Prehajanje občinskih meja in zbiranje na javnih krajih ostaja prepovedano tudi med prvomajskimi počitnicami. Foto: BoBo
Prehajanje občinskih meja in zbiranje na javnih krajih ostaja prepovedano tudi med prvomajskimi počitnicami. Foto: BoBo

Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter pokomentiral aktualno stanje v zvezi z novim koronavirusom in zapisal, da se po vseh dostopnih podatkih Slovenija uvršča med najuspešnejše evropske države v boju z epidemijo. "Včeraj je delovna skupina vlade RS ob sodelovanju strokovnjakov Ministrstva za zdravje podrobneje preučila stanje doma in v soseščini ter oblikovala predlog možnih dodatnih sprostitev omejitvenih ukrepov za mesec maj in junij 2020," je zapisal premier.

Janša: Slovenija ima spolitizirano ustavno sodišče

Dvojna merila so "smrt kredibilnosti vsake institucije, sodne še posebej", je premier Janez Janša danes zapisal v komentarju ločenega mnenja Klemena Jakliča k odločitvi ustavnega sodišča glede odloka o omejitvi gibanja. Kot je Janša dodal v zapisu na Twitterju, imamo v Sloveniji žal najbolj spolitizirano ustavno sodišče do zdaj.

Ustavno sodišče je z odločitvijo, objavljeno 17. aprila, zadržalo del odloka o omejitvi gibanja, ki določa čas trajanja ukrepov, in vladi naložilo, da mora po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov.

Ustavni sodniki o štirih točkah, ki sestavljajo sklep, niso glasovali enotno. Ustavni sodnik Jaklič je glasoval celo proti temu, da bi zadevo ustavno sodišče sploh sprejelo v obravnavo. Pobudnik ustavne presoje ni izkazal pravnega interesa in pravice ni najprej iskal na poti rednih sodišč, je ugotavljal v ločenem mnenju. Takšno postopanje vzpostavlja občutek, da si ustavno sodišče v nasprotju z zakonom in ustavno zapovedjo enake obravnave izbira privilegirane stranke, je opozoril.

Dodal je, da bodo "upoštevaje še vedno zelo resno stanje v naši neposredni soseščini in negativne izkušnje tistih držav, ki se borijo s ponovljenimi izbruhi epidemije, številne omejitve v predvidljivi prihodnosti še vedno veljale tako pri nas kot drugod po Evropski uniji." Kljub omejitvam bo po Janševih napovedih veliko aktivnosti mogoče vzpostaviti ob upoštevanju treh osnovnih pravil obnašanja ‒ razkuževanje rok in stičnih mest, držanje varne razdalje ter uporaba zaščitnih mask tam, kjer vzdrževanje ustrezne razdalje med posamezniki ni mogoče.

Predsednik vlade je sporočil še, da strokovnjaki pri nas in drugod po Evropski uniji pospešeno pripravljajo t. i. "koronastandarde" za različne dejavnosti, na podlagi katerih bodo posamezne rizične dejavnosti, storitve in panoge, vključno s šolstvom, turizmom in javnim prometom, lahko znova delovale v vsaj omejenem obsegu tudi v pogojih epidemije novega koronavirusa.

Omejitve gibanja in zbiranja ostajajo v veljavi

Vlada je ob petkovem preverjanju utemeljenosti ukrepov, ki omejujejo zbiranje na javnih krajih in gibanje med občinami, po seznanitvi s strokovno oceno posvetovalne skupine njihovo veljavnost podaljšala. Da se strokovna utemeljenost ukrepov preverja najmanj vsakih sedem dni, je od vlade zahtevalo ustavno sodišče. Prehajanje občinskih meja in zbiranje na javnih krajih tako ostaja prepovedano tudi med prvomajskimi počitnicami.

Na policiji so ob tem že napovedali, da bodo v teh dneh preverjali, ali med občinami res potujejo samo tisti, ki spadajo v izjeme. Tiste, ki bodo zaradi malomarnosti ali ignorance kršili odlok oz. zakon o nalezljivih boleznih, bodo poslali nazaj ali jih prijavili zdravstvenemu inšpektoratu, če bodo ocenili, da to ne zadostuje, so sporočili.

Rahljanje ukrepov odprlo avtopralnice
V petek 15 pozitivnih, na Kosovu okužbo potrdili pri treh slovenskih vojakih

Pikniki v naravi niso dovoljeni

V zvezi s prepovedjo zbiranja na javnih krajih pa policisti opozarjajo, da prirejanje piknikov v naravi ne sodi med izjeme, ki bi jih določal omenjeni vladni odlok. Tudi plaža ni javni park ali sprehajalna površina, kjer bi bilo prirejanje piknikov dovoljeno. Sprehajanje posameznikov po sprehajalnih poteh pa je, ob upoštevanju varne razdalje, dovoljeno, so zapisali v nasvetih državljanom.

Pri nadzoru prometa v času pred in med prvomajskimi prazniki bodo policisti še posebej pozorni na prekoračitve hitrosti, psihofizično stanje voznikov, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje prednosti. Ugotavljali bodo tudi druge kršitve, ki vplivajo na večjo varnost kolesarjev in motoristov. V naslednjih dneh pričakujejo tudi več gneče na meji, ki pa se ji lahko izognemo, če bodo potniki na nov nadzor pripravljeni. Zaradi epidemije so namreč tudi na naših državnih mejah uvedeni posebni režimi in omejitve prometa ter spremenjeni pogoji.

