Učenci prve triade bodo prvi pomahali v slovo učenju na daljavo. Foto: EPA
Učenci prve triade bodo prvi pomahali v slovo učenju na daljavo. Foto: EPA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec, je eden od mogočih datumov za vrnitev otrok v vrtce ter učencev prve triade v šolo 11. januar.

"Vsi skupaj bomo naredili vse, da se bodo otroci, dijaki, učenci v šole in vrtce vrnili čim hitreje, varno in trajno, da se bodo pri tem spoštovala priporočila NIJZ-ja in pedagoške stroke, da bomo prvi korak za učence prve triade osnovne šole in vrtce naredili že 11. januarja," je poudarila ministrica.

Učenci osnovnih šol s posebnimi potrebami pa se v šole in v zavode za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami znova vračajo v torek, 5. januarja. Dan prej se bodo njihovi učitelji in zaposleni preventivno testirali.

Šole se še ne bodo odprle

Po besedah ministrice bodo pomembne povratne informacije glede samega vračanja otrok dobili prav iz omenjenih šol in zavodov. Zatem pride na vrsto prva triada. "Če se bo to vračanje potekalo po pričakovanjih, če bo epidemiološka slika dobra, potem lahko v najbolj idealnem primeru še v tistem drugem delu istega tedna pričakujemo nadaljnje vrnitve. Ampak, kot rečeno, zelo veliko bo odvisno od tega, kar se bo v tistem danem trenutku pokazalo, da je najbolj optimalno in predvsem varno."

Prednost pri vrnitvi nazaj v šolske klopi pa bodo imeli tudi dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Po navedbah Kustečeve ti pridejo na vrsto za prvo triado in četrtim ter petim razredom osnovnih šol.

Hitro testiranje bodo omogočili tudi otrokom v šolah in vrtcih. Foto: EPA
Hitro testiranje bodo omogočili tudi otrokom v šolah in vrtcih. Foto: EPA

Testiranje otrok in učencev bo omogočeno, ne bo pa obvezno

Kot že omenjeno, od učiteljev in vzgojiteljev v vrtcih pristojni pričakujejo, da se bodo pred samo vrnitvijo v prostore šol in vrtcev testirali s hitrimi testi. "Zelo pomembno je, da se bodo učitelji in vzgojitelji testirali takrat, ko bodo tudi sami poleg tega vstopnega začetnega dneva čutili potrebo oz. željo po tem, da res zagotovimo maksimalen občutek varnosti in preverjanje tega, da so zdravi. V tem smislu bodo ti testi na voljo kadar koli, seveda pa se bodo zaposleni potem tudi sami odločali, kdaj in kako si tega testiranja še dodatno želijo. Narejen bo tudi protokol glede samega testiranja in pogostosti testiranja," je poudarila ministrica in dodala, da je trenutno zelo pomembno, da vsi zaposleni razumejo, zakaj je to izjemno pomemben dobronameren ukrep.

Le tako se bodo namreč počutili varne in zdrave ter prav tako tudi vsi tisti, s katerimi bodo imeli v šolah in vrtcih opravka. "Nekako pričakujemo in si želimo, da razumejo, zakaj je to testiranje potrebno in pomembno," je še poudarila.

Kaj pa testiranje otrok? Testiranje otrok in učencev ne bo obvezno, bo pa zagotovljeno v primeru, če bi starši izrazili to željo.

Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Pediater: Zaprtje šol je začelo resno ogrožati tudi zdravje nekaterih otrok in mladostnikov

Da dva meseca brez normalnega izvajanja izobraževanja v šolah že zahtevata svoj davek na fizičnem in duševnem zdravju otrok, pa opozarja pediater Denis Baš. Večmesečno zaprtje šol je bil izhod v sili, da obvladamo epidemijo, po drugi strani pa je šolanje na daljavo pri nekaterih otrocih in mladostnikih poslabšalo njihovo zdravstveno stanje in začelo že resno ogrožati naše otroke: "V tem času smo pediatri zaznali več čustvenih težav, težav s spanjem, motivacijo, tudi na žalost samopoškodovalnega vedenja, motenj hranjenja, če omenim samo najpogostejše težave, ki so privedle otroke v naše ambulante." Ob tem pa se istočasno zavedajo, da predstavlja odprtje šol in vrtcev zelo veliko tveganje za dodatno širjenje virusa in še večje število obolelih. "Ne zanikamo, da se bo število respiratornih obolenj v tem času povečalo, tako kot to vidimo vsako zimo. Zato pa se nam zdi še toliko bolj pomembno, da smo odrasli dober zgled in se trudimo, da v največji mogoči meri upoštevamo zaščitne ukrepe," je poudaril.

