogljivostmi, s katerimi razpolaga, vključila v zdravstveni sistem in pomagala pri zdravljenju in negi bolnikov, so zapisali v sporočilu za javnost. Na osnovi izvedene analize razpoložljivih virov in izkazanih potreb ministrstva za zdravje bo SV zagotovil pomoč javnim zdravstvenim zavodom z aktiviranjem zmogljivosti vojaške zdravstvene enote, ki imajo ustrezno usposobljen zdravstveni kader.

SV bo vzpostavil štiri skupine za pomoč, v vsaki skupini bo do pet ljudi, in sicer diplomirana medicinska sestra ali zdravstvenik, zdravstveni tehnik, vojaški bolničar ter dva bojna reševalca. Tako strukturo SV lahko zagotavlja na dolgi rok ob pogoju, da so skupine razporejene skupaj po zdravstvenih ustanovah, so še pojasnili.

Potrjenih 3431 okužb

V četrtek je bilo potrjenih 3431 primerov okužbe z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 37,6 odstotka od 9118 opravljenih PCR-testov. 48.712 ljudi opravilo hitro testiranje.

Prejšnji četrtek je bilo ob 9982 opravljenih PCR-testiranjih potrjenih 3778 okužb, kar je 347 več kot ta četrtek. Najvišji dnevni prirast okužb doslej pa je bil potrjen dan pred tem, v sredo, 3. novembra, ko je bilo potrjenih 4516 okužb.

Po oceni NIJZ-ja je v državi 40.869 aktivnih primerov okužb.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je znižalo na 3140, kar je 48 manj kot dan pred tem. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev pa medtem znaša 1938 oziroma 44 več kot dan prej.

Minister za zdravje Janez Poklukar se je pridružil kolegom na intenzivni enoti in jim pomagal pri delu. Foto: Twitter/Ministrstvo za zdravje
Minister za zdravje Janez Poklukar se je pridružil kolegom na intenzivni enoti in jim pomagal pri delu. Foto: Twitter/Ministrstvo za zdravje

Minister pomaga na covidnem oddelku UKC-ja Ljubljana

Iz zdravstva se v zadnjih tednih vse bolj krepijo opozorila o tem, da so prostorske in predvsem kadrovske kapacitete na robu zmogljivosti.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob zaostrovanju razmer obiskal UKC Ljubljana, kjer je skupaj z vodstvom ocenil stanje. Nato se je pridružil kolegom na intenzivni enoti in jim pomagal pri delu. Kot so sporočili z ministrstva, ob tem minister poziva vse, ki so ustrezno usposobljeni, da pridejo na pomoč. Javijo se lahko prek združenj ali neposredno v bolnišnicah, kjer so že imenovani covidni koordinatorji za kadre.

Trenutno je v UKC-ju Ljubljana sicer hospitaliziranih 252 bolnikov s covidom, od tega 75 na intenzivnem zdravljenju.

Na intenzivnih oddelkih največ bolnikov doslej

Po podatkih vlade je hospitaliziranih 954 bolnikov s covidom-19, kar je 34 več kot dan pred tem.

Od tega 215 bolnikov potrebuje zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego. S tem je preseženo tudi dozdajšnje najvišje število bolnikov na intenzivnih oddelkih. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo pred tem največ bolnikom hospitaliziranih v novembru lani, ko je to število doseglo 212.

V četrtek je umrlo 14 bolnikov s covidom-19.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.201.600 ljudi, kar je 57 odstotkov prebivalstva, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.127.773 oziroma 53,5 odstotka prebivalstva. Med polnoletnimi prebivalci je z vsemi odmerki cepljenih 63,3 odstotka ljudi.

Iz slovenskih bolnišnic opozarjajo predvsem na kadrovske stiske. Ob hitrem polnjenju intenzivnih enot namreč manjka predvsem kadra, ki bi skrbel za najbolj ogrožene bolnike. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Iz slovenskih bolnišnic opozarjajo predvsem na kadrovske stiske. Ob hitrem polnjenju intenzivnih enot namreč manjka predvsem kadra, ki bi skrbel za najbolj ogrožene bolnike. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Širjenje kapacitet za covidne bolnike

Klinični center Ljubljana bo v ponedeljek za bolnike s covidom zagotovil še 37 postelj v Bolnišnici Petra Držaja, po potrebi pa še 50 na ortopedski kliniki. A ne gre za postelje za intenzivno zdravljenje.