 Tudi kurjenju kresov se bo treba letos odpovedati, saj je od 20. marca za celotno državo razglašena velika požarna ogroženost. Foto: Radio Maribor/PIXABAY
Tudi kurjenju kresov se bo treba letos odpovedati, saj je od 20. marca za celotno državo razglašena velika požarna ogroženost. Foto: Radio Maribor/PIXABAY

Policisti vsem, ki so sicer zvesti praznični tradiciji pokanja s karbidom in možnarji, svetujejo, da se letos temu raje odpovedo, saj bi lahko zaradi poškodb ob neprevidni uporabi dodatno obremenili zdravstveni sistem in povečali možnosti za okužbe. Tudi kurjenju kresov se bo treba letos odpovedati, saj je od 20. marca za celotno državo razglašena velika požarna ogroženost. Policija državljanom, ki se bodo med prazniki odpravili od doma, še svetuje, naj dom ustrezno zavarujejo pred vlomilci.

Odslej na voljo storitve zavarovalniških posrednikov in avtopralnic

Potem ko je vlada v petek določila nove izjeme, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev, bodo danes lahko začeli delati še zavarovalniški posredniki in avtopralnice. Tudi ob sprostitvi teh storitev bo treba dosledno upoštevati priporočila Nacionalnega instituta za javno zdravje in navodila ministrstva za zdravje.

Z delom začele avtopralnice in zavarovalniški posredniki

Vlada je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela 15. marca. Poleg trgovin z živili so bile tako lahko nekaj časa odprte le lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. Odlok je najprej razrahljala z odprtjem trgovin s hrano za živali, nato z odprtjem vrtnarij, drevesnic in cvetličarn ter gradbenih del, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

Delo začenjajo tudi avtopralnice. Foto: BoBo
Delo začenjajo tudi avtopralnice. Foto: BoBo

Najobsežnejša sprostitev se je zgodila v ponedeljek, ko so se med drugim odprle trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, tudi vulkanizerske. Ta teden je bila prižgana tudi zelena luč za storitve, ki se opravljajo na prostem, denimo vrtnarske storitve ali krovska in fasaderska dela, pa za osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Še nekatere sprostitve gospodarskih in drugih dejavnosti sledijo 4. maja. Takrat bodo vrata odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

Vrata postopoma odpira vse več bančnih poslovalnic

Tudi banke, ki so zaradi koronavirusa sredi marca začasno zaprle del bančnih poslovalnic in skrajšale delovni čas, napovedujejo postopno odpiranje poslovalnic in podaljševanje delovnega časa. Nekatere bodo to storile prihodnji teden, nekatere po prvomajskih praznikih, vse pa sledijo povpraševanju strank in priporočilom pristojnih institucij.

V vseh bankah so opozorili, da bodo še naprej veljali strogi preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe. Vstop v poslovalnico je omejen na posamično vstopanje, dovoljen je z zaščitno masko oz. z zaščito ustnega in nosnega dela, ki se lahko začasno odstrani le za identifikacijo. Prve ure poslovanja so namenjene ranljivim skupinam, torej upokojencem, invalidom in nosečnicam, so spomnili.

Odločitev o tem, ali se bodo učenci in dijaki letos še vrnili v šole, bo najverjetneje znana po prvomajskih praznikih. Foto: BoBo
Odločitev o tem, ali se bodo učenci in dijaki letos še vrnili v šole, bo najverjetneje znana po prvomajskih praznikih. Foto: BoBo

Za učence in dijake se začenjajo prvomajske počitnice.

Okoli 261.500 slovenskih šolarjev, med njimi je okoli 74.000 dijakov in 187.525 učencev, tokratne prvomajske počitnice doživlja nekoliko drugače. Zaradi epidemije koronavirusa so namreč od 16. marca zaprte vse vzgojno-izobraževalne ustanove, klasični sistem izobraževanja s fizično prisotnostjo v šolah pa je nadomestil pouk na daljavo. Posledično je tudi šolski koledar za tekoče šolsko leto nekoliko spremenjen. Tako bo letos prvič po 20 letih odpadlo nacionalno preverjanje znanja. Novi so tudi roki za prijavo in vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto, oba sta podaljšana do 11. maja.

Za odpoved mature pa se na ministrstvu za izobraževanje niso odločili. Zdravstvena stroka je namreč ocenila, da z vidika zdravstvene varnosti in zaščite izvedba letošnje mature ni problematična in lahko poteka nemoteno po načrtih. Za zdaj velja, da bo odločitev, ali se bodo učenci in dijaki letos še vrnili v šole, najverjetneje znana po prvomajskih praznikih, pri čemer bo vse odvisno predvsem od tega, kako se bo razvijala epidemija koronavirusa in kaj bodo pokazali rezultati naključnega testiranja na novi koronavirus. Ena od možnosti, ki se omenja, je, da bi se lahko v šole najprej vrnili dijaki 4. letnikov srednjih šol, ki se morajo pripravljati na maturo.

Nadaljuje se sproščanje ukrepov