Prvič po dolgem času se je v Sloveniji za malenkost znižalo dvotedensko povprečje. Vseeno je Slovenija na evropskem zemljevidu 14-dnevne pojavnosti okužb na 100.000 prebivalcev obarvana temno rdeče. Foto: ECDC
Prvič po dolgem času se je v Sloveniji za malenkost znižalo dvotedensko povprečje. Vseeno je Slovenija na evropskem zemljevidu 14-dnevne pojavnosti okužb na 100.000 prebivalcev obarvana temno rdeče. Foto: ECDC

V sredo je bilo opravljenih 5618 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 1011 izvidov oziroma 18 odstotkov vseh opravljenih testov. Opravljenih je bilo tudi 31.328 hitrih antigenskih testov, pozitivne izide teh preverjajo s PCR-testi.

Po neuradnih podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno 13.734 aktivnih primerov okužbe, sedemdnevno povprečje pa znaša 955. Glede na torek se je znižalo za 46.

Slovenija edina v EU-ju obarvana temnordeče

V zadnjih dveh tednih so pri nas v povprečju potrdili 648 okužb na 100.000 prebivalcev. Prvič po dolgem času se je za malenkost znižalo tudi dvotedensko povprečje.

Na najnovejšem epidemičnem zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje bolezni pa je Slovenija edina država v Evropski uniji, ki je obarvana temnordeče.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.102.444 ljudi, z vsemi odmerki cepiva pa je bilo cepljenih 976.963 ljudi. Trenutno je cepljene 55 odstotkov odrasle populacije.

Razmere v bolnišnicah niso dobre

Ne moremo se strinjati, da epidemiji covida pustimo prosto pot. V tem primeru bi nas čakala katastrofa in zrušenje zdravstvenega sistema in na vseh nas je, da naredimo tisto, kar kot posamezniki lahko, in uporabimo vsa orodja, s katerimi bomo epidemijo obvladovali. Prvo in po mojem trdnem prepričanju najučinkovitejše orodje je cepljenje.

Matjaž Jereb

Jereb: Razmere v bolnišnicah niso dobre

"Število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo in obravnavo na oddelkih za intenzivno nego, raste. Danes imamo v državi že blizu 14.000 aktivnih primerov," je na novinarski konferenci opozoril Matjaž Jereb, predstojnik Intenzivne enote Infekcijske klinike UKC Ljubljana. Dodal je, da so kapacitete v bolnišnicah omejene. "Mi smo sicer povečevali število postelj za covidne bolnike, vendar je sama postelja premalo, potrebujemo tudi usposobljeno zdravstveno osebje, ki ga lahko dobimo samo na neurgentnih necovidnih oddelkih na način, da zmanjšujemo dejavnosti teh oddelkov," je opisal.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se na navadnih oddelkih danes zdravi 89 covidnih bolnikov s povprečno starostjo 67 let. Na intenzivnih oddelkih pa bolnišnično zdravljenje zagotavljajo 37 bolnikom, ki so v povprečju stari 60 let. Najmlajši covidni bolnik na navadnih oddelkih UKC Ljubljana je star 41 let, na intenzivnih oddelkih pa 27 let. Nobeden od njiju ni bil cepljen proti covidu-19, je potrdil Jereb.

Na intenzivnih enotah 84 odstotkov necepljenih

Ponovil je, da tudi cepljenje proti covidu-19 ni 100-odstotno učinkovito, tako kot ni nobeno cepivo. "Vendarle moramo poudariti, da po naših lastnih izkušnjah in številnih objavljenih rezultatih raziskav lahko rečemo, da s cepivom pomembno vplivamo na verjetnost, ali bo posameznik potreboval bolnišnično obravnavo, in pomembno zmanjšamo odstotek bolnikov, ki potrebujejo obravnavo na intenzivnih oddelkih. Preprosto povedano, če ste cepljeni, je manjša verjetnost kritične oblike bolezni, manjša je tudi verjetnost, da boste zaradi covida umrli."

