Vodja raziskve Miroslav Petrovec je zatrdil, da so tudi krvni testi že opravljeni. Foto: BoBo
Vodja raziskve Miroslav Petrovec je zatrdil, da so tudi krvni testi že opravljeni. Foto: BoBo
Sorodna novica Drugi dan zapored brez novookuženih, en bolnik umrl

Nacionalno raziskavo so začeli 20. aprila, predstojnik inštituta za mikrobiologijo in vodja raziskave Miroslav Petrovec pa je potrdil, da so v raziskavi ekipe na domu obiskale 1368 ljudi in jim odvzele vzorce ‒ bris nosnega dela žrela, v katerem so preverjali akutno okužbo z novim koronavirusom, in vzorec krvi za dokazovanje protiteles, s čimer so ugotavljali, ali je oseba bolezen že prebolela.

Po do zdaj objavljenih podatkih so v raziskavi na podlagi odvzetih brisov dokazali eno novo okužbo, in sicer 25. aprila. Eni osebi, pri kateri je bil test v raziskavi pozitiven, pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem. Rezultatov krvnih preiskav za zdaj še niso objavljali, je pa Petrovec zatrdil, da so tudi krvni testi že opravljeni.

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je dejala, da če bodo rezultati raziskave pokazali, da je v državi sorazmerno malo novega koronavirusa, si lahko 18. maja obetamo še en sklop rahljanja ukrepov, kot sta odprtje večjih trgovin in postopno sproščanje turizma. Poudarila pa je, da razglasitev konca epidemije ni odvisna od raziskave.