Ob tem je vse zaposlene na področju šolstva pozval, da se udeležijo množičnih testiranj, katerih namen je, da odkrijemo okužene osebe zgodaj, še preden se pojavijo znaki, in s takojšnjo izolacijo preprečimo, da bi se širila naprej. "Moramo vedeti, da je bilo na testiranjih zdravstvenih delavcev tri odstotke asimptomatskih pozitivnih. Da naredimo ta test, je za zdaj potreben bris nosnega žrela, sluznica tam najbolj ustreza bivalnim pogojem virusa. Bris je neprijeten, ni pa boleč in je neškodljiv. Test pokaže trenutno stanje, zato je potrebno obdobno testiranje na nekaj dni. Prosim vas, da se držite svetovanih ukrepov za preprečevanje okužb. Omejimo tudi stike v domačem okolju, kjer je število okužb še vedno visoko, ter ne nazadnje, prosimo vas, da takoj, ko boste imeli priložnost, sebe in svoje bližnje zaščitite s cepljenjem," je še poudaril pediater.

V sredo rekordno število testov

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo opravljenih 6011 PCR-testov, s katerimi so potrdili 1815 okužb z novim koronavirusom, kar znaša 30,2 odstotka testiranih.

Poleg tega je bilo narejenih tudi 8372 hitrih antigenskih HAT-testov, s katerimi je bilo potrjenih 597 okužb. To pomeni, da je delež pozitivnih na HAT-testiranjih znašal 7,1 odstotka. V državi je tako več kot 20.000 aktivnih primerov okužbe.

Včeraj je bilo iz bolnišnične oskrbe odpuščenih 97 pacientov, v bolnišnice pa je bilo na novo sprejetih 124 ljudi. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 1174. Na oddelkih intenzivne nege se je včeraj zdravilo 198 ljudi. Umrlo je 32 bolnikov, od tega 26 ljudi v bolnišnicah, v domovih za starejše občane pet posameznikov, ena oseba pa je umrla v socialnovarstvenem zavodu.

Katere občine so prednjačile po številu okužb?

Glede novih primerov okužb so v sredo izstopale naslednje občine: Ajdovščina (24), Brežice (33), Celje (57), Cerklje na Gorenjskem (22), Črnomelj (26), Domžale (48), Hrastnik (25), Koper (38) in Krško (47).

Tudi v sredo je bilo veliko novih okužb potrjenih v Novem mestu (84), Rogaški Slatini (30), enako tudi v Sevnici in v Šentjurju (31), v Slovenj Gradcu (40), v Šmarju pri Jelšah (47), na Vrhniki (28) in v Žalcu (38). V Ljubljani je bilo novih okužb včeraj 216, v Mariboru pa 94.

Janša: V prihodnjih tednih moramo biti pripravljeni na povečanje bolnikov

Premier Janša je v izjavi ob robu obiska šempetrske bolnišnice napovedal, da v prihodnjem tednu v Slovenijo prihaja nova pošiljka cepiva, s katero bodo lahko v veliki meri cepili vse zaposlene v zdravstvu, zlasti najbolj izpostavljene. Pričakuje, da bodo lahko v drugi polovici januarja začeli cepiti zaposlene v kritični infrastrukturi. Po Janševih besedah je bilo letošnje leto izredno delavno in intenzivno. "Kadar koli je bilo možno, sem obiskal tiste točke, kjer je potekala prva linija spopada z epidemijo. Obiski so namenjeni temu, da preverimo, kje so še potrebne rezerve, ter podpori tistim, ki so v prvih bojnih črtah," je dejal premier. Ob tem je ponovil, da je pred nami še nekaj zahtevnih tednov. "To moramo zdržati. Pomlad je vse bližje, z njo pa tudi zmaga nad epidemijo. Vsi si najbolj želimo povratek k normalnemu življenju, ki smo ga poznali še v začetku letošnjega leta," je dodal. Janša prosi vse prebivalce, naj karseda omejijo stike. Od ponedeljka naprej bo možno prostovoljno in brezplačno testiranje v vseh zdravstvenih domovih po Sloveniji. "V prihodnjih tednih moramo biti zaradi bolj intenzivnega druženja v božično-novoletnem času pripravljeni na dodatno povečanje bolnikov. Celotna Evropa je v pričakovanju delnega povečanja okužb," je še dejal.

