Vladni govorec Jelko Kacin je napovedal tudi povečan nadzor nad izvajanjem karantenskih odločb in strožje nadziranje dogajanja v slovenskih lokalih. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Vladni govorec Jelko Kacin je napovedal tudi povečan nadzor nad izvajanjem karantenskih odločb in strožje nadziranje dogajanja v slovenskih lokalih. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kot je znano, bo Hrvaška v četrtek uvrščena na rdeči seznam. Vse, ki bodo od petka odšli dopustovat na Hrvaško, čaka ob vrnitvi 14-dnevna karantena. Tisti, ki so že tam, se bodo lahko vrnili domov brez karantene do konca tedna, po potrebi tudi v ponedeljek.

Minister Aleš Hojs pripravlja besedilo odloka, ki bi vsakega potnika, ki se bo na Hrvaško odpravil po četrtku, pripeljalo do obvezne karantene. So seveda nekatere izjeme, ampak za zdaj se želimo organizirati na čim bolj razumljiv način," je v Odmevih povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Velik delež potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom predstavljajo okužbe, posredno ali neposredno vnesene iz Hrvaške. Gre za ljudi, stare od 15 do 34 let, je povedal vladni govorec, ko je sporočil, da je po mesecu dni konec ugibanj, ali in kdaj bo Hrvaška pristala na seznamu epidemiološko nevarnih držav. Stroka in politika sta se o tem dogovorili danes na Brdu pri Kranju.

Kaj to pomeni za slovenske dopustnike in kakšni ukrepi še sledijo, se je v Odmevih z vladnim govorcem Jelkom Kacinom pogovarjal Igor E. Bergant.


Kaj uvedba karantene pomeni za slovenske dopustnike?

O podrobnostih glede vstopa iz Hrvaške bo jutri odločila vlada. Ampak načeloma bo veljala karantena za vse, ne glede na starost in kraj počitnikovanja. Ali tu lahko še pride do sprememb?

Jutri je še posvet z župani. Zagotovo bodo župani obmejnih občin vztrajali pri tem, da se upošteva tudi dejansko epidemiološko stanje v nekaterih županijah. Ali bo mogoče odlok vlade temu prilagoditi in kako ga izvajati, je vprašanje, na katero je treba odgovoriti do jutrišnje seje vlade.

Ampak za zdaj velja, da se pripravlja ukrep, ki žal ni selektiven. Kajti število okuženih na Hrvaškem se povečuje, pa tudi število pozitivnih, ki so testirani pri nas. Žal pa je med temi izjemno veliko ljudi, ki prihajajo z dopustovanja na Hrvaškem.

Sorodna novica Hrvaška jutri na rdeči seznam. Vsi, ki so že tam, se lahko brez karantene vrnejo vsaj do nedelje.

Kot vse kaže, torej od petka naprej karantena za prihod iz Hrvaške. S tem da naj bi bilo neko vmesno obdobje do ponedeljka. Kaj to pomeni za vse tiste, ki bi med petkom in ponedeljkom potovali na Hrvaško in nazaj?

Tako, kot je bilo danes dogovorjeno, minister za notranje zadeve Aleš Hojs pripravlja besedilo odloka, ki bi vsakega potnika, ki se bo na Hrvaško odpravil po četrtku, pripeljalo do obvezne karantene. So seveda nekatere izjeme, ampak za zdaj se želimo organizirati na čim bolj razumljiv način.

Hrvaško ministrstvo za turizem je izdalo posebno izjavo za javnost, v kateri konkretno kritizirajo vas zaradi izjave, da je stanje na Hrvaškem "dramatično". Kako odgovarjate na to?

Mogoče mi hodimo pred časom ali pred njihovimi sporočili, ampak vsaka moja izjava je utemeljena s številkami, s katerimi razpolagamo, in s trendi, ki jih vidimo. Napovedi za gibanje okužb na Hrvaškem so zelo slabe.

Stvar lahko seveda obrnemo. Zakaj taki ukrepi šele zdaj, glede na to, da je bilo že kar nekaj tednov jasno, da se v hrvaških nočnih klubih na obali dogaja nekaj, kar naj se ne bi?

Bil sem prvi, ki je na to opozoril. Na to smo opozorili tudi na srečanju s hrvaško vlado. Bila so zagotovila, da bodo nekaj zaprli. Zaprli so nekaj največjega v Zrćah – odpovedali so se festivalu. Ampak klubi so delali naprej. Tudi v Makarski je stvar tekla, dokler ni presegla normalne meje. Zdi se mi, da jih je tukaj čas povozil, njihov odziv je bil prepozen. Problem imajo predvsem oni doma, mi pa seveda z njimi, kajti vsi naši, ki so sodelovali na teh prireditvah, zdaj prihajajo domov.

O izjemah, recimo za delavce – glede tega bo verjetno več jasno jutri?

Vse to je upoštevano. Vse izjeme, ki so bile že do zdaj – tudi prihajanje na zdravljenje, ves tranzit, diplomati in tako naprej. Vse to ostaja tudi v tem primeru.

Sorodna novica Torkova testiranja prinesla 37 novih okužb, znova največ med mladimi

Vse več držav uveljavlja zahtevo po negativnih izvidih testov ob vračanju iz Hrvaške – recimo Italija, tudi Avstrija, kjer pa je omogočeno tudi testiranje na meji, da se izognejo karanteni. Kako je s tem pri nas?

Če bi testirali na meji, potem šele naredimo zamaške na meji. Ministrstvo za notranje zadeve oziroma policija bo odprla maksimalno število prehodnih kanalov, če bi se to povečevalo. Ampak številni se že danes vračajo domov, tako da pričakujemo, da bomo do konca nedelje vendarle to množico državljanov Slovenije, ki se bodo odločili, da se izognejo karanteni, tudi pravočasno sprejeli doma.

Ali se je na sestanku vlade in svetovalne skupine govorilo tudi o spoštovanju oziroma nespoštovanju varnostnih ukrepov na različnih dogodkih v Sloveniji, denimo, pri sobotni maši na Brezjah, kjer je zelo očitno bilo zelo veliko udeležencev, varnostni ukrepi pa ne takšni, kakršni bi morali biti?

Ne bi odgovarjal na to vprašanje, ker sem govorec vlade in seveda nimam nobenih pooblastil, da govorim o prireditvah, ki jih organizira Rimskokatoliška cerkev. Lahko rečem, da je moja ocena, da jih je prihod bistveno večjega števila vernikov, kljub opozorilom, da naj ne prihajajo, presenetil in se je zadeva preprosto zgodila. Sreča v tej nesreči pa je, da so, čeprav starejši, to ljudje, ki niso v domovih starejših občanov, tako da je možnost, da bi kogar koli okužili, bistveno manjša. Med temi ljudmi do tega trenutka ne zaznavamo kake okužbe.

Ali vlada razmišlja o dodatnih ukrepih tudi v Sloveniji?

V tej fazi je bil danes dogovorjen ukrep povečanega nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb. Glavni predmet nadzora bodo predvsem mlajši državljani. Tisti, za katere se domneva, da pripadajo najbolj tvegani kategoriji, v kateri je več kot polovica tistih, ki prihajajo okuženi iz Hrvaške. Se pravi od 15 do 24 let in pogojno še od 25 do 34 let. Ta skupina bo deležna takojšnjega nadzora spoštovanja karantenskih odločb.

Na drugi strani se bo bistveno več pozornosti posvetilo dogajanju v lokalih. Kajti ko se dopustniki vračajo in družijo po lokalih, je nevarnost prenosa okužbe še večja.