Po njegovih besedah imamo trenutno v Sloveniji na navadnih oddelkih 72 odstotkov necepljenih in na intenzivnih enotah 84 odstotkov necepljenih. "Izpostaviti je potrebno, da so tisti, ki so bili cepljeni, a so kljub temu zboleli s težjo ali kritično obliko bolezni, starejši bolniki s sočasnimi kroničnimi boleznimi in med njimi prevladujejo bolniki s hudo imunsko pomanjkljivostjo, pri katerih že sicer na nobeno cepivo in tudi na cepivo proti covidu ne pričakujemo ustreznega in zanesljivega odgovora in zaščite," je dodal.

K cepljenju je pozval tudi nosečnice, saj "imajo te lahko proti koncu nosečnosti težji potek bolezni covida-19". Spomnil je, da je v UKC-ju Ljubljana lani po porodu umrla s koronavirusom okužena nosečnica. Trenutno sta po Jerebovih besedah hospitalizirani dve porodnici.

NIJZ je cepilnim centrov razdelil 91.140 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, 21.600 odmerkov Janssna, 4900 odmerkov Moderne in 1200 odmerkov AstraZenece. Foto: EPA
NIJZ je cepilnim centrov razdelil 91.140 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, 21.600 odmerkov Janssna, 4900 odmerkov Moderne in 1200 odmerkov AstraZenece. Foto: EPA

Cepilni centri prejeli skoraj 120 tisoč odmerkov cepiva

NIJZ je cepilnim centrom razdelil 118.840 odmerkov cepiva proti covidu-19. Izpolnili so vsa naročila cepilnih centrov za cepiva proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca, razdelili pa so tudi 21.600 odmerkov Janssena, ki je trenutno najbolj zaželeno cepivo.

Cepilni centri so sicer skupno naročili 39 tisoč odmerkov Janssena, povpraševanje po katerem se je močno povečalo pretekli teden, ko je vlada z odlokom precej razširila nabor okoliščin, v katerih je treba izpolnjevati pogoj PCT. Temu je namreč mogoče zadostiti že takoj po cepljenju s prvim in edinim odmerkom s tem cepivom. Kot so pojasnili na NIJZ-ju, so cepilni centri dobili sorazmeren delež naročenih odmerkov Janssena, saj v Sloveniji trenutno ni dovolj tega cepiva, da bi lahko zadostili vsem željam.

Tako so na primer v mariborskem kliničnem centru prejeli 500 odmerkov tega cepiva, cepljenje brez predhodnega naročanja pa poteka vsak delovnik od 8. do 22. ure, ob koncu tedna pa med 8. in 18. uro. V UKC-ju Ljubljana bodo z Janssenom cepili v petek od 12. do 14. ure, pa tudi v kranjskem zdravstvenem domu, kjer so z Janssenom danes cepili naročene, v petek pa bo potekalo odprto cepljenje. Tako v soboto kot nedeljo bo odprto cepljenje z Janssenom potekalo tudi v cepilnem centru Zdravstvenega doma Ljubljana, in sicer od 7. do 14. ure.

Koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je v torek dejal, da se vlada trudi zagotoviti dodatne količine cepiva proizvajalca Janssen, poleg odmerkov, ki so Sloveniji zagotovljeni glede na delež prebivalstva znotraj Evropske unije. Pojasnil je, da se o tem Slovenija poskuša dogovoriti s kakšno drugo državo.

Vlada BiH-u podarila več kot 100.000 odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech

Vlada je v sredo zvečer na dopisni seji sprejela sklep o donaciji 100.620 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech Bosni in Hercegovini. Ta država bo cepivo z namenom humanitarne pomoči ob pandemiji covida-19 prejela brezplačno, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Na intenzivnih oddelkih tudi mladi covidni bolniki