Kacin: Epidemija se še ne umirja

Kot je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, po oceni vlade epidemiološke razmere ostajajo resne, epidemija pa se še ne umirja oz. ne pojenja. Ob tem vlada upa, da bo zamejevanje širjenja okužb še uspešnejše z rednim hitrim testiranjem, ki bo vzpostavljeno od 4. januarja naprej. To je tudi že v zadnjem tednu pokazalo, da je zavedanje o pomenu testiranja v družbi dobro in vse bolj razširjeno. Ministrstvo za zdravje pa si prizadeva za to, da bi bilo tovrstno testiranje mogoče v vseh zdravstvenih domovih po Sloveniji. "Izrednega pomena je, da se še naprej vsi obnašamo preventivno in nosimo maske povsod, kjer je to potrebno, še posebej pa v zaprtih prostorih, da se ne družimo, da dosledno skrbimo za higieno rok in kašlja, ohranjamo medsebojno razdaljo ter redno zračimo prostore," je opozoril Kacin.

Epidemične razmere ostajajo resne

Lokacije za hitro testiranje

Tudi zadnji dan letošnjega leta se nadaljuje množično testiranje s hitrimi testi. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati, s seboj morate imeti le osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Podatki o lokacijah testiranj, ki jih sproti posodabljajo, so na voljo na vladni spletni strani in na spletnih straneh občin.

Če imate na testiranju pozitiven izvid testa, pojdite domov in se nemudoma izolirajte. Doma stopite v stik s svojim izbranim zdravnikom.

Uporaba šestega odmerka cepiva omogočena

Premier Janez Janša in NIJZ sta medtem sporočila, da je uporaba šestega odmerka cepiva proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha pod določenimi pogoji uradno omogočena. Delila sta mnenje članov posvetovalne skupine za cepljenje, da se šesti odmerek lahko uporabi, če po odvzemu petih odmerkov ostane cepiva vsaj še za en odmerek.

"V kolikor ob upoštevanju vseh navodil proizvajalca cepiva Comirnaty v viali po odvzemu 5 odmerkov ostane cepiva vsaj še za en odmerek, se ta lahko uporabi, ne sme pa se združevati preostankov cepiva iz več vial," je v mnenju zapisala posvetovalne skupine za cepljenje.

Ob začetku cepljenja je namreč zakrožila tudi informacija, da je v steklenički cepiva več kot za pet odmerkov, kot jih sicer uporabijo za cepljenje. Kot je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, je cepivo zdravilo, ki ima poseben regulatorni okvir. Za vsako zdravilo pa proizvajalec in regulator, torej Evropska agencija za zdravila, določita, za kakšen namen se uporablja in koliko.

V primeru cepiva proti covidu-19 predvidevata, da je v teh odmerkih s pravilnim rokovanjem dovolj cepiva za pet odmerkov, izjemoma lahko tudi šest, vendar je cepivo registrirano za pet odmerkov. Kakršna koli uporaba cepiva v nasprotju s temi navodili, bi bila odgovornost posameznika, ki ga je uporabil, je še dejala na začetku tedna.

Vlada postavila okvirje za izvedbo hitrega testiranja v bolj izpostavljenih poklicih

Vlada je na dopisni seji izdala uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb s koronavirusom. S tem so postavili tudi okvirje za izvedbo hitrega testiranja na okužbo v nekaterih bolj izpostavljenih poklicih, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Uredba predvideva izvajanje splošnih in posebnih presejalnih programov. Splošni presejalni program obsega množične mikrobiološke preiskave na novi koronavirus. Posebni presejalni programi pa vključujejo mikrobiološke preiskave oseb, ki delajo v t. i. tveganih okoljih.

Kot je navedeno v sporočilu po dopisni seji vlade, to vključuje osebe, ki opravljajo zdravstveno dejavnost, dejavnost vzgoje in izobraževanja ter osebe, ki izvajajo socialno varstvene storitve in programe, pri katerih zaradi dela z uporabniki teh storitev in programov obstaja neposredna nevarnost za širjenje nalezljive bolezni covid-19, druge osebe, ki lahko s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje, povzročijo širjenje covida-19, ter potnike v mednarodnem prometu, kadar obstaja neposredna nevarnost za širjenje koronavirusne bolezni.

Način, obseg in roke izvajanja posebnih programov uporabljajo tudi delodajalci, ki posebne programe zagotavljajo v sodelovanju z izvajalci medicine dela kot ukrep varnosti in zdravja pri delu, je še zapisano v gradivu.