Roman Jerala. Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona
Roman Jerala. Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona

Roman Jerala s Kemijskega inštituta je za Odmeve dejal, da bi lahko bila nova različica omikrona nevarnejša za otroke. Kot je pojasnil, je bila različica BA2 prisotna že od začetka pojava omikrona. "V zadnjem času se je precej razširila v Evropi. Na Danskem predstavlja že večino, kar kaže, da se širi hitreje." Pri tem je Jerala poudaril, da trenutno ni podatkov, da bi druga različica povzročala slabši potek bolezni kot prva. "Lahko pričakujemo morda samo še nekoliko večje številke okužb, upajmo pa, da ne bodo polnile bolnišnic."

Je pa Jerala opozoril, da so pri novi različici na Danskem pogostejše hospitalizacije otrok, predvsem vrtčevskih, ki se še ne morejo cepiti. "Mislim, da zadnje številke kažejo, da je celo nekoliko večja pogostost hospitalizacije kot za najstarejše, kar je skrb vzbujajoče."

Jerala je med drugim dejal, da WHO ocenjuje, da bi lahko bila do konca februarja z omikronom okužena že polovica Evropejcev. Na vprašanje voditeljice Odmevov Tanje Starič, ali je cepljenje še koristno, je Jerala odgovoril, da cepljenje vendarle ščiti tudi pred okužbo, "predvsem tiste, ki so cepljeni s tremi odmerki".

"Mislim, da so številke zelo jasne, ne le v Sloveniji, tudi po svetu. Če pogledamo številke NIJZ-ja za prvi teden januarja, kažejo, da so necepljeni od šestkrat do osemnajstkrat bolj ogroženi za hospitalizacijo v primerjavi s cepljenimi glede na starost."

Najučinkovitejša naj bi bila po besedah Jerale kombinacija prebolelosti in cepljenja. Pri čemer naj vrstni red, torej najprej prebolevnost in potem cepljenje ali obratno, ne bi bil pomemben. "Pokazalo se je, da je v obeh primerih zaščita zelo visoka. Zanimivo pa je, da se je izkazalo, da je to neodvisno od starosti. Pri cepljenju je namreč učinkovitost s starostjo nekoliko upadala, medtem ko je bila v tem primeru enako učinkovita za vse. Za tiste, ki so se okužili, je torej zelo koristno, da se tudi cepijo."

Po nekaterih ocenah se je z omikronom okužilo že okrog 500 tisoč državljanov

Na številnih področjih delovanje omejujejo bolniške odsotnosti in karantene

Jerala je ocenil, da bi vrh tega vala lahko dosegli v približno tednu dni, "potem pa upamo, da se bodo številke začele obračati navzdol". A kot je pojasnil, upadanje števila okuženih poteka nekoliko počasneje kot porast. Medtem pa karantene in izolacije že otežujejo delovanje sistemov v družbi, pa naj gre za zdravstvo, vzgojo in izobraževanje, urade, gospodarstvo ali javni promet.

Mariborski mestni potniški promet bo zaradi vse večjih težav z odsotnostjo voznikov zaradi karanten in izolacij, povezanih s covidom-19, od ponedeljka začasno vozil po prilagojenih voznih redih. Kot so sporočili iz Marproma, bodo ti predstavljali kombinacijo počitniških voznih redov z okrepljenimi prevozi na določenih linijah. Prilagojeni vozni redi so objavljeni na spletni strani Marproma.

Iz Marproma so sporočili, da so vozne rede prilagodili na način, ki bo najmanj
Iz Marproma so sporočili, da so vozne rede prilagodili na način, ki bo najmanj "prizadel" potnike. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Takšna ureditev bo veljala, dokler ne bodo v podjetju zagotovili zadostnega števila voznikov za vsakodnevni izvoz avtobusov v celotnem obsegu, česar trenutno glede na to, da trenutno delež odsotnih že presega 20 odstotkov, in glede na zakonsko določene počitke ne zmorejo.

V Marpromu, ki je sicer del mariborskega javnega holdinga, uporabnike prosijo za razumevanje in zagotavljajo, da so prilagojene vozne rede sestavili tako, da bi ti kar najmanj prizadeli potnike. Prav tako glede na trenutne visoke številke okuženih vse tudi pozivajo, da pri prevozih upoštevajo vse zaščitne ukrepe, in sicer pogoj PCT, obvezno nošenje obrazne maske, razkuževanje rok, uporabo samo neoznačenih sedežev in ohranjanje najmanj enega metra medsebojne razdalje na stojiščih.

Karantene, osamitve in bolniške odsotnosti vse bolj hromijo gospodarstvo

Adria Mobil za en teden ukinila popoldansko izmeno proizvodnje

Število okužb je v zadnjih dneh eksponentno poraslo tudi v Adrii Mobil. Število odsotnih sodelavcev se je pri njih v le nekaj dneh podvojilo, bodisi zaradi okužbe bodisi zaradi karantene ali varstva otrok. Zaradi tega so za teden dni ukinili popoldansko izmeno v proizvodnji počitniških prikolic, ob tem pa so prilagodili tempo dela tudi v drugih proizvodnih programih. Takšnim razmeram se niso mogli izogniti, čeprav so preventivni ukrepi pri njih v veljavi tako rekoč ves čas, kjer je mogoče, pa delo izvajajo od doma, so sporočili. Še vedno je v veljavi režim, po katerem zaposleni v različnih izmenah prihajajo na delo v 15-minutnem intervalu, prihodnji teden pa bodo znova organizirali cepljenje za zaposlene.