Tudi Splošna bolnišnica Slovenj Gradec širi covidni oddelek, kjer je trenutno prostora za oskrbo 50 bolnikov na navadnih posteljah. Bo pa s tem potrebovala dodatni kader, je v izjavi za medije po četrtkovi seji sveta zavoda povedal direktor bolnišnice Janez Lavre. Trenutno se pri njih zdravi 39 covidnih bolnikov.

V četrtek so v slovenjgraško bolnišnico sprejeli sedem bolnikov iz drugih regij, saj ima bolnišnica trenutno na voljo 50 postelj na navadnem oddelku, za kar imajo po Lavretovih besedah trenutno tudi dovolj kadra. Foto: BoBo
V četrtek so v slovenjgraško bolnišnico sprejeli sedem bolnikov iz drugih regij, saj ima bolnišnica trenutno na voljo 50 postelj na navadnem oddelku, za kar imajo po Lavretovih besedah trenutno tudi dovolj kadra. Foto: BoBo

Covidni oddelek so v bolnišnici uredili v starem kirurškem bloku, za ureditev pa so doslej namenili okoli 350 tisoč evrov. Na navadnem oddelku trenutno zdravijo 33 bolnikov s covidom-19, v enoti intenzivne terapije pa šest, od katerih nihče ni bil cepljen proti covidu-19. Tudi na navadnem oddelku prevladujejo necepljeni bolniki, je dodal Lavre.

Bodo pa v ponedeljek začeli urejati še eno nadstropje starega kirurškega bloka – tega bodo sicer po načrtih v letih 2025 ali 2026 rušili – in Lavre računa, da bodo v tednu dni pripravili še 20 postelj na navadnem oddelku. A za oskrbo dodatnih bolnikov potrebujejo pomoč kadra od drugje, in sicer šest diplomiranih medicinskih sester in od 10 do 12 zdravstvenih tehnikov, je povedal. Na skupno 25 postelj lahko povečajo tudi zmogljivosti za bolnike, ki potrebujejo intenzivno terapijo, a tudi za to potem potrebujejo dodatni kader.

Trenutno je v delo s covidnimi bolniki na slovenjgraški bolnišnici vključenih 116 zaposlenih, ki jih prerazporejajo z drugih oddelkov bolnišnice, zaradi česar krčijo druge programe. Dobijo pa nekaj kadrovske okrepitve že ta konec tedna, ko se bosta v delo vključila zdravstvena tehnika iz Zdravstvenega doma (ZD) Mozirje, pričakujejo tudi dve diplomirani medicinski sestri iz ZD-ja Slovenj Gradec.

V SB-ju Novo mesto kljub porastu okužb obvladujejo situacijo

Iz novomeške bolnišnice pa so sporočili, da trenutno zagotavljajo 76 postelj za covidne bolnike, od tega 16 na intenzivni negi. Povprečna starost trenutno hospitaliziranih bolnikov je 68 let. Skupaj je umrlo 246 bolnikov, njihova povprečna starost je bila 79 let. Od začetka epidemije covida-19 do danes je bilo v SB-ju Novo mesto hospitaliziranih 1345 bolnikov, od tega 226 na intenzivni negi.

V zagotavljanje kadra za zdravljenje bolnikov s covidom-19 so v SB-ju Novo mesto poleg zdravnikov vpoklicali tudi specializante, sobne zdravnike in pripravnike. Prav tako so zdravstvene domove in koncesionarje prosili za pomoč njihovega kadra.

Bolnišnico Novo mesto je sicer v okviru vladnega regijskega obiska v jugovzhodni Sloveniji obiskala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte, ki se je srečala z vodstvom Splošne bolnišnice Novo mesto. Državna sekretarka je ob obisku ocenila, da bolnišnica kljub hudemu porastu števila okuženih s covidom-19 obvladuje situacijo.

Širjenje kapacitet za covidne bolnike