"AstraZeneca se v tem trenutku kaže kot najzanesljivejše cepivo, predvsem pa, če seštejemo prvi odmerek, tri mesece do drugega in še šestmesečno garancijo po drugem odmerku, vam to cepivo daje zaščito vsaj devet mesecev, kar pomeni do konca tega leta," je dejal Jelko Kacin. Foto: BoBo

Ta teden se skladno s strategijo cepljenja začenja tudi cepljenje šolnikov. Danes so učitelje začeli cepiti ponekod v Pomurju, v sredo bodo začeli v Velenju, v četrtek v Mariboru. V enem največjih zdravstvenih domov v Ljubljani so za Televizijo Slovenija povedali, da prijave še zbirajo, na podlagi zanimanja pa bodo pripravili načrt za cepljenje, ki naj bi se pri njih začelo po 15. marcu. Podobno je tudi v Kopru, kjer pred 20. marcem cepljenja za zaposlene v šolstvu ni pričakovati. "Vse zaposlene prosim, da se v čim večjem številu odločijo za cepljenje in s tem prispevajo k čimprejšnji normalizaciji življenja," je na dopoldanski novinarski konferenci dejala v. d. generalnega direktorja Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Nataša Kranjc.

"V tem trenutku zaganjamo sistem cepljenja, ki nam bi omogočil cepljenje vse dni v tednu, če bo cepiva dovolj. Na nekaterih cepilnih mestih bomo cepili že tudi v soboto, da bi čim več šolnikov in vzgojiteljev cepili pravočasno," je dejal državni sekretar Jelko Kacin. Foto: EPA

Pri zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je zanimanje za cepljenje različno. "Cepljenje je prostovoljno. Vse več učiteljev se bo cepljenju pridružilo, ko se bodo videli učinki, poleg tega pa učitelji, ki se bodo cepili, ne bodo potrebovali testiranja, tako da mislim, da se bo to število samo povečevalo," je ob tem dejala Kranjčeva.

"Na Štajerskem naj bi bil zanimanje za cepljenje med učitelji do 70 odstotkov, drugje od 45 do 55 odstotkov. Treba je upoštevati, da je med učitelji tudi kar nekaj prebolevnikov, ki še niso na vrsti za cepljenje, tudi noseče delavke, ki so doma, se v tem trenutku ne cepijo, tako da je ta odstotek bistveno večji. Žal pa je med vzgojitelji in vzgojiteljicami ta odstotek polovico nižji," je v pogovoru za Televizijo Slovenija dejal koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin. Kot zagotavlja Kacin, bo cepiva dovolj. Na vladi si ob tem želijo, da bi bilo cepljenje učiteljev in vzgojiteljev končano pred koncem marca. "Če želimo imeti pouk v šoli do konca šolskega leta, je treba vse učitelje precepiti čim prej," je dejal Kacin in opozoril na nevarnost širitve novih različic virusa.

"Na naši šoli se je za cepljenje odločilo 60 odstotkov učiteljev. Še 20 odstotkov jih želi najprej videti, kaj se bo dogajalo s kolegi. 20 odstotkov jih je ali prebolelo covid ali so na bolniškem dopustu. Zadevo imamo tako dobro pokrito," je na novinarski konferenci povedala predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al Mansour, ki je tudi ravnateljica Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana.

Kacin pričakuje odpravo starostne omejitve pri uporabi AstraZenece

Sorodna novica Češka prosi za pomoč; tudi Avstrija za cepljenje z AstraZeneco brez starostnih omejitev

Jelko Kacin je dejal tudi, "da države druga za drugo ukinjajo starostne omejitve za cepljenje s cepivom AstraZeneca". Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo v vseh državah v mesecu ali dveh lahko cepili brez starostnih omejitev. V Sloveniji trenutno še vedno velja, da se cepivo AstraZenece uporablja za cepljene mlajših od 65 let. Poleg Avstrije je tovrstno starostno omejitev za cepivo AstraZenece v zadnjih dneh na podlagi ugotovitev novih študij odpravilo več evropskih držav, med drugim, Francija, Nemčija in Švedska.

"AstraZeneca se v tem trenutku kaže kot najbolj zanesljivo cepivo, predvsem pa, če seštejemo prvi odmerek, tri mesece do drugega in še šestmesečno garancijo po drugem odmerku, vam to cepivo daje zaščito vsaj devet mesecev, kar pomeni do konca tega leta," je dejal Kacin. Kot je dodal, je cepiva tega proizvajalca v tem trenutku največ – marca bo Slovenija skupno prejela več kot 150 tisoč odmerkov. "Računamo, da bomo največji del prebivalca cepili ravno z AstraZeneco," je dodal.

Na vprašanje, ali lahko posameznik zavrne cepljenje s cepivom AstraZenece in zahteva drugo cepivo, je državni sekretar odgovoril, da to ni mogoče. "Ampak 10 tisoč drugih, ki čakajo na vrsto, ga bodo z veseljem prehiteli in se cepili z AstraZeneco," je dodal Kacin.

Sporazum med Salusom in NIJZ-jem

NIJZ je s farmacevtsko družbo Salus sklenil okvirni sporazum, ki je začel veljati 1. marca. Po navedbah Jelka Kacina bo s tem omogočeno, da bo Slovenija kos obsežnejšemu cepljenju, ki bo potekalo v naslednjih tednih in mesecih. Salus, ki je predstavnik podjetja Pfizer Biontech, ima zagotovljene vse skladiščne možnosti za shranjevanje cepiva pri nizkih temperaturah, zato lahko sprejema pošiljke od dobavitelja, skladišči, pripravlja in izdaja ter prevaža cepiva z vso logistiko ter zbira viale in igle po cepljenju. "Letna pogodba znaša 721.275 evrov brez DDV-ja, 879.955 z DDV-jem," je pojasnil državni sekretar Jelko Kacin, ki ima vlogo koordinatorja logističnega dela cepljenja proti covid-19. Poudaril je, da je NIJZ-ju z dogovorom omogočeno, da se osredotoči na druge elemente cepljenja – na natančno spremljanje potreb, na takojšne dodeljevanje vrst in količin cepiva in natančnega dodeljevanja števila vial.

Cepljenje v Sloveniji trenutno poteka s tremi različnimi cepivi. "V četrtek naj bi EMA odobrila še cepivo družbe Johnson & Johnson oz. njenega hčerinskega podjetja Janssen, ki bo omogočala distribucijo cepiva na tržišče EU-ja," je pojasnil državni. Kot je dodal, mora proizvajalec po odobritvi naročnikom dostaviti 0,47 odstotka skupne količine cepiv, ki je predvidena za april. "Številke še ne moremo razkriti. Naši izračuni govorijo, da bi morali aprila, maja in junija dobiti 230 tisoč odmerkov cepiva," je dejal Kacin.

Po državi se začenja cepljenje šolnikov

V marcu bo predvidoma uporabljenih več kot 282 tisoč odmerkov

Marca bo Slovenija predvidoma prejela 282.819 odmerkov cepiva proti covidu-19, je napovedal Kacin. Predvidene so dobave 99.450 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizerja in BioNTecha, 30.000 odmerkov cepiva Moderne in po izračunih še 153.369 odmerkov cepiva AstraZenece.

Sorodna novica OKS: "Zgodnje cepljenje olimpijcev je lahko zelo velika prednost"

V tem tednu bo skupaj na voljo 54.300 odmerkov cepiva, ki bodo v glavnem namenjena cepljenju kroničnih bolnikov, starejših od 18 let, preostalo pa bo namenjeno cepljenju ne le vzgojiteljev in učiteljev, ampak vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. V tem tednu je za drugi odmerek rezerviranih 20.100 odmerkov Pfizerjevega cepiva in 2600 odmerkov cepiva Moderne. Za prvi odmerek pa je namenjenih 1400 odmerkov cepiva Pfizer ter 30.200 odmerkov cepiva AstraZeneca, je naštel Kacin. Ob tem je podpisana tudi dodatna pogodba za dobavo Pfizerjevega cepiva, v drugem četrtletju bomo po Kacinovih napovedih dobili 342.000 odmerkov. Zgornja številka dobav cepiva Moderne v aprilu je 37.000, koliko cepiva AstraZenece bo dobila Slovenija, pa še ni mogoče napovedati.

Kacin je predstavil tudi zadnje podatke o poteku cepljenja. Prvi odmerek je prejelo 43 odstotkov vseh prebivalcev, ki so starejši od 90 let, 49,8 odstotka starih od 85 do 89 let, 53,4 odstotka ljudi, ki spadajo v starostno kategorijo od 80 do 84 let, od 75 do 79 30,4 odstotka. V starostni kategoriji od 70 do 74 let je bilo doslej cepljenih 5 odstotkov ljudi.

Na vprašanje, zakaj so ponekod že cepljeni 50-letniki, drugod pa 80-letniki še čakajo na prvi odmerek, je Kacin napovedal, da bodo velika odstopanja na cepilnih mestih preverjali zdravstveni inšpektorji. Po njegovi oceni do tega prihaja tudi zato, ker so ponekod bolje organizirani in zato hitreje pridejo do odmerkov cepiv. "Vlada jasno sporoča, da je treba zdravstveni inšpektorat poslati na cepilna mesta in ugotoviti, kaj se dogaja," je poudaril. Po njegovih besedah je izvajalce cepljenja prav tako treba pozvati, da o opravljenem cepljenju poročajo v čim bolj realnem času.