V konkurenčnem podjetju Carthago iz Odrancev se po besedah direktorice Sandre Županec prav tako pri odsotnostih že precej poznajo posledice covida, na kar so se morali zadnje mesece dobro pripraviti in se prilagoditi. Kot je povedala, so doslej odsotnosti še dobro obvladovali, saj jih po najboljših močeh s trudom skušajo nadomestiti zaposleni, ki so na delovnih mestih. Če se bo trend še nadaljeval, pa bodo razmere kljub vsem zaščitnim razmeram težko obvladljive, je še dodala.

Trgovci se prilagajajo s prerazporejanjem kadrov

Pri trgovcih delovni procesi s pomočjo prerazporajanja kadrov tudi ob povečanem deležu odsotnih delavcev za zdaj potekajo nemoteno. Foto: Reuters
Pri trgovcih delovni procesi s pomočjo prerazporajanja kadrov tudi ob povečanem deležu odsotnih delavcev za zdaj potekajo nemoteno. Foto: Reuters

V Mercatorju so zaradi doslednega spoštovanja ukrepov prepričani, da podjetje v celoti, predvsem pa na področju trgovine ni vir okužb, vseeno pa tudi pri njih v zadnjih tednih število bolniških odsotnosti narašča. Ker imajo skoraj 500 trgovin, si pomagajo s premeščanjem zaposlenih, so pa v nekaterih trgovinah morali začasno zapreti določene oddelke ali skrajšati delovni čas. "Dnevno opazujemo razmere in prilagajmo notranje ukrepe, kjer je treba, zaposlene prerazporedimo in vključimo notranje rezerve. V zelo zaostrenih razmerah je tudi začasno zaprtje katere od trgovin ena od možnosti, seveda pa bomo naredili vse, da bomo preskrbo ohranili nemoteno," so zagotovili v omenjenem trgovskem podjetju.

Tudi v Tušu se je delež odsotnosti v zadnjem času povečal, a delovni procesi potekajo nemoteno, saj jih prilagajajo razmeram tudi s prerazporejanjem kadrov po službah in lokacijah. Kot so pojasnili, večjih težav ne zaznavajo, saj so se nanje pripravili z različnimi scenariji in ukrepi. Težav z zalogami prav tako nimajo, saj blago dobavljajo v poslovalnice iz lastnega osrednjega skladišča.

V Luki Koper in Pošti Slovenije jim je kljub izzivom uspelo zagotoviti vse storitve

V Luki Koper so povedali, da imajo že od izbruha epidemije natančno opredeljen semafor ukrepov, trenutno pa je v veljavi najvišja stopnja. Glede na to, da v primeru okužbe pri zaposlenem sledijo vsem stikom, ugotavljajo, da velika večina okužb prihaja iz domačega okolja, in ne z delovnih mest, podatki, ki jih zbirajo vsak dan, pa kažejo, da se krivulja umirja.
"V preteklem tednu se je tudi pri nas število obolelih in s tem karanten povečevalo, kar predstavlja izziv pri zagotavljanju zadostnega števila kadrov, predvsem na terminalih, ki so trenutno bolj obremenjeni," je povedal Sebastjan Šik, a dodal, da jim je kljub temu uspelo kolikor toliko nemoteno zagotavljati vse storitve.

Med večjimi delodajalci v državi je tudi Pošta Slovenije, ki mora zagotavljati pravočasno dostavo pisemskih in drugih pošiljk. Kot so sporočili, v zadnjem času sicer opažajo večje število okužb, kljub temu pa izvajanje storitev poteka za zdaj nemoteno. Prav tako trenutno poslujejo vse njihove poštne poslovalnice, so pa v tem mesecu do danes na petih pogodbenih poštah zaradi nenadnih odsotnosti vseh zaposlenih poslovanje začasno prevzeli sami.

V bolnišnicah 719 bolnikov, od tega 134 v intenzivni negi

Medtem iz zdravstvenih ustanov sporočajo, da bodo kljub kadrovskim stiskam vsi bolniki, ki potrebujejo pomoč, ustrezno oskrbljeni. V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 719 bolnikov s covidom-19, kar je 11 več kot dan pred tem. Od tega jih 134 jih potrebuje intenzivno nego, devet več.

S covidom-19 je umrlo sedem bolnikov.

Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 9638. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 13.323, je v primerjavi s predhodnim dnem višje za 955. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 7272, kar je 458 več kot dan prej.

Največ okužb na posamezen dan doslej so potrdili v torek, in sicer 17.491.

V četrtek pa so opravili tudi 93.007 hitrih testov.

Foto: Vlada RS/Twitter
Foto: Vlada RS/Twitter
Sorodna novica Žohar Čretnik: Najboljša je t. i. hibridna imunost, da si hkrati prebolevnik in cepljen

V Sloveniji tudi nova različica omikrona

V Sloveniji so že potrdili tudi primer nove različice novega koronavirusa, podvrste omikrona. "Ima svoje specifične mutacije, zaradi katerih je precej drugačna od podvrste BA1. Če ponazorimo z genetsko oddaljenostjo, je BA2 oddaljena od BA1 vsaj toliko, kot je različica alfa drugačna od osnovne vuhanske različice, gre za kar velike genetske spremembe," je v četrtkovih Odmevih povedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik in dodala, da za zdaj še ne vemo, kako te genetske spremembe vplivajo na lastnosti novega omikrona. Glede na to, da različica BA2 izpodriva BA1, lahko po njenih besedah sklepamo, da se nova različica bolje izogiba imunskemu odzivu, je bolj nalezljiva ali pa oboje.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji